Scroll

7 tips om jouw webshop conversies te boosten

Geef jouw webshop conversies een boost met onze ultieme tips! 📈

Wil je de conversie van je webshop naar een hoger niveau tillen? Merk je dat bezoekers je pagina bezoeken, maar geen actie ondernemen? Geen zorgen, we hebben 7 waardevolle tips voor je om aan de slag te gaan met conversie optimalisatie. Ontdek hoe je deze tips toepast op jouw webshop en zorg ervoor dat bezoekers niet langer passieve toeschouwers zijn, maar actieve deelnemers!

Wat is een conversie?

Laten we eerst de basis doornemen voordat we dieper in het onderwerp duiken 🏊🏽‍♂️. Wat houdt het begrip “conversie” eigenlijk in? Een conversie vindt plaats wanneer een bezoeker op jouw webshop een gewenste actie onderneemt. Deze gewenste actie verschilt, afhankelijk van het doel van de webshop. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van een whitepaper, het inschrijven voor de nieuwsbrief of, in de meeste gevallen, het doen van een aankoop. Wanneer de bezoeker daadwerkelijk de gewenste actie uitvoert, spreken we van een conversie.

Waarom is conversie optimalisatie van je webshop belangrijk?

Door conversies te meten, zie je wat wel en wat niet werkt op jouw webshop en laat zien wat de bezoeker wel en niet interessant vindt. Door de conversie van je webshop te optimaliseren, zorg je ervoor dat de kans op een conversie groter wordt. Hierdoor stijgt het conversiepercentage, waardoor de kosten per conversie dalen. Op deze manier ga je nog efficiënter te werk. En dat is wat je als webshopeigenaar wil!

7 tips om je webshop conversies een boost te geven: 📈

1. Ga aan de slag met de persona🙎🏽‍♂️

Het is belangrijk dat jij de behoefte van je bezoekers begrijpt. Doe dit bijvoorbeeld door het creëren van een persona. Een persona is een fictief persoon die de doelgroep van jouw webshop omschrijft. Je maakt deze fictieve persoon en koppelt daar gegevens van je doelgroep aan, zoals wat de doelgroep belangrijk vindt, waar ze behoefte aan hebben, wat hun zoekgedrag is, enzovoort. Op die manier maak je het voor jezelf gemakkelijker om je content op de juiste manier toe te passen en vergroot je de kans op een conversie.

2. Verbeter de gebruiksvriendelijkheid van je webshop

Mensen converteren graag op webshops die makkelijk te gebruiken zijn. Daarom is het belangrijk om de ultieme gebruikerservaring te creëren en conversies te stimuleren. Let vooral op de snelle laadtijd van je webshop, een eenvoudig navigatiesysteem en het gebruik van kwalitatieve afbeeldingen om je product zo goed mogelijk te presenteren. Door deze stappen in het proces mee te nemen, houd je bezoekers betrokken en moedig je hen aan om je webshop verder te ontdekken, wat uiteindelijk resulteert in meer conversies.

3. Wees duidelijk in je Call to actions

Om de bezoeker daadwerkelijk in actie te zetten, is het belangrijk om Call to actions (CTA’s)’s te gebruiken. Het woord zelf verklapt eigenlijk al de bedoeling😉. Maar let op: gebruik alleen relevante CTA’s. Als je de bezoeker wilt aanzetten tot aankoop, gebruik je bijvoorbeeld een CTA als “Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op je eerste bestelling.” Op deze manier trigger je de klant om een aankoop te doen en het e-mailadres van de bezoeker te verzamelen.

4. Schrijf op basis van de zoekintentie📝

Het is van groot belang om de teksten op je webshop op een bepaalde manier te schrijven. Schrijf vanuit de ogen van de bezoeker, en vraag je af: “Hoe zoekt de bezoeker naar mijn product?”. Een bezoeker heeft namelijk een bepaalde behoefte of wil een probleem oplossen. Wanneer je je alleen richt op je aanbod, gaat het mis. Gelukkig is dit aspect eenvoudig aan te passen en hebben kleine wijzigingen al een grote invloed op de conversies. Met behulp van tools zoals Google Analytics zijn deze zoekintenties gemakkelijk te achterhalen.

5. Analyseer de data

Houd voortdurend in de gaten welke aspecten van je webshop goed presteren en welke moeten verbeteren. Analyseer deze data om een goed inzicht te krijgen in het gedrag van de bezoekers. Want meten is weten en wanneer we praten over conversie is het beter om inschattingen en aannames te vermijden. Op de volgende punten moet je zeker letten:

  • Het aantal bezoekers
  • De gemiddelde tijd dat een bezoeker op je webshop bevindt
  • Het aantal pagina’s een bezoeker van je webshop in een sessie bekijkt

6. Sta open voor persoonlijk contact📞

Vind jij het ook zo vervelend wanneer je iemand nodig hebt en niemand kunt bereiken? Dat geldt ook voor bezoekers van jouw webshop. Laat daarom duidelijk zien op welke manieren ze contact met jou kunnen opnemen. Denk aan contactmogelijkheden als: e-mail, telefoonnummer, WhatsApp en social media. Hoe meer opties, hoe beter! Niet elke bezoeker wil bellen of heeft er tijd voor. Biedt daarom meerdere opties aan, omdat dit sneller tot een oplossing leidt. Bedenk dat elk contactmoment invloed heeft op de conversie.

7. Vertrouwen is de sleutel naar succes 🔑

Wanneer een bezoeker je webshop niet vertrouwt, kun je een conversie op je buik schrijven. Laat om die reden klantbeoordelingen of keurmerken zien, zodat een bezoeker niet achterdochtig hoeft te worden maar ziet dat hij de webshop kan vertrouwen. Door de eerlijke meningen van anderen te laten zien is de bezoeker eerder geneigd om een conversie te doen. Dit fenomeen heet social proof.

Pas de tips toe en verbeter de conversie van jouw webshop

Elke webshop is uniek, dit betekent dat voor elke webshop een andere aanpak werkt. De bovenstaande tips helpen je bij het verbeteren van je conversiedoelen. Als je er zelf niet helemaal uitkomt, neem dan contact met ons op, wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden om jouw webshop te optimaliseren.

Peter Leenen

Projectmanager & online marketeer