Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Eenvoudig tags beheren met Google Tag Manager

Wat is Google Tag Manager en hoe stel ik het in?

Heb je weleens gehoord van Google Tag Manager, maar geen idee wat het precies doet? Google Tag Manager (GTM) is een handige gratis tool van Google die jou helpt met het gemakkelijk plaatsen en beheren van tags of code snippets op je website. In dit blog leggen we uit hoe het werkt en hoe je er het beste uit haalt, zelfs zonder technische kennis!

Hoe werkt Google Tag Manager?

Google Tag Manager (GTM) is een gratis tool van Google waarmee je makkelijk tags of code snippets op je website kan plaatsen en beheren, zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. Stel je voor, je hebt een website en wilt verschillende tools gebruiken zoals Google Analytics, Meta Pixel of advertentie trackers. Normaal gesproken moet je voor elke tool aparte code in je website’s broncode zetten. Met Google Tag Manager doe je dit allemaal op één plek. Je voegt de code van Tag Manager toe aan je website, en daarna kun je via een gebruiksvriendelijke interface allerlei tags toevoegen, bijwerken of verwijderen zonder steeds je websitecode aan te passen. Dit maakt het super makkelijk om je marketing en analyse tools te beheren!

banner gtm

Wat is een tag?

Een tag is een stukje code die op je website wordt geplaatst om bepaalde informatie te verzamelen en te versturen naar een derde partij, zoals Google Analytics. Deze tags kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld, om te meten hoe gebruikers met je website omgaan, om advertentiecampagnes bij te houden of om te zien vanaf welke websites bezoekers naar jouw site komen.

Stel je voor, je wilt weten hoeveel mensen een contactformulier invullen op je website. Je kunt dan een tag instellen die elke keer dat iemand een formulier invult, een signaal stuurt naar Google Analytics. Hierdoor kun je precies zien hoe vaak die actie plaatsvindt. Dit is slechts een voorbeeld; tags kunnen voor een breed scala aan doeleinden worden gebruikt, afhankelijk van wat je wilt meten en analyseren op je website.

google tag manager tag

Wat is een trigger?

Wanneer vuurt een pistool af? Precies, alleen als je de trekker (trigger) overhaalt. Een trigger in Google Tag Manager is een regel die bepaalt wanneer een tag moet worden geactiveerd of uitgevoerd op je website. Het is eigenlijk een soort instructie die zegt: “Als dit gebeurt, voer dan die tag uit.”

Bijvoorbeeld, je hebt een tag gemaakt om bij te houden hoe vaak mensen op een bepaalde knop op je website klikken. De trigger voor deze tag zou dan zijn: “Elke keer dat iemand op deze specifieke knop klikt.” Dus, de tag wordt alleen geactiveerd en verstuurt alleen informatie naar bijvoorbeeld Google Analytics als aan deze voorwaarde (de trigger) wordt voldaan.

Triggers kunnen heel divers zijn. Ze kunnen geactiveerd worden door klikken, formulierinzendingen, het bezoeken van bepaalde pagina’s of bijvoorbeeld aankopen. Dit maakt triggers een krachtig middel om specifiek gedrag van gebruikers op je website te meten en te analyseren.

pistool trigger gif

Wat zijn variabelen?

In Google Tag Manager vind je een tabblad genaamd ‘Variabelen’. Dit onderdeel maakt het mogelijk om een aantal geavanceerde functies te configureren.

Variabelen als voorwaarde

Variabelen worden vaak gebruikt in triggers als een soort voorwaarde. Neem bijvoorbeeld de variabele ‘Page URL’. Je kunt deze variabele in een trigger gebruiken als een voorwaarde om de trigger te activeren.

Stel, je wilt bijhouden hoe vaak mensen je contactformulier invullen. Wanneer gebruikers het formulier invullen worden ze doorgestuurd naar een bedankpagina met een URL zoals ”www.website.nl/bedankt-voor-je-contactaanvraag/”. Je kunt dan de variabele ‘Page URL’ in de trigger zo instellen dat deze specifieke URL de trigger activeert. Zo weet de trigger precies wanneer hij moet reageren: namelijk als iemand op de bedankpagina komt na het invullen van het contactformulier. Zo komt dit er dan uit te zien:

triggerconfiguratie gtm

De mogelijkheden hierbij zijn eindeloos. Je kan bijvoorbeeld op basis van de variabele ‘Click URL’ klikken op een bepaalde button triggeren.

