Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Aan de slag met SEO?

Optimaliseer de SEO titel voor een hogere doorklikratio (en boost je rankings)

De SEO titel, wat is het en waarom is het belangrijk? Ofja, grote kans dat het belangrijk is, want onze vriend (en vijand) Google heeft het zelf gezegd. In dit artikel leg ik uit waarom deze titel zó belangrijk is en geef ik een aantal tips waarmee je direct mee aan de slag kan.

Wat is een SEO titel?

Een SEO titel is de titel van een webpagina. Deze titel wordt in het blauw weergegeven op Google. Je kent de SEO titel misschien ook wel als de title tag of meta titel.

Door een SEO titel in te stellen (en te optimaliseren natuurlijk) , kan Google je pagina beter begrijpen.

Daarnaast wordt deze titel weergegeven in de zoekresultaten van Google. Zo raken mensen bekend met jouw website. Het optimaliseren van je SEO titel kan er dus voor zorgen dat je meer verkeer naar je website genereert en wanneer deze mensen ook nog eens relevant zijn voor jouw bedrijf, zal het je ook nog iets opleveren (verkoop, aanmeldingen, downloads etc).

Voorbeeld SERP online marketing eindhoven

SEO titel in de browser 

Je vind de SEO titel bovenaan in de browser. Wanneer je met de muis op het tabblad gaat staan, dan wordt de volledige titel zichtbaar.

SEO titel op Google 

Nadat je een zoekopdracht hebt uitgevoerd, worden een aantal zoekresultaten weergegeven, ook wel SERPs (Search Engine Result Pages) genoemd.  De titel is dan de blauwe klikbare link.

SEO titel in de broncode 

De SEO-titel wordt ook weergegeven in de broncode van de website. Navigeer naar een desbetreffende pagina > rechtermuisknop > inspecteer broncode

Het F-patroon

Het is allemaal heel leuk om te weten wat een SEO titel is, maar uiteindelijk wil je deze titel ook optimaliseren. Om te begrijpen waarom het optimaliseren van de titel zo belangrijk is, zal ik eerst het F-patroon kort toelichten.

Het F-patroon is de manier waarop onze ogen bewegen wanneer we online inhoud lezen. Binnen een paar seconden scannen onze ogen een pagina. Dit is wat er gebeurt:

  • Bovenaan de pagina worden de belangrijke koppen gelezen. Deze zullen horizontaal van links naar rechts gelezen worden
  • Vervolgens, worden de koppen hieronder gelezen. De horizontale beweging is nu al korter
  • Als laatst, scant een persoon de pagina verticaal. Nu zal alleen de linkerkant van de inhoud gelezen worden

Wat we hieruit opmaken, is dat alleen de eerste resultaten op Google uitgebreid worden gelezen. Dit zou eventueel ook kunnen verklaren waarom ongeveer 75% van de gebruikers op één van de eerste vijf resultaten klikt.

Verder zal bij lager genoteerde resultaten alleen de eerste woorden worden gelezen. De SEO titel moet dus goed aansluiten op de zoekopdracht waar een gebruiker naar opzoek is.

Het belang van een SEO titel en meta beschrijving

Allereerst is de SEO titel een onderdeel van on-page SEO en dus ook  een ranking factor van Google. Google gebruikt de SEO titel in haar algoritme om te begrijpen waarover een specifieke pagina gaat. Stel, je wil een pagina schrijven voor het focus zoekwoord roze taarten en je voegt dit woord toe aan de titel, dan zal Google ervan uitgaan dat de pagina gaat over roze taarten. De zoekmachine zal jouw resultaat weergeven bij een zoekopdracht over roze taarten.

Daarnaast is de SEO titel en meta beschrijving het eerste wat een bezoeker zal zien in de zoekresultaten. Eigenlijk is dit de online etalage van jouw bedrijf. Val jij op tussen de rest van de zoekresultaten? Dan zal een bezoeker eerder geneigd zijn om op jouw link te klikken, waardoor jouw doorklikpercentage stijgt. Én het doorklikpercentage is ook weer een ranking factor van Google.

Als bezoekers maar vaak genoeg op jouw zoekresultaat klikken en minder op hogere resultaten of de bezoeker kan bij een ander zoekresultaat niet vinden wat hij/zij zoekt, dan zal jouw pagina op den duur hoger scoren.

Verder is een SEO titel en beschrijving belangrijk, omdat het je onderscheidt van de concurrentie. Een bezoeker krijgt bij het intypen van een zoekopdracht 10 verschillende organische, betaalde en soms ook nog extra resultaten, zoals video suggesties of een Google Maps kaartje, te zien. In principe zijn dit allemaal jouw concurrenten. Wanneer je een pagina optimaliseert voor een super relevant zoekwoord (een zoekwoord waarop jouw potentiële klanten zoeken), wil je natuurlijk wel dat ze op jouw zoekresultaat klikken. Door de SEO titel en meta beschrijving te optimaliseren, kan jij hier invloed op uitoefenen.

Waar moet een goede SEO titel en meta beschrijving aan voldoen?

Een goede titel en beschrijving schrijven is makkelijker gezegd dan gedaan. Om je op weg te helpen zal ik een aantal tips met je delen, zodat jij zelfstandig een titel en beschrijving kan schrijven volgens de richtlijnen van Google.

