Scroll

Waarom social media inzetten voor bedrijven? (update april 2020)

Bijna iedereen is wel bekend met social media en het merendeel van alle Nederlanders heeft wel een account op een social media kanaal. Maar zet jij social media al (goed) in voor jouw bedrijf? En waarom zou je social media moeten inzetten?

In dit blogartikel nemen wij je mee langs de meeste gebruikte social media kanalen van Nederland en geven je wat kern informatie over onderstaande onderdelen.

Waarom social media zakelijk inzetten

  1. Social media is het marketinginstrument bij uitstek

    Social media kanalen bieden bedrijven een ongekend krachtig marketinginstrument om zich te verbinden met (potentiële) klanten, wat verder gaat dan vertellen hoe goed je product of dienst wel niet is.

    Reputatiemanagement en interactie

    Je kunt er niet meer omheen: social media is volledig geïntegreerd in onze maatschappij. Hierdoor kun je je als bedrijf niet meer verschuilen. Klanten zijn mondiger dan ooit en hebben een niet te onderschatten invloed op de reputatie en daarmee het succes van je bedrijf. Je zorgvuldig opgebouwde bedrijfsreputatie kan binnen no-time de afgrond in glijden, lees: United Airlines.

    Mocht je met je bedrijf niet op social media kanalen actief zijn en het niet monitoren, dan kan het zijn dat je bedrijf als drijfzand onder je schoenen wegzakt zonder dat je hier weet van hebt, bijvoorbeeld door negatieve reacties van klanten. Wanneer je actief op social media bezig bent en deze negatieve reacties bijhoudt kun je er openlijk opvolging aan geven waardoor je er weer voor zorgt dat jouw zorgvuldig opgebouwde bedrijfsreputatie niet beschadigd wordt. Het is vaak zelfs zo dat een negatieve klant die goed geholpen wordt zijn positieve ervaring met het bedrijf vaker deelt met andere dan een klant die direct goed geholpen wordt. (We raden je overigens aan dit niet express te doen.)

    Waardevolle feedback van klanten

    Door het monitoren van je social media kanalen, en die van je concurrenten, krijg je een beter inzicht in de wensen en behoeften van (potentiële) klanten, wat weer als input kan dienen voor de verdere ontwikkeling van je product of dienst.

     

  2. Social media heeft een toegevoegde waarde voor SEO en dus traffic

    De meningen over of Google alle social media kanalen en bijbehoordende links (backlinks) meeneemt als Search Engine Optimalisation (SEO) meetpunt in de organische ranking zijn verdeeld. Dit is wel aannemelijk, zeker met het nieuwe Google zoekalgoritme, wat meer gefocust is op zoekwoordintentie, content en long-tail zoekwoorden.

    Daarnaast ranken de daadwerkelijke sociale media profielen wel degelijk in de zoekresultaten van Google.

     

  3. De concurrentie maakt ook gebruik van social media

    Mocht jouw bedrijf nog geen gebruik maken van social media, de kans dat je concurrenten dit wel doen is groot. Nu zeggen we niet dat je alles moet doen wat de concurrentie doet, want wat is het onderscheidende vermogen daarin? Maar dit betekent wel dat zij op dit gebied voorlopen. Dit wil overigens weer niet zeggen dat ze het op de juiste manier aanpakken. Veel bedrijven hebben dan ook geen idee hoe ze met deze kanalen om dienen te gaan om hiermee successen te behalen.

Google Ranking Buro 3

Zo zie je dat social media een veel bredere functie heeft dan roepen hoe geweldig je product of dienst is dat je aanbiedt. Het kan ook dienen om een band met je klanten op te bouwen en de klantloyaliteit te verhogen. Daarnaast is het een waardevolle bron van informatie en feedback en vergroot je brandawareness en traffic bij de juiste inzet ervan. Nog niet overtuigd? Oke, wat dacht je hiervan: de penetratie van social media is in onze maatschappij gestegen van 70% in 2015 naar maar liefst 95% in 2016.

Benieuwd wat adverteren op sociale media voor jouw bedrijf kan betekenen?

Neem contact op met Peter

Peter Leenen

Projectmanager & online marketeer

De meest gebruikte social media kanalen

Hieronder is een overzicht van de meeste gebruikte social media kanalen op basis van actieve maandelijkse gebruikers.

