Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Claim jouw unieke plekje!

Positioneringsmatrix maken: Hoe moet je de markt in kaart brengen? ๐Ÿ—บ๏ธ

In de dynamische wereld van marketing is goede positionering essentieel. Een sterke positionering zorgt ervoor dat je jouw merk onderscheid van de concurrenten. Dit onderscheidend vermogen maakt het voor een consument makkelijker om voor jouw merk te kiezen. Een effectieve en gemakkelijke manier van de markt in kaart brengen is via een positioneringsmatrix. Door overzichtelijk de markt in kaart te brengen maak je het makkelijker om te bepalen wat de gewenste positionering is voor jouw merk. In dit blog lees je alles over de positioneringsmatrix.

Wat is een positioneringsmatrix? ๐Ÿ“š

Allereerst tackelen we even de belangrijkste vraag: “Wat is een positioneringsmatrix?”. Een positioneringsmatrix is een strategisch hulpmiddel waarmee je de positie van jouw merk ten opzichte van concurrenten kunt analyseren op basis van de twee belangrijkste factoren. Een positioneringsmatrix bestaat uit twee assen met daarop belangrijke koopaspecten. Je kunt hierbij kijken naar verschillende factoren, waarbij je zelf de vrijheid hebt om te kiezen wat voor jou het belangrijkst is om naar te kijken.

Waarom is een positioneringmatrix belangrijk? ๐Ÿ”‘

Een onmisbare stap in de branding en strategie van een merk is de merkpositionering. Je wilt dat je merk een plaats inneemt in de markt, die uniek en waardevol is. Dat kun je onmogelijk bepalen zonder te kijken naar de belangrijkste concurrenten. Hierbij is het handig om gebruik te maken van tools, zoals een concurrentiematrix. Een andere manier waarop je de concurrenten kan analyseren is door een positioneringsmatrix. Het voordeel van een positioneringsmatrix is dat je heel overzichtelijk de positionering van de belangrijkste concurrenten kunt visualiseren. Maar er zijn meer redenen waarom een positioneringsmatrix maken een slimme keuze is.

Concurrerende producten plaatsen ๐ŸฅŠ

Een van de belangrijkste functies van een positioneringsmatrix is het identificeren en analyseren van concurrerende producten en diensten. Dit is cruciaal bij het opstellen van een onderscheidende positionering. Je moet daarvoor wel eerst je juiste concurrenten selecteren. Dat is vaak nog niet zo voor de hand liggend en vereist wat onderzoek.

Een belangrijke concurrent is niet per se een merk dat precies hetzelfde aanbiedt als jij. Het kan ook een merk zijn dat iets anders aanbiedt, maar hetzelfde doel vervult. Dit zijn dan indirecte concurrenten. December Kalenders krasloten worden namelijk het meest gekocht als cadeautje. De grootste concurrenten hiervan zijn dus niet andere krasloten, maar andere kerstcadeaus, zoals sokken en Rituals. Wanneer je ook gaat nadenken over indirecte concurrenten, kan het bijvoorbeeld zijn dat je helemaal nieuwe concurrenten tegenkomt.

Een eigen plek in de markt kiezen ๐Ÿ“

Deze concurrentieanalyse geeft je waardevolle inzichten in de sterke en zwakke punten van concurrenten in vergelijking met jezelf. Zo kun jij er op deze manier achter komen waar jouw merk staat ten opzichte van de concurrenten. Hierop kun je dan weer je bestaande positionering aanpassen door meer te focussen op waar jouw onderscheidend vermogen zit. Nadat je een positioneringsmatrix gemaakt hebt, weet je wat jouw merk uniek maakt en waar je dus op moet focussen met je marketing.

De gewenste situatie is natuurlijk dat je met jouw merk een uniek en waardevol plekje in de markt bezet. Dit is ontzettend belangrijk om de concurrentie voor te blijven en om een positieve perceptie bij consumenten op te bouwen. Of je onderscheidend vermogen nou zit in prijs-kwaliteitverhouding, klanttevredenheid, duurzaamheid of iets anders. De juiste positioneringsstrategie is er een die focust op wat jij op lange termijn beter doet dan de concurrentie. Een positioneringsmatrix maakt het vinden van de juiste positionering een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Een strategisch communicatieplan in lijn met je positionering โ™Ÿ๏ธ

Wanneer je jouw merk op de juiste plek hebt gepositioneerd is het van belang dat je de juiste communicatie gebruikt, zodat potentiรซle klanten een goed beeld krijgen van waar je merk voor staat. Je kunt hier ook de positioneringsmatrix als leidraad aanhouden. De positioneringsmatrix legt de basis voor het ontwikkelen van een communicatieplan dat consistent is met de gekozen positie. Wanneer je de juiste communicatie gebruikt, zal dit versterkend werken voor je gewenste positionering.

