Scroll

Verkoop op marketplaces met Channable

Wat is Channable? Ontdek hoe het je omzet met wel 40% kan verhogen!

Vraag jij je af hoe je jouw producten kunt gaan verkopen op verschillende marktplaatsen? Of wil je weten hoe een marketplace-strategie jouw online marketing kan verbeteren? Hoewel grote marktplaatsen misschien niet direct bijdragen aan een betere merkbekendheid, bieden ze wel een uitstekende manier om de omzet te verhogen en de voorraad om te zetten naar kapitaal. In dit blog lees je hoe wij gebruik maken van de product feed manager genaamd Channable en hoe dit je omzet en verkopen met wel 40% kan verhogen. ๐Ÿš€

Channable in het kort

Channable is een datafeed manager of productfeed manager die ontworpen is om de product feed van je webshop te vertalen naar diverse platformen. Via Channable, kunnen verkopers hun productinformatie beheren, optimaliseren en synchroniseren over verschillende online marktplaatsen, advertentieplatforms en affiliate platformen. Zo kun je via Channable je assortiment tonen op verschillende kanalen, bijvoorbeeld Amazon, Bol.com en Conrad. Daarnaast automatiseert het verschillende processen, zoals het bijwerken van de prijzen, voorraadbeheer en het filteren en transformeren van data, wat resulteert in een flinke tijd- en kostenbesparing ten opzichte van dit handmatig bijhouden.

De functies van Channable

Channable heeft รฉรฉn hoofdfunctie, feed management, en een aantal aanvullende functies.

Product feed manager

De kernfunctie van Channable is product feed management. Het gebruik van Channable begint met het importeren van je productfeed in het systeem vanuit je CMS systeem, bijvoorbeeld WooCommerce. Eenmaal ingesteld, kun je (product)feed of API connecties aanmaken tussen je webshop, Channable en de verschillende sales kanalen.

channable channels

Wat is een Channable (product)feed?

Een feed in Channable is een lijst met informatie over je producten, zoals de naam, prijs, en foto’s, die je makkelijk kunt delen met andere websites zoals online marktplaatsen of vergelijkingssites. Het is als een digitaal prikbord waarop je alles over je producten plakt, zodat andere websites deze informatie kunnen bekijken en gebruiken om jouw producten te laten zien aan hun bezoekers.

Wat is een Channable API-connectie?

Een API, wat staat voor Application Programming Interface, is een soort gereedschapskist voor softwareprogramma’s. Het is een set van afspraken en regels waardoor verschillende softwareprogramma’s met elkaar kunnen praten en samenwerken. Stel je voor, je hebt een app op je telefoon die het weer laat zien. Deze app gebruikt een API om de weergegevens van een weerdienst te krijgen. De API zorgt ervoor dat de weerdienst weet wat de app vraagt en zorgt ook dat de app de antwoorden van de weerdienst begrijpt. Zo kan de app jou vertellen of het gaat regenen of niet.

In andere woorden: Een (product)feed is een lijst met informatie over je producten die je deelt met andere websites, zoals online winkels. Een API-connectie is een manier waarop verschillende softwareprogramma’s met elkaar praten en informatie met elkaar uitwisselen, zoals het automatisch bijwerken van je productvoorraad op een verkoopkanaal.

channabe api

Het optimaliseren van een productfeed of API-connectie

Als je deze hebt aangemaakt, kan je in Channable bepaalde regels instellen om je productfeed te optimaliseren voor elk kanaal waar je op wilt verkopen of adverteren. Elk verkoopkanaal hanteert namelijk zijn eigen regels en eisen voor het tonen van productinformatie. Met Channable kun je je productfeed zo aanpassen dat deze voldoet aan deze specifieke eisen per kanaal. Neem bijvoorbeeld Zalando, waar het verplicht is om de ‘kleur’ van kledingstukken te vermelden. In Channable kun je een regel maken die de kleurinformatie van je website koppelt aan de kleuropties die op Zalando worden erkend. Zo zorg je ervoor dat je productinformatie correct en volledig wordt weergegeven op elk verkoopkanaal waar je actief bent.

Als alles goed is ingesteld, worden je voorraad- en productinformatie automatisch bijgewerkt op de verkoopkanalen. Een extra functie is de mogelijkheid om een orderkoppeling in te stellen. Hierdoor wordt de voorraad automatisch bijgewerkt wanneer je een product verkoopt op een marktplaats.

Channable Dynamic Ads

Dynamische advertenties in Channable zijn advertenties die automatisch worden aangepast en gecreรซerd op basis van de productinformatie in je feed. Hierdoor blijven je advertenties altijd actueel en relevant. Je uploadt je productfeed in Channable, waarna Channable de informatie uit je feed haalt, zoals de productnaam, prijs en afbeelding. Met deze informatie maakt Channable automatisch advertenties aan voor elk product in je assortiment. Deze advertenties worden vervolgens gepubliceerd op de door jou gekozen advertentieplatforms zoals Google Shopping of Facebook. Door dynamische advertenties te gebruiken, bespaar je veel tijd en zorg je ervoor dat je advertenties altijd de juiste en meest recente informatie bevatten.

