Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

De wondere wereld van videomarketing

De kracht van videomarketing: meer betrokkenheid en conversies

Welkom in de wondere wereld van videomarketing, waar creativiteit en videocontent samenkomen om jouw merk of product naar nieuwe hoogten te laten stijgen! In dit blog duiken we in de fascinerende wereld van videomarketing. Ik neem je mee op een avontuur vol boeiende video’s, slimme strategieรซn en praktische tips, zodat je hierna weet hoe je videomarketing inzet voor jouw marketingstrategie. Ben je er klaar voor? Ready, set, action! ๐ŸŽฌ ๐Ÿฟ

Voordat we dieper in de wereld van videomarketing duiken, is het belangrijk om eerst de basis van videomarketing te begrijpen.

Wat is videomarketing?

Videomarketing is een strategie waarbij je videocontent gebruikt om jouw producten, diensten of merk te promoten. Het omvat verschillende soorten video’s, zoals tutorials, productdemonstraties, testimonials en nog veel meer. Met videomarketing kun je de aandacht van je doelgroep trekken, hen betrekken en jouw boodschap op een boeiende manier overbrengen. Videomarketing leent zich perfect voor storytelling rondom jouw bedrijf, maar ook voor het genereren van meer verkopen. Videomarketing is al een tijdje erkend als een effectieve marketingstrategie, maar het is en blijft een zeer geschikte manier om jouw doelgroep aan je te binden.

Wat zijn de voordelen van videomarketing?

Wanneer je videomarketing goed in weet te zetten heeft dit ongetwijfeld positieve effecten op jouw merk, product of dienst. Het juist inzetten hiervan levert je namelijk de volgende voordelen op:

โœ… Je kijkers krijgen een diepere betrokkenheid

Met video’s kun je kijkers betrekken en vasthouden. Bewegende beelden, geluid en visuele elementen creรซren een dynamische ervaring die de interesse van de kijkers wekt. Video’s hebben het vermogen om emoties op te roepen en verhalen te vertellen op een manier die tekst alleen niet kan bereiken. Hierdoor kunnen ze een diepere betrokkenheid bij jouw merk voelen en meer waarde hechten aan jouw merk.

โœ… Gemakkelijke je naamsbekendheid vergroten

Videomarketing is een krachtig middel om de bekendheid van jouw naam te vergroten. Door consistente en hoogwaardige videocontent te produceren, kun je jouw merk, product of dienst visueel presenteren en de identiteit ervan versterken. Kijkers zullen jouw naam beter herinneren en in gedachten houden wanneer ze beslissingen nemen.

โœ… Verhoogde conversies dankzij online videomarketing

Een van de belangrijkste doelen van online video marketing is het stimuleren van conversies. Goed gemaakte video’s hebben de kracht om kijkers te overtuigen en hen aan te zetten tot actie. Door gebruik te maken van een call-to-action, het tonen van productvoordelen en het creรซren van een gevoel van urgentie, kun je conversies verhogen en jouw bedrijfsdoelstellingen bereiken. Zo kan video dus ook ingezet worden voor conversie optimalisatie.

โœ… Videomarketing is geschikt voor iedere fase in de online marketing funnel

Binnen de online marketing funnel kennen we verschillende fases. Vaak zie je dat een marketingstrategie inhaakt op รฉรฉn of twee fases van deze funnel en de andere fases links laat liggen. Maar niet met videomarketing! Een video marketing strategie kan namelijk zo ingericht worden dat je mensen nog echt moet gaan overtuigen van de kracht van je product of dienst, maar je kunt ook al consumenten aanspreken die verder in de funnel zitten en klaar zijn voor conversie.

De geheimen van een goede videomarketing strategie

De voordelen van een uitgekiende videomarketing strategie lijken me nu wel duidelijk. Laten we daarom eens gaan kijken naar enkele voorwaarden voor goede video marketing strategieรซn met bijpassende voorbeelden.

Creรซer boeiende video-inhoud

Het creรซren van boeiende video-inhoud is essentieel voor succesvolle videomarketing. Zorg ervoor dat jouw video’s relevant zijn voor jouw doelgroep en dat ze waardevolle informatie bevatten. Denk na over de beste manier om jouw boodschap over te brengen en gebruik visuele elementen, verhalen en aantrekkelijke presentaties om de betrokkenheid van de kijkers te vergroten. Video’s waarin een mooi verhaal verteld wordt of spectaculaire beelden te zien zijn blijven langer hangen bij de kijker en zorgen voor een grotere betrokkenheid.