Waarom social media voor bedrijven

Social media strategie uitwerken

Het startpunt van social media succes begint met het identificeren van je doel, zorg er ook voor dat je je doelgroep goed kent en begrijpt wat hen beweegt. Je kunt vervolgens beter bepalen welk social media kanaal je het beste in kan zetten, welk kanaal past bij de strategie van mijn bedrijf en de doelgroep? En past dit kanaal eigenlijk bij het DNA van mijn bedrijf? Hoe kan ik welk kanaal het beste inzetten? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen alvorens je dieper ingaat op het specifieke social media kanaal waarop je actief wilt en moet zijn.

 

Facebook

Facebook is opgericht door wie kent ‘m niet, Mark Zuckerberg en is gelanceerd in 2004. Tijdens de oprichting was Facebook alleen beperkt tot studenten van Harvard, maar later werd het beschikbaar voor iedereen boven de 13 jaar, zolang je maar een geldig e-mailadres had. Nu jaren verder is Facebook verreweg het grootste sociale netwerk ter wereld geworden.

Het is ook de belangrijkste sociale mediasite voor marketeers geworden, ondanks het afnemende organische bereik in Facebook is Facebook-marketing nog steeds toenemende in 2020 met een aanzienlijk bedrag in digitale advertentie uitgaven. En als het gaat om statistieken van sociale media kanalen, is Facebook de standaard waarmee alle andere netwerken nu worden vergeleken.

Met ±10 miljoen actieve Nederlands gebruikers is Facebook als social media kanaal enorm groot en de kans dat jouw doelgroep hier deel van uitmaakt idem. Lees hier waarom een Facebook bedrijfspagina een must have voor ieder bedrijf is.

Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele van de meest recente Facebook-statistieken:

  • Vanaf juni 2019 meldt Facebook naar schatting 2,4 miljard maandelijkse actieve gebruikers
  • Facebook geeft aan dat het 1,6 miljard dagelijkse actieve gebruikers heeft
  • 88% van de gebruikersactiviteit van Facebook is afkomstig van een mobiel apparaat
  • De gemiddelde tijd die een gebruiker elke dag op Facebook doorbrengt is 58 minuten
  • Er worden dagelijks meer dan 300 miljoen foto’s geüpload naar Facebook
  • Gemiddeld worden er elke seconde 5 Facebook-accounts aangemaakt
  • Ongeveer 30% van de Facebook-gebruikers is tussen de 25 en 34 jaar oud
  • Er is nog steeds veel vraag naar Facebook-video met ongeveer 8 miljard videoweergaven per dag
social media statistieken Facebook bron: dustinstout.com

Instagram

Instagram is in 2010 opgericht door Mike Krieger en Kevin Systrom. Het was vooral bedoeld om het delen van foto’s en video’s mogelijk te maken, zowel openbaar als privé. Het is sinds 2012 overgenomen door Facebook.

Instagram is bij uitstek geschikt om als bedrijf een kijkje achter de schermen te laten zien. Plaats je op LinkedIn een vacature dan laat je op Instagram zien hoe je bedrijfscultuur eruit ziet voor toekomstige werknemers. Zo speelt elk kanaal zijn eigen rol en komen ze bij elkaar. Instagram gebruikers zijn wel relatief jong. 43%, van de ±5,5 miljoen Nederlandse gebruikers, is tussen de 18 en 29 jaar. Al is dit bij schrijven waarschijnlijk al verouderd door de snelle groei in oudere gebruikers 😉

Bekijk na een decennium enkele fascinerende Instagram-statistieken:

  • Instagram heeft meer dan 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers
  • Er zijn dagelijks meer dan 600 miljoen actieve gebruikers
  • Er zijn nu 500 miljoen dagelijkse Stories
  • Sinds de oprichting zijn er meer dan 40 miljard foto’s gedeeld
  • Gemiddeld worden er dagelijks 95 miljoen foto’s geüpload
  • Er zijn ongeveer 4,2 miljard likes per dag
  • De meeste Instagram-gebruikers zijn tussen de 18 en 29 jaar oud en 32% van de Instagram-gebruikers zijn studenten
social media statistieken Instagram bron: dustinstout.com

LinkedIn

LinkedIn is een professionele netwerkdienst die werd opgericht in 2002 maar later werd gelanceerd in 2003. Het is officieel het oudste sociale netwerk en hoewel het de oudste is, heeft het in de loop der jaren zeker moeite gehad om het gebruikersbestand te laten groeien. Dit komt vooral door het professionele karakter van het netwerk. Het begon als een plek om simpelweg je cv up-to-date te houden en het veranderde niet echt in een volledig sociaal netwerk totdat Facebook op zijn hoogtepunt was.