Channable Insights

De analytics in Channable bieden inzicht in de prestaties van je productadvertenties op verschillende platforms. Door je Channable-account te koppelen aan je advertentieplatforms, verzamelt Channable gegevens zoals klikken, vertoningen en verkopen. Deze gegevens worden vervolgens overzichtelijk gepresenteerd binnen Channable, waardoor je gemakkelijk kunt zien welke producten online goed presteren en welke niet. Met deze informatie kun je je advertentiestrategieรซn aanpassen om de resultaten te verbeteren. Het helpt je dus om beter geรฏnformeerde beslissingen te nemen over waar en hoe je je advertentiebudget besteedt

channable insights

Wat kost Channable?

De kosten van Channable zijn relatief aan het aantal producten dat je hebt en de specifieke connecties die je wilt opzetten. Het platform hanteert een prijsstructuur waardoor je betaalt op basis van je gebruik.

Daarnaast kun je extra functies toevoegen aan je account als je die nodig hebt. Je hebt bijvoorbeeld de ‘Order & Stock Sync’ add-on, die er voor zorgt dat je voorraad automatisch wordt gesyncroniseerd met je webshop. Er is ook een ‘Scheduling’ add-on waarmee je tot 24 keer per dag je feed kunt uploaden. Dit is vooral handig als je productinformatie of voorraadniveaus vaak veranderen gedurende de dag en je deze wijzigingen snel wilt hebben op de kanalen waarop je verkoopt.

Deze prijsstructuur maakt het mogelijk om je account af te stellen op de omvang en behoeften van je onderneming, terwijl je de controle behoudt over de kosten.

Ondersteunde kanalen en integraties

Channable ondersteunt een breed scala aan marketplaces zoals Amazon, eBay, Bol.com, en biedt naadloze integraties met populaire e-commerce platforms zoals Shopify, Magento, en WooCommerce. Dit betekent dat je je productfeed kunt automatiseren en beheren op verschillende platforms vanuit รฉรฉn centrale locatie. Bovendien maakt Channable het gemakkelijk om je product feeds te optimaliseren voor elk specifiek sales channel, wat essentieel is om concurrerend te blijven in de dynamische e-commerce markt.

De belangrijkste verkoopkanalen op een rij:

  • Marketplaces: Marketplaces zoals Zalando en Praxis zijn online platforms waar verschillende verkopers hun producten kunnen verkopen aan klanten. Elke marketplace hanteert een ander kostenmodel. Bij sommige betaal je een commissie per verkocht product, terwijl je bij andere betaalt om een aanbieding voor een bepaalde tijd online te zetten.
  • Vergelijkingswebsites: Vergelijkingswebsites zijn online platforms waar consumenten producten en prijzen van verschillende aanbieders kunnen vergelijken, zoals op Beslist.nl. Deze websites werken gewoonlijk met een vergelijkbaar kostenmodel.
  • Affiliate netwerken: Affiliate netwerken zijn platformen die adverteerders en publishers samenbrengen om promotie van producten of diensten te faciliteren, zoals Awin Affiliate.
channable integrations

De voordelen van Channable voor webshops

Met Channable, zijn de mogelijkheden voor het uitbreiden van je e-commerce bedrijf eindeloos. Je kunt je producten adverteren op tal van marktplaatsen en platforms, wat resulteert in een betere online zichtbaarheid en meer verkoopkansen. Het stelt je ook in staat om je marktplaatsstrategie te verfijnen door je productfeeds te optimaliseren, wat op zijn beurt de zichtbaarheid en conversieratio’s kan verbeteren. Het realtime voorraadbeheer vermindert de kans op overselling, terwijl de automatisering van routinetaken je tijd vrijmaakt voor strategische planning.

Hoewel marktplaatsen misschien niet direct bijdragen tot een betere merkbekendheid, bieden ze wel een uitstekende manier om de omzet te verhogen en de voorraad om te zetten naar kapitaal. Een drijfveer hierachter kan het verwerken van langstaande voorraad zijn, waardoor er ruimte ontstaat om nieuwe producten in te kopen. Dit draagt bij aan een gevarieerder aanbod, biedt extra waarde en stimuleert de groei. Al met al biedt Channable een sterkte toegevoegde waarde aan jou digitale marketing strategie.

channable partner

Bronze Partner

Wij zijn officieel 'Bronze Partner' van Channable. Dit betekent dat we kunnen deelnemen aan gespecialiseerde trainingen en exclusieve sessies rondom productontwikkelingen. Hierdoor zijn we in staat om onze expertise in het ontwikkelen van marketplace-strategieรซn continu te verdiepen en te verfijnen.

Verkopen op marketplaces, dat wil ik ook!

Ben je geรฏnspireerd en wil je ook groei in resultaten, meer vindbaarheid en meer exposure genereren door te verkopen op marketplaces? Neem dan contact op met ons en ontdek de beste omnichannel strategie voor jouw bedrijf!

Meer weten over hoe dit in de praktijk gaat? Lees hier over de wereldwijde marketplace-strategie voor House of Modelcars. Onze samenwerking met House of Modelcars is een goed voorbeeld van de potentie van een strategische aanpak op marktplaatsen. Door de uitdagingen als kansen te zien en te blijven innoveren, hebben we gezamenlijk een omzetstijging van 45% en orderstijging van 76% behaald.

Ook op marktplaatsen verkopen?

Neem contact op

Peter Leenen

Projectmanager & online marketeer