Scroll

De webdesign stijlen van dit moment

Webdesign trends 2020

daan_web

Webdesign trends veranderen voortdurend. De technische mogelijkheden lijken in 2020 eindeloos en we zien veel ontwerpers spelen met extremen en eerdere stijlen opnieuw introduceren waarbij ook geëxperimenteerd wordt met nieuwe technieken. Tegelijkertijd zijn er enkele populaire ‘ouderen’ stijlen die niet snel verdwijnen, zoals het altijd aanwezige minimalisme en kleurrijke illustraties.

Als je de nieuwste trends in een vroeg stadium wilt ontdekken, heb je hulp van experts nodig. We gingen op onderzoek uit.

De grootste webdesign trends in 2020:

Dark mode

Webdesigns in dark mode zien er niet alleen strak en modern uit, maar zijn ook prettig voor de ogen en laten kleuren en elementen beter opvallen door het grote contrast.

Er kan ook gekeken worden vanuit praktisch oogpunt, want donkere ontwerpen zijn beter voor OLED-schermen. Ze beperken het stroomverbruik en ‘verlengen’ ook de levensduur van je scherm. Je ziet een donkere modus ook steeds vaker aanwezig in apps en browsers.

Bron: Akorn Creative
Bron: Ananya Roy

Zachte schaduwen, lagen en zwevende elementen

Bij deze webdesign trend draait alles om het creëren van meer diepte. Zachte schaduwen en zwevende elementen voegen interesse en diepte toe en geven je pagina’s een 3D look zonder de heftigheid daarvan.

Als ontwerpers kun je net dat beetje extra pit toevoegen aan je 2D ontwerp met zachte slagschaduwen en gelaagde elementen op elkaar voor meer diepte. Deze effecten geven het ontwerp een licht gevoel, alsof de elementen over elkaar zweven. Een scherp contrast met het klassieke, ondoordringbaar plat ontwerp.

Bron: JPSDesign
Bron: Gilles Tossoukpé

Ultra minimalistische navigatie

Met smartphone maatschappij en opkomt van wearables zoals smartwatches worden huidige webdesigns tot het uiterste getest. Het gebied dat hierdoor het meeste ‘getroffen’ wordt is het menu. De afgelopen jaren is het menu en de navigatie hierin steeds eenvoudiger geworden om ook kleinere apparaten te bedienen.

Een extreem minimalistische navigatie neemt veel van de moeilijkheid bij het gebruik weg. Hoe minder een gebruiker hoeft na te denken over te bewegen, hoe meer tijd hij ‘ondergedompeld’ in de site doorbrengt. Tegelijkertijd wordt het beeldmateriaal steeds belangrijker. Grootschalige foto’s en video’s met een minimum aan navigatie elementen.

Bron: Deandesign
Bron: Creative Mints

Een nieuw decennium

De webdesign trends in 2020 omarmen het futurisme als nooit tevoren. Opvallende beelden en kleuren en oude trends opnieuw uitgevonden. Het zijn allemaal duidelijke indicatoren van de nieuwe stijl in 2020. Deze ‘ontwerp beweging’ gaat ook verder dan het scherm, waarbij modern webdesign de nadruk vooral legt op een betere ervaring op de site.

Aan de vooravond van dit nieuwe decennium kijken webdesigners tegelijkertijd naar de toekomst en naar het verleden voor inspiratie.

Kan jouw website wel een verfrissend design gebruiken?

Neem contact op met Daan

Daan Verberne

Projectmanager & Webdeveloper