Scroll

Affiliate marketing als onderdeel van jouw ideale marketingmix

Met je webshop geld verdienen met affiliate marketing?

Snel geld verdienen, online geld verdienen, honderden euro’s binnenhalen zonder daar al te veel voor hoeven te doen. Klinkt als muziek in de oren toch? Affiliate marketing is een uitstekende aanvulling op andere online marketingstrategieën, zoals Google Ads, social media en organische vindbaarheid. Een goede mix van marketingkanalen zorgt voor voor de beste marketingstrategie, zo ben je namelijk niet afhankelijk van één specifiek kanaal. Met affiliate marketing, als aanvulling op de online marketingstrategieën, behaal je al snel 5-20% van je omzet, maar is het echt zo simpel? In dit blog lees je hoe je affiliate marketing het best gebruikt voor jouw webshop om extra omzet te realiseren.

Let op: dit blog is geschreven vanuit de ogen van de adverteerder, dus niet vanuit de publishers.

Wat is affiliate marketing?

Wanneer je geld wilt verdienen met affiliate marketing is het allereerst belangrijk dat duidelijk is hoe affiliate marketing werkt, dus hoe werkt affiliate marketing?

Bij affiliate marketing zijn drie verschillende partijen betrokken; de adverteerder, de publisher en de eindklant. Spoiler! Jij als webshop eigenaar bent de adverteerder. 😉

De adverteerder, ofwel jij!

De adverteerder, jij met jouw bedrijf/ webshop bijvoorbeeld, wil producten aan de man brengen. Je biedt jouw aanbod aan bij een publisher, die op zijn beurt het affiliate netwerk gebruikt om het product bij klanten te krijgen. Jij, de adverteerder, ontvangt uiteraard het grootste deel van de verkoop van het aanbod. De publisher ontvangt voor iedere verkoop een kleine vergoeding, een affiliate commissie. Een affiliate commissie is niets meer dan een percentage van iedere verkoop van het product. Verkoop je meer producten? Of draagt de publisher meer bij? Dan ontvangt de publisher meer commissie. Want er wordt meer verkocht. Draagt de publisher minder bij, dan ontvangt de publisher minder commissie, logisch toch?

Een succesvol affiliate marketing programma kan zorgen voor honderden euro’s extra inkomsten. Wil je nog meer weten over affiliate marketing? Lees ons andere blog eens.

De werking van affiliate marketing

Het is nu duidelijk wat affiliate marketing is. Maar hoe werkt het? Bekijk onderstaande afbeelding eens en lees het blog verder om alle ins en outs over affiliate marketing te weten te komen.

Affiliate netwerken en affiliate programma’s

Een publisher maakt gebruik van een uitgebreid affiliate netwerk. Affiliate netwerken zijn platformen waarop meerdere bedrijven zijn aangesloten. Via deze affiliate netwerken ontvangt een adverteerder een eigen affiliate programma, die hij of zij kan goed- of afkeuren. Dit affiliate programma wordt ook wel de campagne genoemd. Zo krijg je, als adverteerder, gemakkelijker toegang tot geschikte affiliate websites. Op deze websites kun je talloze producten gaan promoten. Via deze websites kom je terecht bij de doelgroep van een ander bedrijf, waar je jouw producten wilt promoten. Het bereiken van deze groep zorgt voor een grotere markt, omdat je jouw producten bij andere bedrijven promoot waar je voorheen nog geen bereik had. Je kunt verbaasd zijn over hoeveel affiliate programma’s er wellicht zijn, dus ik licht er hieronder een paar uit.

Affiliate websites, zoals TradeTracker en Awin

Een affiliate netwerk is dus een platform waar meerdere bedrijven zijn aangesloten waar jouw product gepromoot kan worden. De meest bekende voorbeelden van deze affiliate sites zijn Awin en TradeTracker. Een goed affiliate netwerk gebruiken is een belangrijke factor wanneer je jouw bedrijf wil laten groeien middels affiliate marketing.

Awin is een van de grootste affiliate aanbieders van de Benelux. Er zijn wel 50.000 publishers aangesloten dus zijn er voor jouw webshop voldoende partijen die je producten willen promoten. Awin is daarom een uitstekende keuze om jouw affiliate marketing te laten slagen. Daarom hebben we bij Buro 3 de keuze gemaakt om partner te worden van Awin.

Bol.com, Coolblue en andere bedrijven met een eigen affiliate netwerk voor de ideale marketingmix

Aan de andere kant heb je bedrijven met een eigen affiliate netwerk. Zij maken dus géén gebruik van een affiliate website. Er zijn meerdere voorbeelden van websites met eigen affiliate programma’s, maar het bekendste Nederlandse voorbeeld hiervan is Bol.com. Zij hebben hun eigen affiliate programma. Het affiliate programma van Bol is interessant, omdat zij ontzettend veel producten verkopen. Het is dus waardevol om hier jouw producten te gaan promoten. Dit komt door een aantal factoren, maar de voornaamste reden is het ruime aanbod waardoor je gemakkelijk jouw doelgroep aan kunt spreken. Dit is dus een hele belangrijke affiliate website als je denkt aan geld verdienen met affiliate marketing.

