Scroll

Van idee naar resultaat in één dag

Onze eerste hackathon

Op vrijdag 8 juni was het dan eindelijk zover: onze allereerste hackathon! Sfeerlampjes aan, bier koud, capuchon op en hacken. Wat een hackathon is, waarom we dit georganiseerd hebben en wat we in korte tijd voor elkaar hebben gekregen lees je in dit blog.

What the hack is een hackathon?

Als je er nog nooit van hebt gehoord vraag je jezelf misschien af, wat is in godsnaam een hackathon? Nou, een hackathon is een evenement waarin specialisten hun slimme hoofden bij elkaar steken om binnen een vastgestelde tijd een bepaald vraagstuk op te lossen of idee uit te werken. Dit kan van alles zijn en hoeft niet per definitie met je werkgebied te maken te hebben.

Ingrediënten: teamwork, rapid prototyping en aanpakken

Tijdens een hackathon draait alles om samenwerking. Je gaat er met zijn allen tegenaan in een gezellige, informele setting om in een korte tijd tot een goede werkbare oplossing te komen. Teamwork, tijdsdruk en de nodige ontspanning zorgen voor een inspirerend evenement waarbij iedereen het maximale uit zichzelf haalt met hetzelfde doel voor ogen.

Overleg Hackathon Buro 3

Hackathon#1: het doel

De eerste stap voor een hackathon is samen een vraagstuk opstellen waar tijdens de hackathon aan gewerkt wordt. Bij ons was dit bijna unaniem: het opstellen van een (live) dashboard wat getoond wordt op een groot scherm in de werkruimte van ons kantoor. Zodat we kunnen zien wat voor resultaten onze dagelijkse inspanningen opbrengen voor onze klanten in de vorm van behaalde doelen en omzet. Hiermee maken we inzichtelijk of onze klanten vruchten plukken van ons geleverde werk. Een top idee, maar ook een grote uitdaging, hoe krijgen we alle data van verschillende systemen in één overzicht bij elkaar? En welke data gaat ons helpen om dit inzichtelijk te maken?

De opstart van Hackathon#1

Tip: check voor een korte impressie onze story op Instagram! (werkt helaas nog niet bij iedereen)

We starten om 13:00u met een heerlijke lunch van Broodjes Enzo. Joost (onze hackathonmaster) start met uitleg van het idee, vervolgens volgt een brainstrom sessie waarin alle ideeën voor het dashboard worden gecategoriseerd en ingedeeld in prioriteit. Een aantal ideeën van data die op het dashboard zichtbaar moeten zijn, incl. bijbehorende koppelingen hebben we onderverdeeld in must haves, zaken die we er zeker in willen, en nice to haves, zaken die leuk zijn als ze erin zitten.

Must have

 • Ecommerce omzet via webshops van onze klanten (Google Analytics, websitestatistieken)
 • Aantal websitebezoekers van onze klanten (Google Analytics, websitestatistieken)
 • Klantdoelen (Google Analytics, websitestatistieken)
 • Hoeveel van de gemaakte uren zijn facturabel, in percentage per jaar en per week (Harvest, urenregistratiesysteem)
 • Huidige omzet t.o.v. prognose van dit jaar (Wefact, facturatieprogramma)
 • Laatste instagram foto incl. aantal likes (Instagram)
 • Aantal Facebook likes van Buro 3 (Facebook)
 • Aantal Instagram volgers van Buro 3 (Instagram)

Nice to have

 • Aantal afgeronde taken van de dag (Asana, projectmanagementsysteem)
 • Aantal potentiële projecten in de pipeline (Asana, projectmanagementsysteem)
 • Buitentemperatuur (weatherchannel) en binnentemperatuur (NEST)
 • Afspraken van de dag (iCal kalender)
 • Aantal tafelvoetbalpotjes gespeeld
 • Klanttevredenheidscore 
 • Aftelfunctie naar bepaalde deadlines

Na de inventarisatie volgt een takenlijst die bestaat uit het opzetten van een omgeving om data uit te lezen, schetsen van de indeling van het dashboard, het design en het uitzoeken en uitlezen van de data via API’s van de verschillende programma’s. En niet te vergeten: het ‘opleuken’ van het kantoor met verlichting. Deze taken worden op het scrumboard opgehangen en iedereen gaat in teams van 2 personen aan de slag.

Opstart Hackathon Buro 3

Het verloop van Hackathon#1

Iedere 1,5 – 2 uur volgt er een korte stand-up. Waarin iedereen aangeeft wat ze hebben gedaan, bereikt hebben en wat de volgende stappen zijn. Zo kunnen we tijdig sturen in bijvoorbeeld het design of als iemand ergens mee vastloopt.

Standup 1 – 15:00:

Mike en ik laten wireframes zien de ze gemaakt hebben over de exacte inhoud en indeling van het dashboard. Daan laat de testomgeving zien die hij heeft opgezet in GIT; een werkend dashboard met refreshfunctie waarin de datum en tijd worden uitgelezen is het resultaat. Joost heeft het kantoor leuk aangekleed. De rest heeft zich verdiept in de API’s van verschillende systemen. Het begin is gemaakt.

Standup 2 – 17:00

Het aantal Facebook likes wordt inmiddels uitgelezen op het dashboard. Ik ben gestart aan het ontwerp en licht mijn ideeën toe. Mike is aan de slag gegaan met het verzamelen van analytics codes om te kijken van welke klanten statistieken moeten worden doorgeschoten. 

Hackathon Arno Mart Mike

“Standup 3” – 18:30u

Het belangrijkste van deze standup was de Pizza en een ontspannend potje tafelvoetbal en FIFA. 

Hackathon Sfeerimpressie
Hackathon Overleggen

Standup 4 – 21:00

Daan heeft een koppeling uit ons administratie systeem (Wefact) gelegd, dit ging vrij gemakkelijk. De koppeling met het urensysteem is gelegd door Joost, maar de juiste data eruit halen blijkt een b*&%tch. Mart is al ver gevorderd met de Google Analytics koppeling. Ecommerce cijfers en websitebezoekers worden al ingeladen. Arno heeft zich vooral bezig gehouden met het front-end werk van het dashboard. 

Live uitzending

Dit geheel werd gevierd met een live uitzending via Instagram. Tijdens de laatste standup voor de eindsprint stond de eerste versie van het dashboard. De laatste en final versie van het ontwerp is gepresenteerd en wordt onder luid applaus ontvangen door het team. Iedereen is zo enthousiast, dit is ongekend. Mart wappert met zijn handen om zijn mascara niet uit te laten lopen en Arno verliest wat vocht. Dit is ongekend, dit is Geluk met een hoofdletter K.

Buro 3 Dashboard Hackathon

Het resultaat van Hackathon#1

Iedereen heeft de laatste uurtjes geknald. De koppelingen en data zijn verder uitgewerkt en wat er uiteindelijk staat is een werkend dashboard met een aantal van de must have data die live uitgelezen wordt. Het is inmiddels 00:10, tijd om dit resultaat te vieren met… nog meer bier! 

Wat kan het leven van een internetnerd toch mooi zijn. 

Hackathon eindresultaat Proost
Hackathon Buro 3 afronding