Hoe maak je een positioneringsmatrix? ๐Ÿ› ๏ธ

Een eigen matrix maken is een goede optie voor zowel een start-up als voor merken met een bestaande positionering. Concurrentie verandert namelijk voortdurend en misschien is de bestaande positionering helemaal niet meer de gewenste positionering. Een positioneringsmatrix helpt dus bij het creรซren van een sterk merk. Bij het maken van een positioneringsmatrix zijn een aantal stappen belangrijk:

Bepaal wat er op de assen komt ๐Ÿ”

Een positioneringsmatrix bestaat dus uit twee objectieve assen en vier kwadranten. De eerste stap van het maken van een eigen positioneringsmatrix is het bepalen van welke koopaspecten er op de horizontale as en verticale as komen te staan. Hierbij is het cruciaal dat je kijkt naar welke behoeften het belangrijkst zijn voor mensen die zoeken naar jouw product of dienst.

Kies je concurrenten ๐ŸŽฏ

Een tweede stap bij het maken van een positioneringsmatrix is het kiezen van je belangrijkste concurrenten. Hierbij is het dus belangrijk dat je niet enkel kijkt naar wie hetzelfde aanbiedt als jij, maar vooral naar wie hetzelfde doel vervult als je eigen merk. Zo kom je achter je belangrijkste concurrentie.

Beoordeel je concurrentie ๐Ÿฅˆ

De volgende en belangrijkste stap in het maken van een positioneringsmatrix. is het invullen van je eigen positie en die van de concurrentie. Kijk naar hoe iedere concurrent presteert op de koopaspecten die op de assen staan en plaats ze in de positioneringsmatrix.

Analyseer de bestaande situatie ๐Ÿงฎ

Na het invullen van je positioneringsmatrix heb je een visuele indruk van de huidige situatie in de markt. Nu is het zaak om kritisch te kijken naar de resultaten en hoe jouw merk beoordeeld wordt ten opzichte van anderen. Let op waar kansen liggen en waar je je vooral niet moet positioneren. Op basis van deze positioneringsmatrix kun je gaan kijken hoe je jouw merkpositionering gaat aanpakken op een manier waarop jij je goed kunt onderscheiden van anderen. De meest waardevolle merken zijn merken die focussen op een positie waar concurrenten niet op focussen.

Positioneringsmatrix voorbeeld: supermarkten ๐Ÿช

Om het concreet te maken halen we even een voorbeeld aan. Een goed voorbeeld van een positioneringsmatrix is de markt van supermarkten. In onderstaand voorbeeld vind je een positioneringsmatrix met verschillende supermarkten en hoe zij zich positioneren. Op de verticale as kijken we naar prijs en op de horizontale as kijken we naar kwaliteit. Merken met een hogere kwaliteit staan bovenaan, zoals Albert Heijn en Picnic. Dit is omdat deze merken doorgaans veel A-merken verkopen en goede service bieden, maar ook een hogere prijs hanteren. Aan de andere kant zie je dat winkels als Aldi en Lidl aan de andere kant van de matrix zitten. Onderstaande afbeelding geeft je in ieder geval een goed voorbeeld van hoe een positioneringsmatrix voor supermarkten er uit zou kunnen zien.

Positioneringsmatrix supermarkten

Een lege positioneringsmatrix ๐Ÿชซ

Wanneer je de positioneringsmatrix leeg maakt, houd je dit over. Je kunt deze positioneringsmatrix template screenshotten en gebruiken voor de positioneringsmatrix voor je eigen merk. Wanneer je positioneringsmatrix nog leeg is, let dan wel even goed op of de koopaspecten de meest relevante aspecten zijn voor jouw branche. Anders zou je de benamingen van de assen nog moeten aanpassen. Wanneer je een positioneringsmatrix leeg maakt, houd je eigenlijk alleen een kruis over. Veel eenvoudigere en duidelijkere positioneringsmodellen zijn er dus niet. Dat maakt het geschikt voor bijna ieder bedrijf.

Positioneringsmatrix leeg

Hoe ziet jouw positioneringsmatrix eruit? ๐Ÿซต๐Ÿป

Het bepalen van de juiste concurrenten en het invullen van de positioneringsmatrix is niet gemakkelijk. Heb je vragen over dit specifieke model of over branding in het algemeen? Stel ze dan! Wij helpen je graag. Wij kunnen je alles vertellen over branding onderwerpen als laddering, merkwaarden en meer.

Thijs Aarts

Merkstrateeg