Ook Coolblue heeft een eigen affiliate programma. Het affiliate programma van Coolblue is een zeer interessante optie wanneer je digitale producten, zoals e-books of andere producten, wilt promoten via een grote affiliate website. Je kunt hier namelijk nauw bepalen wie jouw digitaal product te zien krijgt, wat ervoor zorgt dat je goed gevonden wordt. Dit helpt logischerwijs bij de promotie van jouw artikelen.

Verder zijn er nog websites als Amazon en Wehkamp met hun eigen affiliate programma’s, maar ook hier geldt: verdiep je goed in het product wat je gaat promoten en welk affiliate programma hierbij past voordat je met affiliate marketing aan de slag gaat.

Affiliate marketing is voor veel webshops een toegevoegde waarde en past hierdoor in een ideale marketingmix. Het is niet voor niets dat grote bedrijven als Bol.com en Coolblue zelf een compleet affiliate programma hebben ontwikkeld.

Voordelen van affiliate marketing voor adverteerders

Met jouw bedrijf geld verdienen met affiliate marketing als heeft een aantal voordelen:

  • De initiële investering voor webshops is bij affiliate marketing laag vergeleken met andere marketingkanalen.
  • Jij hebt zelf de keuze welke publishers zich mogen aansluiten. Zo kun je zelf publishers selecteren die affiniteit hebben met jouw bedrijf. Hierdoor wordt jouw product gerichter naar de juiste doelgroep gepushed.
  • Affiliate marketing loopt door, zelfs als je er even geen tijd in stopt. Heb je dus al een tijdje een affiliate link voor een product die succesvol is, maar heb je om wat weer reden geen tijd om te blijven sleutelen aan de affiliate marketing. Dan kun je nog steeds geld verdienen met affiliate marketing, het product blijft namelijk gepromoot worden. Zo ben je constant, soms niet eens actief, bezig met jouw doel: met affiliate marketing geld verdienen door een ideale marketingmix.
  • Affiliate marketing is een zeer goede aanvulling op andere online marketingkanalen, zoals Google Ads, SEO, social ads. De combinatie van al deze strategieën brengt jouw webshop of bedrijf dichter bij een ideale marketingmix. Een ideale marketingmix zorgt ervoor dat je jouw bedrijf of webshop marketingtechnisch op de meest optimale manier inricht om zoveel mogelijk omzet te krijgen.
  • Affiliate marketing helpt, naast het genereren van directe sales, ook bij het op de kaart zetten van jouw bedrijf. Het zorgt namelijk voor extra bereik en clicks. Weet dus dat affiliate marketing niet enkel nuttig is voor het krijgen van extra omzet.

Dit zijn slecht enkele voordelen die aantonen dat je relatief eenvoudig succesvol geld kunt verdienen met affiliate marketing. Het verdienmodel biedt veel mogelijkheden om jouw inkomsten te vergroten, maar er zijn verschillende zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je start met affiliate marketing.

Hou hier rekening mee wanneer je start met affiliate marketing als adverteerder

Zoals gezegd, het is niet enkel rozengeur en maneschijn in de wereld van affiliate marketing. Hier zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden:

  • Er zijn variabele kosten. Dit werkt namelijk als volgt: je betaalt aan de publisher een commissie, waarover het affiliate netwerk een vergoeding krijgt. Hoe meer commissies je betaalt, hoe meer vergoedingen je betaalt aan het affiliate netwerk.
  • Niet alle producten zijn geschikt voor affiliate marketing. Doordat je bij iedere verkoop een commissie moet afstaan heb je een grotere marge nodig om zelf inkomsten over te houden aan de verkoop. Bij producten met een lage marge biedt je dus geen hoog percentage commissie aan, waardoor het voor een publisher niet interessant is om er moeite in te steken.
  • Een affiliate marketing programma heeft tijd nodig. Vindbaar worden met jouw advertentie gebeurt niet in een mum van tijd. Het kan dus even duren voordat je de eerste inkomsten van affiliate marketing echt merkt.
  • Vaak betaal je opstartkosten of een maandelijkse bijdrage voor het gebruik van een affiliate netwerk. Het starten is dus redelijk laagdrempelig, maar niet volledig gratis.

Ik wil met mijn bedrijf geld verdienen met affiliate marketing, maar hoe?

Weet je nog steeds niet zeker of je affiliate marketing in wil zetten om geld te verdienen met je webshop? Of weet je niet waar je moet beginnen en heb je hulp nodig? Neem dan contact op. We helpen je graag met het opzetten van een succesvol affiliate programma. Ben jij benieuwd of je nog meer kunt halen uit jouw affiliate marketing programma, ook dan helpen we je graag!

Jurgen Maas

Content Marketeer