Zelf variabelen definiëren

Je kunt in Google Tag Manager zelf variabelen definiëren om geavanceerde tracking mogelijk te maken. Dit houdt in dat je specifieke gegevens van je website kunt halen en deze kunt gebruiken in je tags. Laten we als voorbeeld een ‘purchase tag’ nemen, die activeert bij een aankoop. Stel dat je bij elke aankoop het aankoopbedrag en de gekochte producten wilt registreren. Hiervoor moet je eerst zorgen dat deze informatie beschikbaar is in de datalayer van je website. Dit is een taak voor een developer.

Zodra deze gegevens in de datalayer staan, kun je een variabele aanmaken in Google Tag Manager die deze informatie uit de datalayer haalt. Vervolgens voeg je deze variabele toe aan je ‘purchase tag’. Op deze manier kan de tag specifieke informatie over elke aankoop vastleggen, zoals het aankoopbedrag en de gekochte producten.

Een voorbeeld van de variabeleconfiguratie:

variabele configuratie gtm

De bijhorende purchase tag:

ga4 gebeurtenis

Je kan het simpel houden of de diepte in gaan, maar je zult altijd een combinatie van triggers, tags en variabelen nodig hebben om alles goed te laten werken. Wil je meer weten over geavanceerde tracking? Lees het blog over enhanced conversions. Lukt het niet en heb je hulp nodig met je tracking configuratie? Neem contact met ons op en we onderzoeken de mogelijkheden voor jouw website.

Hoe kan ik zelf Google Tag Manager instellen?

Laten we starten aan de hand van een fictief voorbeeld. Patrick heeft sinds kort zijn eigen webshop opgezet met de focus op het verkopen van airfryers. Hij heeft sinds kort een aantal Google Ads advertenties draaien en is bezig met het verbeteren van de SEO (zoekmachine optimalisatie) op zijn website. Om het succes van zijn marketinginspanning goed bij te houden, besluit hij om Google Tag Manager in te zetten. Hij besluit het volgende stappenplan door te lopen:

Google Analytics tag configureren

Met deze configuratie zorg je ervoor dat alle standaard gegevens worden verzameld voor Google Analytics 4. Dit is bijvoorbeeld informatie over het aantal bezoekers, welke pagina’s het meest worden gebruikt en waar bezoekers vanaf komen.

Om Google Analytics 4 (GA4) te configureren in Google Tag Manager (GTM) voor Patrick’s webshop, volg je deze stappen:

Aanmaken van een Google Analytics 4-property

Eerst moet er een GA4-property worden aangemaakt in Google Analytics 4. Dit doe je door in te loggen, naar ‘Beheerder’ te gaan, en onder de kolom ‘Property’ een nieuwe GA4-property te maken.

Verzamelen van de GA4-meet-ID

Na het aanmaken van de GA4-property, vind je de meet-ID in de property-instellingen. Deze ID begint meestal met ‘G-‘.

Inloggen op Google Tag Manager

Log in op het GTM-account en selecteer de juiste container voor de webshop.

Nieuwe tag aanmaken

In GTM, klik op ‘Tags’ in het menu en vervolgens op ‘Nieuw’ om een nieuwe tag te maken.

Configureren van de Google-tag

Kies ‘Google-tag’ als tagtype en voer de GA4-meet-ID in.

Configuratie instellen

Voeg onder ‘Configuratie-instellingen’ een nieuwe parameter toe genaamd ‘send_page_view’, en vul bij waarde ‘true’ in.

Trigger instellen

Bepaal wanneer de tag geactiveerd moet worden. Gewoonlijk wordt voor GA4-configuratie de trigger ‘All Pages’ gebruikt, wat inhoudt dat de tag op elke pagina van de webshop wordt geactiveerd.

Purchase tag configureren

Voor het instellen van een GA4 purchase gebeurtenistag (event tag) met e-commerce data in Google Tag Manager, volg je deze stappen:

Zorg dat e-commerce data beschikbaar is

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat e-commerce data, zoals transactiegegevens, productinformatie en aankoopbedragen, correct worden doorgestuurd naar de datalayer van je website. Dit is meestal een taak voor een webdeveloper.