Red Bull, the king of videomarketing?! ๐Ÿ‘‘

Red Bull wordt gezien als een van de koningen van de videomarketing. Met zeer unieke beelden van extreme sporten verkopen ze niet alleen een blikje drinken, maar een volledig merk. Want zeg nou eerlijk, of je Red Bull nu graag drinkt of juist totaal niet, deze video’s kun je toch alleen maar gaaf vinden? Hierdoor heb je, ondanks je voorkeur voor het drankje, een positieve associatie met het merk. Dat is de kracht van videomarketing! ๐Ÿ’ช

Optimaliseer video’s voor zoekmachines

Om ervoor te zorgen dat jouw video’s worden gevonden, is het proces van zoekmachineoptimalisatie belangrijk om in je achterhoofd te houden. Gebruik relevante zoekwoorden in de titels, beschrijvingen en tags van je video’s. Zorg ervoor dat de inhoud van de video aansluit bij de zoekintentie van gebruikers. Op deze manier vergroot je de zichtbaarheid van jouw video’s in zoekresultaten. Zo verhoog je ook je organische vindbaarheid met een goede video marketingstrategie. Ook is het genereren van backlinks naar je gave video’s relatief eenvoudig.

Dollar Shave Club, perfect voorbeeld van de impact van รฉรฉn video. ๐ŸŽž๏ธ

Het perfecte voorbeeld van hoe รฉรฉn video betere organische vindbaarheid voor een merk opleverde is een video van het Amerikaanse bedrijf Dollar Shave Club. Op 6 maart 2012 lanceerde zij een video over hun scheerapparaten met een gewaagde boodschap ”Our Blades Are F***ing Great!”. Een video met een grappige invalshoek die bleef hangen bij de kijker. Binnen een mum van tijd ontving de video ontelbare backlinks, wat het bedrijf definitief op de kaart zette. Bovendien leverde de video het bedrijf zo’n 12.000 orders op in twee dagen tijd. Impressive right? ๐Ÿ˜ฎ

Maak gebruik van verschillende social media kanalen

Sociale media bieden een uitstekende mogelijkheid om jouw video’s te delen met een breder publiek. Identificeer de sociale media waar jouw doelgroep zich bevindt en deel je video’s op deze kanalen. Een simpele YouTube link delen is een optie, maar ik zou je willen aanraden om de video’s aan te passen naar de specifieke kenmerken en voorkeuren van ieder platform om zo op alle verschillende kanalen de content op de best mogelijke manier te laten zien. Zo zorg je voor maximale betrokkenheid bij jouw video. Het succes van digitale marketing via sociale media is al lang en breed bekend, dus sla deze zeker niet over bij jouw video marketing strategie.

#ShowUs, enorm bereik en maatschappelijke impact door videomarketing. ๐ŸŒ

De impact die video marketing via social media kan hebben werd duidelijk in 2019. Dove, producent van cosmetica producten, lanceerde de campagne #ShowUs middels een video via verschillende kanalen. In de video liet het bedrijf zien hoe de ‘normale’ vrouw nog veel te weinig zichtbaar is in advertenties van soortgelijke bedrijven. De video werd een groot succes. Wereldwijd werden er zo’n 1.6 miljard mensen bereikt met de campagne en in het eerste jaar werd de hashtag #ShowUs meer dan 7 miljoen keer gebruikt op YouTube, Twitter en Facebook. Videomarketing die bijdraagt aan een betere maatschappij, mooier wordt het niet toch? ๐Ÿคฉ

Integreer video’s in e-mailmarketing campagnes

Video’s kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan jouw e-mailmarketingcampagnes. Voeg een video thumbnail toe aan jouw e-mails en moedig de ontvangers aan om de video te bekijken. Dit verhoogt de klikfrequentie en de betrokkenheid bij jouw e-mails. Video’s blijven langer hangen bij de lezer van je mail, waardoor ze jouw mail ook langer in hun geheugen hebben. Bovendien kan het een welkome verheldering zijn om een korte video toe te voegen in plaats van een ellenlange tekst in de mail.

UberPOOL, win-win-win voor Uber! ๐Ÿฅ‡

Een mooi voorbeeld van geslaagd gebruik van video in e-mailmarketing is enkele jaren geleden neergezet door Uber. Zij hebben via e-mailmarketing een nieuwe service genaamd UberPOOL aangekondigd. Om dit concept uit te leggen hebben ze een video ter toelichting gemaakt, waarin zichtbaar werd dat door gebruik te maken van het concept je niet alleen goedkopere ritten kon maken, maar ook nog eens een steentje bij zou dragen aan minder impact op het milieu. De campagne resulteerde in een stijging van inschrijving op UberPOOL van 26%, win-win-win dus! ๐Ÿ†

Gebruik influencers voor een boost van je videomarketing

Het samenwerken met influencers in jouw branche kan de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van jouw video’s vergroten. Identificeer influencers die een relevante doelgroep bereiken en overweeg samenwerkingsmogelijkheden. Dit kan variรซren van het laten beoordelen van jouw producten tot het laten maken van gastoptredens in jouw video’s. Samenwerken met influencers kan leiden tot een groter bereik en meer betrokkenheid bij jouw video marketing inspanningen.