SEO titel tips:

  • het focus zoekwoord aanwezig in de titel
  • het focus zoekwoord zo ver mogelijk vooraan weergegeven  (het F-patroon!)
  • sluit af met je merknaam (verhoog je merkbekendheid), wanneer mogelijk
  • houd rekening met de lengte van de SEO titel (±55 karakters). Google kapt anders je titel af
  • vermeld een USP of iets wat de interesse wekt
  • de SEO titel van de pagina moet uniek zijn. Gebruik niet steeds dezelfde titels op al je pagina’s (schrijf voor mensen)
  • heb je een hoge positie behaald, maar je doorklikpercentage is laag? Test dan een andere SEO titel

In de prestatiesectie van Google Search Console achterhaal je eenvoudig het doorklikpercentage van een zoekwoord. Heb je nog vragen over Search Console? Neem dan contact op.

Meta beschrijving tips:

  • plaats het focus zoekwoord in de meta beschrijving. Deze wordt namelijk dikgedrukt op Google
  • omschrijf waar de pagina over gaat. Gebruik de beschrijving niet voor keyword stuffing
  • de beschrijving moet uniek zijn. Gebruik niet steeds dezelfde omschrijvingen voor al je pagina’s (schrijf voor mensen)
  • je hebt ongeveer 155/160 karakters. Ga hier niet overheen, want Google kapt dan de beschrijving af. Korter is beter, zeker voor mobiel
  • implementeer een geschikte Call to Action (CTA) in de beschrijving, zoals: kopen, bestellen, shoppen, download nu, bekijk, bezoek, etc. om de bezoeker uit te nodigen om op jouw link te klikken (hogere doorklikpercentage)
  •  heb je een hoge positie behaald, maar je doorklikpercentage is laag? Test dan een andere beschrijving

Gratis SEO website analyse

Wil je weten hoe goed jouw website scoort op een aantal belangrijke SEO aspecten? Vul onderstaand formulier in en wij draaien een gratis SEO audit voor je uit.

Optimaliseer je SEO titel voor een hogere doorklikratio [5 tips]

Goed of fout is er gelukkig niet. Waar we wel fan van zijn is optimaliseren. Uiteindelijk gaat het om trial and error én wie uniek is en blijft schrijft de beste SEO titels en beschrijvingen.

Om je op weg te helpen, hier 5 tips!

1 Trigger een websitebezoek

Voor landings-, verkoops-, overzichts- en productpagina’s wil je de bezoeker triggeren om voor jouw zoekresultaat te kiezen. Maar hoe trigger je deze personen? Een aantal onderdelen waarmee je kan spelen zijn:

  • Zoekwoorden & synoniemen
  • Call to Actions
  • Unique selling points

Vergelijk jouw titel en beschrijving met je concurrentie. Welke woorden gebruiken zij? Welke woorden gebruik jezelf en welke woorden kan je toevoegen om nog meer op te vallen? Het zal je verbazen hoe creatief de mens is geworden (NOT!).

2 Gebruik nummers in je title tag

Cijfers (8 tips , 4 weken, 123% stijging etc.) vallen op én dat kan gunstig zijn voor je doorklikpercentage. De gebruiker scant namelijk tussen alle verschillende zoekresultaten. Ons brein gaat op zoek naar iets waar ze aan vast kunnen klampen. Cijfers vallen op en zijn specifiek, waardoor je soms hogere doorklikpercentages kan behalen door enkel nummers toe te voegen.

voorbeeld cijfer in title tag

3 Voeg haakjes toe aan je title tag

Door haakjes toe te voegen aan je title tag, is het mogelijk om de doorklikpercentage te laten stijgen met 38%. Deze techniek wordt vaak toegepast bij verschillende soorten blogposts, zoals een template, guide, stappenplan etc.

voorbeeld title tag met haakjes

4 Voeg een vraag toe aan je titel

Een vraag toevoegen aan je titel kan de nieuwsgierigheid van een mens triggeren. Het kan jezelfs een hogere CTR opleveren. Uit een studie van Backlinko blijkt dat een titel met vraag een stijging van 14,1% doorklikpercentage oplevert (vergeleken met titels zonder vraag).

vraag title tage voorbeeld

5 Voeg structured data toe

Structured data voegt extra informatie toe aan je SERP (Search Engine Result Page). Bij een recept krijg je bijvoorbeeld de bereidingstijd en reviews te zien. Bij een pagina waar veel vragen op staan , wordt een FAQ blok weergegeven. Het voordeel van structured data is dat jouw SERP meer zichtbaarheid heeft en dus meer opvalt tussen de andere resultaten, waardoor een gebruiker eerder op jouw resultaat klikt.

structured data voorbeeld roze taart recept

Eenvoudig de SEO titel optimaliseren? Gebruik de Yoast plugin!

Jouw SEO titel en beschrijving optimaliseren én je hebt een WordPress website? Dan moet je de Yoast plugin hebben. Deze plugin maakt het mogelijk om eenvoudig je titel en beschrijving aan te passen.

Door het gebruik van rood, oranje en groen zie je in één oogopslag of je titel en beschrijving binnen de maximale aantal karakters blijft. Daarnaast geeft de Yoast plugin ook een voorbeeld van jouw SERP op mobiel en desktop weer.

Yoast plugin voorbeeld van een seo titel en beschrijving

Hopelijk kan je nu aan de slag met het optimaliseren van de SEO titel en meta description. Mocht je toch wat vragen hebben over SEO titels, title tags, meta titels, meta descriptions, Google Search Console, de Yoast plugin of iets anders met betrekking tot SEO, neem dan zeker contact op. Wil je het allemaal zelf leren? Bekijk dan ook eens onze SEO cursus? 

Paul van Berkom

SEO & SEA specialist