Zeker voor B2B bedrijven liggen er kansen, om met advertenties via LinkedIn de juiste personen te benaderen en kwalitatieve leads binnen te halen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Instagram, zijn actieve gebruikers op LinkedIn relatief oud. Van de ±4,5 miljoen Nederlandse gebruikers is 79%, 35 jaar of ouder.

Sinds de lancering kan het bogen op de volgende gebruikersstatistieken:

  • LinkedIn heeft meer dan 560 miljoen geregistreerde gebruikers
  • Naar schatting heeft LinkedIn ongeveer 303 miljoen maandelijks actieve gebruikers
  • Op LinkedIn worden 5,3 miljoen nieuwe accounts per maand aangemaakt
  • Er zijn meer dan 30 miljoen bedrijfspagina’s
  • De gemiddelde bezoekduur is ongeveer 10 minuten
  • Van alle gebruikers is 57% man en 43% vrouw
social media statistieken Linkedin bron: dustinstout.com

YouTube

YouTube is een van de oudste social netwerken en is opgericht in 2005 door Steve Chen, Chad Hurley en Jawed Karim (voormalige PayPal-medewerkers). Het wordt beschouwd als de op twee na populairste website ter wereld. Jaren na oprichting zijn dit de verbluffende YouTube-statistieken:

  • YouTube heeft momenteel meer dan 1,9 miljard ingelogde bezoeken per maand
  • Dagelijks loggen 149 miljoen mensen in op YouTube
  • De gemiddelde duur van een YouTube bezoek is 40 minuten
  • Kijkers besteden gemiddeld 1 uur per dag aan het bekijken van YouTube-video’s
  • Gemiddeld wordt er elke minuut 300 uur aan video geüpload op YouTube
  • Er zijn elke dag meer dan 5 miljard videoweergaven

Daarnaast wordt YouTube, afhankelijk van de doelgroep, steeds meer als soort van zoekmachine gebruikt om informatie te achterhalen.

social media statistieken YouTube bron: dustinstout.com

WhatsApp

WhatsApp is een instant messaging-applicatie voor smartphones. Het werd in 2009 opgericht door Jan Koum en Brian Acton en later gekocht aan Facebook in 2014. Hoewel sommigen het misschien ten onrechte weglaten uit statistieken-studies over sociale media, is het absoluut een van de titanen onder sociale netwerken.

In de jaren sinds de oprichting heeft het de volgende statistieken behaald:

  • WhatsApp heeft naar schatting ongeveer 1,5 miljard maandelijkse actieve gebruikers
  • Er zijn nu meer dan 1 miljard dagelijks actieve gebruikers
  • Gemiddeld registreren 1 miljoen mensen zich dagelijks
  • Dagelijks worden ongeveer 60 miljard WhatsApp berichten verzonden

Voor bedrijven liggen er vooral mogelijkheden in laagdrempelig klantcontact via WhatsApp. Interactie ligt hier doorgaan een stuk hoger dan via andere chat-achtige mogelijkheden en het voelt zeer natuurlijk aan.

social media statistieken WhatsApp bron: dustinstout.com

Social selling hype of toekomst?

Gebruik social media voor social selling. Social selling is zoals Mozes en de berg, laat deze naar je toe komen. Je profileert jezelf, en dat ben je, als expert. Een soort van personal branding waarbij je kennis deelt via social mediakanalen (uiteraard de kanalen waar je doelgroep aanwezig is). Het doel is interactie, waarde creëren, kennis delen, nieuwsgierigheid aanwakkeren, oftewel zaadjes planten. Als expert ben je namelijk een bron van waardevolle informatie die je kunt kunt delen. Bijvoorbeeld in de vorm van tips, blog artikelen, webinars, whitepapers etc. Deze zaadjes zullen op termijn her en der uitgroeien tot klanten die naar jou toe komen in plaats van dat je zelf op zoek gaat.

Social media zakelijk inzetten? Volg onze cursus

Zelf aan de slag met social media marketing? Naast dat wij graag meedenken en helpen bij het opzetten van een social media strategie bieden wij ook een 8 weekse social media cursus aan.

Meer weten over jouw sociale media kansen?

Neem contact op met Peter

Peter Leenen

Projectmanager & online marketeer