#MeetAnOwner, influencer-marketing in video met grote successen! ๐Ÿ“ˆ

Subaru heeft jaren geleden een mooi voorbeeld van de kracht van influencers in videomarketing laten zien. Met hun campagne #MeetAnOwner werd de nieuwe Subaru Impreza in samenwerking met YouTube influencer Devin Graham gepresenteerd aan de wereld. In een YouTube serie werd de auto gelinkt aan een aantal gave activiteiten die werden uitgevoerd door de YouTube ster die toentertijd rond de 5 miljoen abonnees had. De resultaten? Een engagement rate van 9%, meer dan 9.000 comments en 1.9 miljoen likes over de gehele campagne gezien. Geslaagd? Ik dacht het wel ja. ๐Ÿš™

Concrete tips voor succesvolle videomarketing

Maar nu komt misschien wel het allerbelangrijkste. Hoe ga je videomarketing zelf succesvol inzetten? Hoe ga jij de Red Bull, Uber of Subaru worden van de komende jaren? We geven je enkele concrete tips om jouw online video marketing strategie te verbeteren, zodat je langzaam gaat groeien naar een topstrategie. ๐Ÿ“ˆ

Ken jouw doelgroep en pas de video-inhoud aan op hun interesses en behoeften.

Het is namelijk belangrijk dat je voor een potentiรซle klant ook iets te bieden hebt in de video. Is het bijvoorbeeld een nieuw product of een nieuwe dienst? Dan moet dat wel aansluiten op de behoefte van de kijker. In het geval van Red Bull bijvoorbeeld: zij spelen ontzettend erg in op de interesse en behoefte van de kijker. De kijker is niet geรฏnteresseerd in een blikje drinken, dus laten ze dat ook niet de ‘hero’ van het filmpje zijn. Het zijn de atleten die de kijker aanspreken, dus zet Red Bull hier ook volop in.

Zorg ervoor dat de video's van hoge kwaliteit zijn.

Maak gebruik van een goede camera. Wordt er gesproken in jouw video? Zorg ervoor dat je microfoons gebruikt. Niets is zo vervelend als een video zien die ofwel van heel lage kwaliteit is, of onverstaanbaar is. Dit leidt af en heeft eerder een negatief effect op jouw bedrijf dan dat het iets bijdraagt aan jouw marketingstrategie.

Houd video's kort en beknopt om de aandacht van de kijkers vast te houden.

Een kijker zit namelijk niet te wachten op een video van vele minuten wanneer deze rustig door zijn of haar Instagram feed aan het scrollen is. In het geval van Dollar Shave Club, doordat er constant iets gebeurt in de korte video, vliegt de tijd voorbij en krijg je exact de boodschap door die zij willen meegeven.

Zorg ervoor dat je direct de aandacht van de kijker grijpt.

Kijkers beslissen namelijk al in een paar seconden of ze blijven kijken naar je video. Een sterke video pakt direct de aandacht en laat deze ook niet meer los.

Voeg ondertiteling toe.

Zo vergroot je de toegankelijkheid en maak je jouw video’s begrijpelijk, zelfs zonder geluid. Zo kun je bijvoorbeeld een informatieve video nog steeds zeer begrijpelijk maken, zonder dat er daadwerkelijk geluid afgespeeld wordt.

Maak gebruik van een voice-over.

Een voice-over trekt de aandacht van de kijkers waardoor de kans groter is dat jouw video als een succesvolle video wordt gezien. Zorg er wel altijd voor dat de kwaliteit hoog is. Slecht geluid of een stem die niet aansluit bij je bedrijfsidentiteit zijn minpunten die je absoluut niet wil scoren op je video.

Plaats een duidelijke call-to-action in jouw video's.

Zo zet je kijkers aan tot de gewenste actie. Je kunt nog zo’n gave video gemaakt hebben, maar als er vervolgens geen doel mee wordt behaald, heb je eigenlijk ook niet bereikt wat je wilde. Zorg er daarom voor dat het de kijker duidelijk wordt gemaakt wat er na het zien van de video moet gebeuren om de boodschap ook op te volgen.

Analyseer de prestaties van jouw video's en leer van de gegevens

Zo kun je toekomstige videocontent verbeteren. Is bijvoorbeeld de return on investment (ROI) wel hoog genoeg? Of kun je concluderen dat je de volgende keer een andere invalshoek voor je videomarketing moet gebruiken om het nog succesvoller te laten zijn? Hoe dan ook, de analyse is belangrijk om vast te stellen hoe succesvol je videomarketing strategie is geweest.

Ik wil ook starten met videomarketing!

Videomarketing is een krachtige strategie om de betrokkenheid van jouw doelgroep te vergroten en conversies te stimuleren. Met boeiende video’s, slimme strategieรซn en het gebruik maken van de praktische tips die ik je heb gegeven kun je jouw videomarketing naar een hoger niveau tillen. Zet videomarketing in als een waardevol instrument om jouw merk te versterken en jouw bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

Ben je na het lezen van dit blog net zo enthousiast geworden over videomarketing als ik, maar weet je niet zeker of je dit in je eentje wel voor elkaar krijgt? Neem dan contact met ons op, wij staan voor je klaar en willen je dolgraag helpen met het opzetten van een te gekke online video marketing strategie.

Jurgen Maas

Content Marketeer