Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Marketing zoals Disney, gaaf hé!

Be like Disney, de magie van omnichannel marketing!

Marketing uitvoeren net zoals Disney dat doet, klinkt gaaf, toch? Ik kan je vertellen, dat is het ook! Walt Disney kon bij de oprichting in 1923 van het toonaangevende mediaconglomeraat nooit bedacht hebben dat zijn mediahuis 100 jaar later uitgegroeid zou zijn tot een beursgenoteerd bedrijf met meerdere pretparken, games, muziek en uiteraard films. Walt Disney stond er 100 jaar geleden waarschijnlijk ook nog niet bij stil hoe belangrijk de insteek van marketing zou zijn voor zijn bedrijf, maar dat hebben ze nu zeker wel door. Disney gebruikt namelijk een supergave marketingstrategie: omnichannel marketing!

In dit blog bespreek ik wat omnichannel marketing is, waarom het belangrijk is en hoe je een succesvolle omnichannel marketingstrategie kunt opzetten voor jouw bedrijf – zodat jij, net als Disney, jouw klanten de allerbeste ervaring kunt bieden. Dus pak je popcorn en zet je schrap want, ‘it’s gonna be one hell of a ride!’ 🍿🎢

Omnichannel marketing, wat houdt dat nou in?

Omnichannel marketing mag niet verward worden met andere marketingstrategieën als cross-channel of multichannel. Hier zitten namelijk grote verschillen tussen, daarom leg ik je dat graag uit.

De definitie en het belang van omnichannel marketing

Omnichannel marketing is een strategie waarbij bedrijven hun klanten benaderen via verschillende kanalen en deze kanalen op elkaar afstemmen om een consistente en naadloze klantervaring te bieden. Deze kanalen kunnen fysieke winkels, online platforms, mobiele apps, sociale media en andere digitale en niet-digitale kanalen omvatten.

Omnichannel marketing is belangrijk omdat klanten steeds meer gebruik maken van verschillende kanalen om te communiceren met bedrijven. Door een naadloze klantervaring te bieden, kunnen bedrijven klantloyaliteit en -retentie verbeteren, de customer lifetime value verhogen en een concurrentievoordeel behalen.

Disney en omnichannel marketing

Zoals eerder benoemd is Disney een van de bekendste bedrijven die gebruik maakt van een omnichannel marketingstrategie. Disney heeft ontzettend veel ‘producten’ die ze verkopen. Denk aan films, series, games maar ook de toegangskaarten tot de hotels en pretparken.

Om dit allemaal met elkaar te verbinden gebruikt Disney een omnichannel marketingstrategie in de vorm van ‘My Disney Experience’. Onderdeel hiervan is de ‘MagicBand’, een fysiek bandje dat je om je pols kan doen en die vervolgens aanbevelingen doet op je telefoon waar je heen moet gaan in het park of het hotel op basis van jouw vorige ervaringen en interesses. Zo legt het bandje connecties met jouw telefoon die op zijn beurt weer rekening houdt met jouw voorkeuren. Hier zie je dus duidelijk dat de films, series of games die op je telefoon in verbinding worden gebracht met de fysieke locaties van Disney, gaaf hé? 😎

Multichannel vs. cross-channel vs. omnichannel marketing

Multichannel marketing is het gebruik van verschillende kanalen om klanten te benaderen, maar deze kanalen zijn vaak niet op elkaar afgestemd en bieden geen consistente klantervaring. De omnichannel strategie is niet enkel het gebruik van verschillende kanalen – maar om deze meerdere kanalen een juiste samenhang te laten hebben. Bij een omnichannel strategie wordt de klant benaderd door verschillende offline en online kanalen. Hetzelfde verschil is aanwezig als je kijkt naar cross-channel marketing. Ook hier wordt over verschillende kanalen gecommuniceerd, maar is er geen cohesie tussen de diverse kanalen. Hier wordt enkel een verschil gemaakt met multichannel door het feit dat er via meerdere kanalen één boodschap wordt verteld, terwijl het bij multichannel ook meerdere boodschappen over meerdere kanalen kunnen zijn.

Waarom omnichannel marketing cruciaal is voor bedrijven

Omnichannel marketing is cruciaal voor bedrijven omdat het hen in staat stelt om een ​​sterke en positieve klantervaring te bieden. Door de klant de mogelijkheid te bieden om via verschillende kanalen te communiceren en te kopen, kunnen bedrijven een breder publiek bereiken en hun klantenbinding vergroten.

Een belangrijk onderdeel van het begrijpen van omnichannel marketing is het begrijpen van de klantreis. Dit is de reis die de klant aflegt vanaf het moment dat hij of zij voor het eerst in contact komt met je bedrijf tot het moment van aankoop en daarna. Door inzicht te hebben in de verschillende touchpoints die de klant heeft, kun je omnichannel marketingstrategie op deze touchpoints afstemmen om een ​​consistente ervaring te bieden, zoals Disney dat haarfijn doet met haar MagicBand en My Disney Experience.

