Scroll

Geld verdienen terwijl je slaapt

Wat is affiliate marketing?

mike_new

Tegenwoordig lijkt iedereen hetzelfde doel te hebben.

Je laptop een keer per dag openen en de euro’s vliegen over je scherm.

Passief inkomen.

Geld verdienen terwijl je slaapt.

Voor veel mensen is affiliate marketing de start naar dit ultieme doel.

Het idee is dat je producten van andere mensen promoot, vaak via 3e partijen (netwerken), en commissie verdient met elke verkoop die gedaan wordt dankzij jou verwijzing.

Hoe werkt affiliate marketing

Een definitie van affiliate marketing vanuit publisher perspectief:

Affiliate marketing is het proces waarbij een commissie wordt verdiend door de producten van andere mensen (of bedrijven) te promoten. Je zoekt een product, promoot het bij anderen en je pakt een deel van de winst bij elke verkoop. Vanuit adverteerders is affiliate marketing het promoten van producten/diensten via bijvoorbeeld een website van derden (de publishers).

Affiliate marketing partijen

Je hebt 2 kanten en 3 partijen bij affiliate marketing. Afhankelijk van welke kant je bent is de start om te beginnen met affiliate marketing anders.

Adverteerders

De definitie van de adverteerder is heel eenvoudig:

Het is iemand die een product of dienst te verkopen heeft en daarvoor advertentieruimte nodig heeft. Een adverteerder betaalt dus, net als bij alle andere vormen van adverteren, geld om zijn advertenties te laten zien. Een adverteerder verdient geld door het geadverteerde product te verkopen.

In het kort is een adverteerder dus bijna elk bedrijf (website of webshop) die producten of diensten verkoopt via advertenties.

Publishers

Adverteerders betalen dus om hun advertenties of producten weer te geven, maar ze hebben wel een plek nodig om ze weer te geven.

Een publisher is een persoon of een bedrijf dat de advertenties of producten weergeeft op bijvoorbeeld hun eigen site. Ze verbinden de doelgroep via hun platform met de advertentie en verdienen zo inkomsten, meestal op basis van CPC (kosten per klik) of CPS (kosten per verkoop). Dit laatste kan zowel een vast tarief zijn of een procentuele commissie op basis van de verkoopprijs. Veelal worden de inkomsten toegekend op basis van laatste klik.

Affiliate netwerk
Dat zijn de 2 kanten, maar dan vergeten we nog de partij die hier vaak tussenin staat en dat is het affiliate netwerk. Het affiliate netwerk verbindt de adverteerders en publishers aan elkaar en heeft een database aan beide groepen waaruit je kunt kiezen om mee samen te werken. Als koppelaar houdt het affiliate netwerk vaak een percentage in op de gegenereerde commissie.

Beginnen met affiliate marketing

Wil je beginnen met affiliate marketing dan weet je nu dus bij welke groep je hoort; adverteerder of publisher. Afhankelijk van welke groep je bent, ga je anders te werk om te beginnen met affiliate marketing.

Ik ben een adverteerder

Als je een adverteerder bent is de eerste stap om je aan te melden bij een affiliate netwerk. Vanuit het netwerk krijg je hulp bij de implementatie van tracking codes die ervoor zorgen dat alle verkopen en behaalde doelen via het netwerk herleidt kunnen worden aan de publishers zodat die zijn winst kan opstrijken.

Verderop in dit artikel licht ik een aantal affiliate netwerken uit.

Aan de slag met affiliate marketing?

Mail met Peter

Peter Leenen

Projectmanager & online marketeer

Geld verdienen met affiliate marketing

Wil je geld verdienen met affiliate marketing dan zit je aan de publisher kant. Het kan zijn dat je al een succesvolle blog website hebt met veel verkeer, in dat geval gaat het vooral om het commercialiseren van je digitale ruimte. Dit kan op verschillende manieren afhankelijk van de markt waarin je zit. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van:

  • Blogartikelen
  • Links
  • Advertentieruimte
  • Advertorials
  • Nieuwsbrief
  • Leads doorsturen

Heb je nog niets, maar alleen ideeën, en wil je wel gaan starten met affiliate marketing dan is het nodig om je ideeën te toetsen op haalbaarheid; is er überhaupt wel vraag naar? En belangrijk, is het te commercialiseren. Over alleen al het toetsen van een idee kun je blog artikelen vol schrijven, echter gaan we hier nu niet verder op in. Mocht je wat goede ideeën hebben, maar willen weten of het levensvatbaar is, stuur me dan een berichtje en ik ga er samen met je naar kijken.

