Geschreven door Daan Verber
Een wereldwijde marketplace strategie voor House of Modelcars 🏎️
In deze case lees je over de marketplace-strategie van House of Modelcars, geïmplementeerd met Channable.
Scroll
Zelfs zonder dat je het weet, heb je waarschijnlijk al deelgenomen aan het creëren van ‘user generated content’, of UGC. Heb je ooit een selfie gemaakt terwijl je genoot van je favoriete pizza, en deze foto gepost op Instagram met de hashtag van de pizzeria? Of misschien heb je een review achtergelaten voor dat charmante hotel waar je verbleef tijdens je vakantie? Zelfs een tweet over de nieuwste Netflix-serie die je hebt gebingewatched is user generated content.
In dit blog neem ik je mee in mijn zoektocht naar de toegevoegde waarde van user generated content. Ik laat je zien welke mogelijke positieve invloed user generated content heeft op de marketingstrategie van het merk zelf. Dit doe ik aan de hand van de theorie en relevante voorbeelden van campagnes van toonaangevende merken.
In dit blog leer ik je alles over de volgende onderwerpen:
User generated content, of in het Nederlands ‘gebruiker gegenereerde inhoud’, is een term die alle content omvat die door gebruikers (d.w.z. klanten, fans, volgers, etc.) wordt gecreëerd en gedeeld, en dus niet door het merk of bedrijf zelf. Het is een slimme manier om consumenten extra vertrouwen te geven dat jouw product of dienst inderdaad interessant is. Het is dus een effectieve manier om ervoor te zorgen dat meer mensen jouw product gebruiken. Bovendien helpt het enorm bij het vergroten van je bereik. Normaliter spreek je namelijk alleen jouw eigen doelgroep aan, maar door jouw fans als maker te laten fungeren, wordt de doelgroep van deze fans ook nog eens aangesproken. Een groep die je wellicht zelf nooit had bereikt.
User generated content kan veel vormen aannemen: van het posten van social media berichten, blogs, en reviews, tot video’s op een YouTube-kanaal, foto’s op Instagram, podcasts op Spotify en nog veel meer. User generated content kan iets eenvoudigs zijn, zoals een tweet over een favoriet product, tot iets groters, zoals een video review of een blogpost over een ervaring met een bedrijf. De mogelijkheden zijn ontzettend groot, zo is er voor ieder product of dienst wel een geschikte manier om jouw trouwe fans in te zetten om nieuwe content te maken.
Nu je weet wat user generated content is, vraag je je misschien af: waarom is het belangrijk? Waarom zouden bedrijven de moeite nemen om zich bezig te houden met content die door gebruikers is gegenereerd? Er zijn eigenlijk een paar redenen waarom UGC zo belangrijk is in de huidige digitale marketingwereld:
Het grootste voordeel van user generated content is de authenticiteit die het biedt. In een wereld waar consumenten constant worden gebombardeerd met advertenties, biedt UGC een broodnodige dosis realiteit en betrouwbaarheid. Zeker met de ontwikkeling van het zogeheten ‘fake news’ op sociale media is het creëren van vertrouwen in jouw product of dienst belangrijker dan ooit tevoren.
Mensen hebben over het algemeen meer vertrouwen in content die door andere gebruikers is gecreëerd dan in content die door merken is gecreëerd. Dit komt doordat ze zien dat echte mensen, net als zij, een positieve ervaring hebben gehad met het product of de dienst. In feite toont onderzoek aan dat 92% van de consumenten wereldwijd meer vertrouwen heeft in user generated content dan in traditionele reclame. Dit toont dus wel aan dat UGC duidelijk zichtbaar helpt bij het winnen van vertrouwen in jouw product.
Een ander belangrijk voordeel van user generated content is dat het de betrokkenheid en interactie verhoogt. Wanneer je je publiek aanmoedigt om hun eigen content te creëren en te delen, verhoog je hun betrokkenheid bij je merk. Ze voelen zich meer verbonden en hebben het gevoel dat ze deel uitmaken van jouw merk. Fans maken is op deze manier een stuk eenvoudiger. Zeker gezien het gemak waarmee jouw fans nieuwe content kunnen verspreiden over verschillende social media kanalen.
UGC is ook een tool om je te helpen je SEO (Search Engine Optimization) te verbeteren. Elke keer dat iemand over je merk praat en een link naar je website deelt, helpt dit om je ranking in de zoekmachines te verbeteren. Google zal door de vele inkomende links naar jouw website namelijk de autoriteit van jouw website hoger inschatten en je hierdoor een algeheel hogere ranking geven. Dus: hoe meer user generated content je hebt, hoe beter je SEO!
Nu we weten wat UGC is en waarom het zo waardevol is, gaan we kijken hoe je het in jouw marketingstrategie kunt integreren.