Ik wil ook een omnichannel marketingstrategie net als Disney, maar hoe?

Het maken van een omnichannel marketingstrategie kan best ingewikkeld zijn. Je moet een aantal zaken heel goed voor ogen hebben en op papier hebben voor jezelf om een geslaagde strategie uit te kunnen werken. Ik heb hieronder wat zaken voor je op een rijtje gezet die je absoluut niet mag vergeten.

Het begrijpen van je doelgroep

Om een succesvolle omnichannel strategie op te zetten, is het belangrijk om je doelgroep te begrijpen. Door te begrijpen wie jouw (potentiële) klanten zijn, wat ze willen en hoe ze je producten en diensten gebruiken, kun je jouw marketingkanalen afstemmen op hun behoeften en verwachtingen. Moderne consumenten worden niet meer op één platform aangesproken. Zij zitten op meerdere kanalen, probeer dat daarom ook in je achterhoofd te houden. Waar is mijn doelgroep actief? Zo kun je de juiste kanalen kiezen.

Identificeren van touchpoints

Een ander belangrijk onderdeel van het creëren van een omnichannel strategie is het identificeren van de touchpoints die je klanten hebben. Dit omvat elk punt waarop een klant in contact komt met je bedrijf, of het nu gaat om een ​​fysieke winkel, de website of sociale media. Dit kan lijken op de multichannel aanpak, maar hou altijd in je achterhoofd dat de meerdere kanalen altijd in elkaar overlopen.

Het opbouwen van een consistente merkbeeld op alle kanalen

Een belangrijk aspect van de omnichannel strategie is het creëren van een consistent merkbeeld op alle kanalen. Door een consistent merkbeeld te creëren, kunnen klanten jouw bedrijf gemakkelijk herkennen, ongeacht het kanaal dat ze gebruiken. Zorg er dus voor dat je overal dezelfde uitstraling hebt naar je (potentiële) klanten, of het nou een fysieke winkel is of een ander kanaal.

Personalisatie in omnichannel strategie

Een andere belangrijke factor in de omnichannel strategie is personalisatie. Door gegevens te verzamelen over jouw klanten, kun je gepersonaliseerde marketingberichten creëren die beter aansluiten bij de behoeften en interesses. Pas de content ook aan op het punt van de klantreis waar de klant zich op dat moment ook bevindt. Zo zorg je ervoor dat de klant centraal staat. De klant kiest hierdoor sneller voor jou, ze vinden het immers prettig dat ze voor hun gevoel een persoonlijke behandeling krijgen.

Wat maakt een omnichannel strategie nu beter dan andere strategieën?

Omnichannel is een erg doordachte strategie waarin alles met elkaar in verband staat. Dat klinkt natuurlijk al top, maar toch zet ik nog even een aantal concrete voordelen op een rijtje:

Betere klantenbinding

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruikmaken van een omnichannel strategie is betere klantenbinding. Door klanten een consistente en naadloze ervaring te bieden, kun je de loyaliteit aan jouw merk vergroten. Een loyale klant is een klant op een hoger niveau, deze heeft namelijk een heel andere merkbeleving dan een reguliere klant. Een loyale klant zou bijvoorbeeld veel eerder geneigd zijn om nieuwe producten te kopen.

Hogere omzet

Een ander belangrijk voordeel van omnichannel marketing is de grotere omzet. Door klanten meerdere manieren te bieden om te communiceren en te kopen, vergroot je jouw bereik en de kans dat ze bij je kopen. Het is natuurlijk ook logisch dat wanneer je de klant meerdere verkoopkanalen aanbiedt, dat deze gemakkelijker kan converteren via welk kanaal de klant dat wil.

Betere gegevens inzichten

Omnichannel marketing biedt ook betere gegevens inzichten. Door gegevens te verzamelen over klantinteracties met verschillende kanalen, kun je beter inzicht krijgen in hun behoeften en interesses, waardoor je betere marketingbeslissingen kunt nemen. Zo kun je in een later stadium van je marketing makkelijker keuzes maken over op welk kanaal je welke klant wil bereiken.

Omnichannel marketing net als Disney, jij kunt het nu ook!

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog laaiend enthousiast bent geworden over omnichannel marketing. Het is een ontzettend goede marketingstrategie wanneer je op zoek bent naar een strategie die meerdere facetten van jouw bedrijf moet uitlichten. Ik wil je daarom graag uitdagen om hiermee aan de slag te gaan!

Maar wil jij graag toch nog hulp krijgen bij het opzetten van een omnichannel marketingstrategie voor jouw bedrijf? Neem eens contact met ons op! Wij helpen je graag bij het maken van een effectieve marketingstrategie waarmee je jouw bedrijf op de kaart kunt zetten.

Jurgen Maas

Content Marketeer