Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Wat is Google Ads? (update augustus 2020)

Via Google Ads (voorheen Google AdWords) kun je adverteren in het Google Netwerk en worden er tegen betaling advertenties boven en naast de natuurlijke zoekresultaten geplaatst. Advertenties worden vertoond wanneer een gebruiker in Google een zoekopdracht uitvoert met een zoekterm waarop de advertentie is gericht. Door gebruik te maken van Google Ads benader je gerichter je doelgroep en komt jouw advertentie naar voren wanneer de koopintentie hoog is.

Hoe werkt Google Ads?

Iedere keer wanneer je een zoekopdracht uitvoert in Google vindt er een veiling plaats. Tijdens deze veiling wordt bepaald welke advertenties op welke posities vertoond gaan worden in de zoekresultaten van Google. Bij deze veiling wordt er grofweg gekeken naar het biedingsbedrag, de relevantie van de zoekopdracht en de bestemmingspagina van de advertentie. De combinatie van deze factoren bepaalt op welke positie je advertentie getoond wordt. Het is dus niet zo dat de hoogste bieder de beste positie krijgt toegewezen. Dit proces wordt iedere keer herhaald wanneer je een zoekopdracht uitvoert. Je bent altijd op de juiste plaats op het juiste moment. Het gebruik van Google Ads is daarmee dus meteen zichtbaar in de zoekresultaten, dit in tegenstelling tot zoekmachine optimalisatie (SEO).

De campagnetypen in Google Ads.

Wanneer je zover bent en een campagne op wilt stellen kun je kiezen welk campagnetype je wilt gaan gebruiken. Het campagnetype dat je selecteert bepaalt waar je adervertenties gezien kunnen worden.

wat is google adwords zoeknetwerkHet Zoeknetwerk.
Advertenties worden weergegeven naast de zoekresultaten in het gehele zoeknetwerk van Google. Advertenties worden hierbij gekoppeld aan pagina’s met zoekresultaten op basis van de zoekwoorden in je zoekopdracht.

wat-is-google-adwords-display-netwerkHet Display Netwerk.
Advertenties worden weergegeven in het gehele Google Display Netwerk. De advertenties worden gekoppeld aan websites en andere plaatsingen. Wanneer er een verband is met de zoekwoorden in je zoekopdracht en de inhoud van een website worden je advertenties vertoond.

wat is google adwordsHet Zoeknetwerk met Display Select.
Advertenties worden weergegeven in zowel het Zoeknetwerk als het Display Netwerk. Wel worden de advertenties in het Display Netwerk hierbij selectiever weergegeven wanneer bijvoorbeeld de koopintentie hoog is.

Welke biedstrategieën kunnen er gehanteerd worden in Google Ads?

De biedstrategie die je hanteert hangt af van het doel waarvoor je Ads inzet. Dit kan het kopen van een product zijn of simpelweg getoond worden in het Google zoeknetwerk. Nadat je hebt bepaald welk doel je wilt bereiken ga je kijken naar de verschillende biedstrategieën.

Gericht op klikken op je advertentie.
CPC of gewoon op z’n Hollands gezegd kosten per klik. Deze biedmethode raden wij aan wanneer je traffic naar je website wilt generen.

Gericht op aantal vertoningen van je advertentie.
CPM, dit houdt in dat je betaald per duizend vertoningen van je advertentie. Deze methode is uitermate geschikt wanneer je vooral aan je naamsbekendheid wilt werken.

Gericht op conversie.
CPA, koster per conversie. Bieden op basis van conversie zoals aankopen of aanmeldingen. Deze methode is vooral geschikt voor de doorgewinterde Ads gebruiker.

Probeer je biedstrategie dus af te stemmen op basis van de doelen die je wilt bereiken. Het merendeel van de Ads adverteerders maakt gebruik van de biedstrategie op basis van kosten per klik. Je stelt hierbij een maximum bedrag in dat je bereidt bent te betalen wanneer iemand op je advertentie klikt. Het hoogste bedrag dat je betaalt is het minimumbedrag dat nodig is om je advertentiepositie te behouden. Vaak betaal je dus minder dan het maximum bod dat je hebt ingesteld.

Daarnaast heb je steeds meer automatische biedstrategieën ter beschikking. Hiermee geef je een groot deel van de controle aan Google om te bepalen wat er per zoekopdracht geboden gaat worden in de Google veiling. In de praktijk zien we dat veel van deze automatische biedstrategieën pas werken bij een relatief groot aantal conversies. Heb je een nieuwe account of slechts een aantal conversies per week raad ik je aan te beginnen met gewoon handmatige CPC zonder toeters en bellen, omdat Google simpelweg niet kan optimaliseren op conversies als je er geen hebt.

Wat is Google Ads? Een voorbeeld.

Wanneer je zoekt op “blokhut 3×3” zie je de advertentie van iGarden naar voren komen. Door de juiste zoekwoordencombinaties in te stellen in je Google Ads campagne wordt de juiste advertentie getoond aan jouw doelgroep. Je speelt hiermee direct in op de doelgroep waarbij de koopintentie hoog is.

Voorbeeld van een Google Ads advertentie

Dus wat is Google Ads?

Google Ads is een krachtig hulpmiddel dat een bijdrage kan leveren aan het realiseren van je bedrijfsdoelstellingen. In het kort de belangrijkste voordelen van Google Ads op een rijtje;

  • Je advertentie wordt getoond aan je doelgroep die al op zoek is naar jouw product of dienst.
  • De kans dat deze mensen actie gaan ondernemen is groter.
  • Je bepaald zelf waar je advertenties worden weergegeven.
  • Altijd de juiste biedingsstrategie door de verschillende biedopties.
  • Je budget is makkelijk beheersbaar doordat je zelf bepaald hoeveel of weinig je wilt uitgeven.
  • Je ziet precies welke elementen in je advertentie werken en hier kun je op voortborduren.

We kunnen concluderen dat je met Google Ads actief en op een snelle manier je doelgroep kunt benaderen. En doordat je doelgroep al op zoek is naar jouw product of dienst neemt de kans dat deze mensen actie gaan ondernemen ook nog eens toe.

Zelf je Google Ads account verbeteren

Begin dan met het ijsberg effect aan te pakken. De praktijk hierachter is dat er slechts een klein gedeelte aan de oppervlakte zichtbaar is in je Google Ads account en het merendeel bevindt zich onder het wateroppervlakte. Dit is iets dat je veel terugziet in Google Ads zoekcampagnes en hier lees je hoe je dit ijsberg effect kan opsporen en aanpakken.

Hulp bij het opstellen van een Google Ads campagne?

Wij hebben gecertificeerde Ads specialisten in huis en zijn daarom door Google bestempeld als Google Certified Partner. Lees meer over ons Google Partnership.
Wil je een Google Ads campagne opzetten of meer informatie over hoe Ads een bijdrage kan leveren aan jouw bedrijfsdoelstellingen? Of ben je al gestart met een Google Ads campagne en wil je weten of je op de goede weg bent?

Neem dan gerust contact op met Peterof bekijk onze online marketing cursus.

Google Ads uitbesteden

Mocht je de specialisten helemaal aan het werk zetten dan kun je ook Google Ads uitbesteden. Het uitbesteden van deze werkzaamheden kost niet alleen geld, maar levert meer op dan je denkt. Wil je liever zelf dé specialist worden binnen je organisatie. Dat kan! In onze Google Ads cursus leer je binnen 8 weken effectief adverteren.

Meer weten onze vriend Google? Bekijk dan ook eens deze lijst met interessante Google feiten.