Sociale media zijn de perfecte plek om user generated content te promoten en aan te moedigen. Moedig je volgers aan om foto’s te delen van je producten of diensten met een specifieke hashtag. Laat ze foto’s delen waarin ze jouw product gebruiken, zodat potentiële klanten overtuigd raken van het product.
Coca-Cola deed dit uitstekend met hun #ShareACoke campagne. Ze moedigden consumenten aan om foto’s van zichzelf te delen terwijl ze genoten van een Coca-Cola met een fles waarop hun naam stond. De campagne was een enorm succes en resulteerde in een schat aan user generated content. Een ander voorbeeld hiervan is Apple met de #ShotOniPhone campagne. Klanten van over de hele wereld deelden hun indrukwekkende foto’s en video’s, gemaakt met hun iPhones. Apple selecteerde en deelde regelmatig deze inzendingen op hun officiële social media kanalen en in reclamecampagnes. Het doel van de campagne? Men kennis laten maken met de nieuwste iPhone en de prachtige camera die deze nieuwe iPhone had. Het resultaat? Ruim 24.000 keer benoemingen door opinieschrijvers, 6,5 miljard media-impressies en 95% van alle vermeldingen waren positief.
Reviews en getuigenissen zijn een andere geweldige vorm van user generated content. Ze bieden waardevolle sociale bewijskracht, die helpt om de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van je merk te vergroten.
Moedig je klanten aan om een review achter te laten na een aankoop, en deze vervolgens te delen op je website of sociale media kanalen. Dit biedt potentiële klanten het bewijs dat ze nodig hebben om een aankoopbeslissing te nemen. Want als je er zelf eens over nadenkt; voordat jij een lekker hapje wil gaan eten in de stad, bekijk je toch altijd eerst de reviews? Zijn er geen reviews? Dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar een ander tentje. Logisch ook, want je wil er zeker van zijn dat wat je gaat eten ook lekker gaat zijn, anders kun je net zo goed zelf een maaltijd koken. In dit geval zijn reviews dus wel doorslaggevend voor waar je gaat eten die avond.
Het organiseren van een user generated content wedstrijd is een andere geweldige manier om UGC te stimuleren. Dit kan zo simpel zijn als het aanbieden van een prijs voor de beste foto van een klant met jouw product, of iets meer betrokken, zoals een video- of essaywedstrijd.
Een bekend voorbeeld hiervan is de “Crash the Super Bowl” -wedstrijd van Doritos. Deze wedstrijd, die meerdere jaren heeft gelopen, riep fans op om hun eigen Doritos-advertenties te maken. De winnende advertentie werd uitgezonden tijdens de Super Bowl, een van de grootste reclame-evenementen van het jaar in de Verenigde Staten. De wedstrijd genereerde niet alleen veel inzendingen, maar ook veel publiciteit voor Doritos. Ieder jaar eindigde de advertentie van Doritos hoog op de USA Today Ad Meter poll, wat het succes van de campagne meermaals bestempelde.
Hoewel user generated content onmiskenbare voordelen heeft, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee.
Een van de grootste uitdagingen is het behouden van de controle over de kwaliteit van de content. Omdat de content wordt gecreëerd door gebruikers, heb je minder controle over de kwaliteit en relevantie ervan. Zorg er daarom altijd voor dat je artikelen, video’s, foto’s of andere vormen van content checkt, voordat je deze gaat plaatsen. Ook is het belangrijk om duidelijke richtlijnen op te stellen voor de soorten content die je publiek mag indienen, en om een systeem te hebben om de content te beoordelen en goed te keuren voordat deze wordt gedeeld. Zo heeft een maker ook een houvast en waarborg je een deel van de kwaliteit.
Een andere uitdaging is het recht op gebruik. Hoewel gebruikers hun content vrijwillig delen, betekent dit niet automatisch dat je als merk het recht hebt om die content te gebruiken. Het is belangrijk om toestemming te krijgen voordat je user generated content deelt, vooral als je van plan bent om het te gebruiken voor commerciële doeleinden. Toestemming vragen is dus zeer belangrijk als je de gebruikerscontent van jouw fans wil gaan gebruiken. Het werkt namelijk averechts als je content gebruikt van je fans die hier helemaal niet op zitten te wachten.
User generated content kent enkele uitdagingen, maar die zijn zeker te overzien en af te vangen. Het is namelijk zonde om deze effectieve manier van contentmarketing links te laten liggen. Het biedt een unieke manier om authenticiteit en vertrouwen op te bouwen, de betrokkenheid te verhogen en je SEO te verbeteren. Bovendien biedt het een geweldige kans om je publiek te betrekken en ze een deel van jouw merkverhaal te laten worden.
Dus, waar wacht je nog op? Het is tijd om in de wereld van user generated content te duiken en te ontdekken wat het voor jouw merk kan betekenen! Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het opzetten van een succesvolle user generated contentstrategie voor jouw product of dienst.