Aan de adverteerder kant is geld verdienen met affiliate marketing, gewoonweg verkopen genereren via het netwerk. Hierbij moet vaak een commissiepercentage opgeven (per categorie). Een goede start is 5-10% afhankelijk natuurlijk van de marge en branche. Het is raadzaam de commissie iets hoger te zetten op het begin, om de publishers kennis te laten maken en dit geeft ze een extra incentive om goed hun best te doen.

Hoe weet je of je te maken hebt met affiliate marketing? Bekijk de URL na een verwijzende link. Deze ziet er vaak als volgt uit:

Hierbij zie je vaak de bron en medium van het verkeer (source=awin, medium=affiliate), gevolgd door de campagne en andere tags.

Affiliate marketing commissiemodellen

De meest eenvoudige manier om commissie toe te kennen is op basis van een vaste commissie. Dit kan een vaste commissie zijn van de omzet die via affiliate marketing gegenereerd wordt, maar ook bijvoorbeeld een vaste prijs per offerte aanvraag. Naast deze manier zijn er ook nog veel andere gebruikte varianten.

Op basis van volume

Hierbij kijk je naar het aantal verkopen of doelen die behaald zijn via de publisher. Hoe meer sales een publisher genereert hoe hoger de commissie is die de publisher ontvangt.

Op basis van productcategorie

Het is vaak ook mogelijk om een commissiemodel te hanteren op basis van productcategorieën. Vaak heeft elke productcategorie zijn eigen marge waardoor je niet een vaste commissie wil hanteren. Het is dan fijn om per productcategorie een commissie in te stellen waarbij er genoeg marge overblijft om rendabel te zijn.

Op basis van omzet

Op basis van de omzet kan zoals eerder aangegeven een vast percentage zijn, maar je kunt dit ook per bedrag aangeven in staffels. Genereert een publisher een omzet voor je van €5.000,- dan betaal je 8% commissie en bij een verkoop die hoger ligt dan dit bedrag 10%.

Aanbieders affiliate marketing

Hieronder staan een aantal van de bekendste affiliate marketing aanbieders. De kosten die vaak vermeld worden hieronder gelden eigenlijk alleen voor adverteerders. Voor publishers is het vaak jezelf gratis aanmelden en uit de database van het netwerk toestemming vragen aan adverteerders om voor ze te mogen adverteren.

Awin

De grootste affiliate aanbieder van de Benelux. Door het formaat van deze aanbieder hebben ze ook een van de grootste databases om uit te kiezen, zowel als adverteerder als publisher. Het grote nadeel is dat de implementatie (voor adverteerders) vrij duur is en je een vaste account manager krijgt toegewezen welke je misschien niet wil, maar wel voor betaalt. Ga naar Awin.

TradeTracker

TradeTracker heeft een van de meest gebruiksvriendelijke interfaces van de netwerken met een erg groot aanbod in publishers en adverteerders (vooral ook in reizen). Daarnaast hebben ze een nieuwe tool Real Attribution, waarin het mogelijk is om geld te verdienen als je veel aanwezig bent in het begin van het aankoopproces. Dus niet zozeer alleen laatste klik. Ga naar TradeTracker.

Daisycon

Daisycon is een van de oudste netwerken van Nederland waardoor ze relatief voorlopen op andere netwerken en technologisch ver zijn. Dit is te zien in de vele vergelijkingen die je kunt maken en de gebruiksvriendelijke interface. Het netwerk van Daisycon bestaat veel uit energie en zakelijke publishers/adverteerders. Ga naar Daisycon.

Adtraction

Vrij nieuw in de markt en overkomen vanuit Scandinavië is affiliate aanbieder Adtraction. Dit netwerk timmert momenteel hard aan de weg om marktaandeel te winnen. Ze doen dit door het hanteren van minimale implementatiekosten en het niet actief aanbieden van een accountmanager waarvoor je een vast bedrag per maand moet betalen.

Elk affiliate marketing netwerk heeft vaak ook zijn eigen niches waardoor het als publisher aan te raden is om bij meerdere netwerken aan te sluiten. Als adverteerder heb je deze luxe positie vaak niet. Bekijk daarom goed je contract of je exclusief gebonden bent aan het netwerk of dat je als adverteerder je ook bij meerdere netwerken mag aansluiten. Ga naar Adtraction.

Maximale resultaat

Weet je nog niet zeker hoe je je huidige bereik moet commercialiseren en wil je starten met affiliate marketing (als adverteerder of publishers) neem dan eens contact op. Mocht je al bezig zijn, maar valt het resultaat tegen, ook dan sta ik voor je klaar.

Ben je een ondernemer met een webshop of website en wil je naast SEO en/of Google Ads meer online resultaat behalen? Dan is affiliate zeker iets voor jou. Lees hier meer over affiliate marketing.