Variabelen aanmaken in GTM

 1. Log in op Google Tag Manager.
 2. Navigeer naar het juiste Google Tag Manager account.
 3. Navigeer naar de juiste Google Tag Manager container. 
 4. Ga naar ‘Variabelen’ en maak nieuwe variabelen aan voor elke relevante e-commerce data in de datalayer, zoals ’transactionId’, ’totalAmount’, ‘productNames’, etc.
 5. Kies ‘Data Layer Variable’ als het type variabele en voer de juiste datalayernaam in voor elke variabele.

Purchase trigger aanmaken

 1. Navigeer naar ‘Triggers’ en klik op ‘Nieuw’
 2. Voer bij naam van de gebeurtenis ‘purchase’ in en klik op ‘Opslaan’.

Nieuwe tag aanmaken voor purchase event

 1. Ga naar ‘Tags’ en klik op ‘Nieuw’.
 2. Kies ‘Google Analytics: GA4 Event’ als het tagtype.
 3. Voer bij ‘Eventnaam’ ‘purchase’ in.
 4. Onder ‘Eventparameters’, voeg de variabelen toe die je hebt aangemaakt, zoals ’transaction_id’, ‘value’, ‘currency’, ‘items’, etc.
 5. Kies als trigger de ‘purchase’ trigger die je zojuist hebt aangemaakt.

Opslaan en testen

Sla de tag op en test of deze correct wordt geactiveerd bij een aankoop. Gebruik de preview-modus in GTM om te controleren of de tag vuurt en of de juiste data wordt doorgestuurd naar GA4.

Publiceer de wijzigingen

Zodra bevestigd is dat alles correct werkt, publiceer je de wijzigingen in GTM zodat de tag live gaat op de website.

Door deze stappen te volgen, wordt de e-commerce tracking in GA4 via Google Tag Manager goed ingesteld, met de aankoopgegevens. Zo kan Patrick straks goed bijhouden hoeveel conversies er binnenkomen en waar deze vandaan komen. Heb je een B2B website of een ecommerce website en wil je ook website data verzamelen? Neem contact met ons op en we onderzoeken de mogelijkheden voor jouw website. 

Wat kan ik allemaal met deze data?

Zodra je Google Tag Manager goed hebt ingesteld en je de gewenste data verzameld, open je een wereld van mogelijkheden om je website te analyseren en te optimaliseren.

Met deze data kun je diepgaande inzichten krijgen in het gedrag van je klanten. Je komt bijvoorbeeld te weten welke producten het meest worden gekocht of welke contactformulieren het meeste worden ingevuld. Dit helpt bij het maken van beslissingen over voorraadbeheer en marketingstrategieën.

Je kunt ook het succes van je marketingcampagnes analyseren. Door te kijken naar de bron van het verkeer en de aankopen, kun je bepalen welke advertenties, zoekwoorden of sociale media kanalen het meest effectief zijn. Dit stelt je in staat om je advertentiebudget beter te besteden en de ROI (return on investment) te verbeteren en dus je Google Ads account te optimaliseren.

Met de verzamelde data kun je veel meer dan alleen de directe verkopen analyseren. Zo biedt de data uitstekende mogelijkheden voor retargeting. Door inzicht te krijgen in de interesses en het koopgedrag van je klanten, kun je gerichte advertenties creëren die nauw aansluiten bij hun voorkeuren en eerdere interacties met je website. Dit vergroot de kans op terugkerende klanten en verhoogt de effectiviteit van je marketingcampagnes. Verder stelt deze gedetailleerde tracking je in staat om trends en patronen over tijd te identificeren, wat cruciaal is voor het voorspellen van toekomstige verkopen en het strategisch plannen van marketingacties, vooral tijdens belangrijke verkoopperiodes of evenementen.

Kortom, deze rijke dataset is een waardevolle bron voor het optimaliseren van je webshop, het verfijnen van je marketingstrategieën en uiteindelijk voor het stimuleren van zowel de verkoop als de klanttevredenheid.

Paul van Berkom

SEO & SEA specialist