Scroll

Groei via diverse marketplaces

Een wereldwijde marketplace strategie voor House of Modelcars 🏎️

In deze case duiken we in ons avontuur met House of Modelcars, waarbij we samen een marketplace-strategie en de slimme toepassing van Channable hebben uitgerold. Sinds de start in juli 2023 zijn het aantal online orders met 76% toegenomen, wat heeft geresulteerd in een omzetstijging van 45%. Het is alsof we een schatkist hebben opengebroken! Bovendien zijn de maandelijkse orders nu relatief constant, wat aangeeft dat we een mooie jaarlijkse omzetstijging mogen verwachten.

Omzetstijging van 45%

Assortiment wereldwijd verkrijgbaar

Aantal orders met 76% toegenomen

Van passie tot expertise

In het begin van 2019 maakten wij kennis met House of Modelcars. Hoewel zij als onderneming nog in de kinderschoenen stonden, waren we meteen onder de indruk van de schatkist aan ervaring en de passie waarmee hun team modelauto’s verzamelde, inkocht en verkocht.

Wat House of Modelcars echt onderscheidend maakt in de online markt van modelautoshops is niet alleen hun gespecialiseerde kennis van diverse merken modelauto’s. Ze hebben een arsenaal van unieke producten op voorraad die men nergens anders vindt. Hun webshop heeft een uitgebreid assortiment van 10.000 zorgvuldig gekozen miniatuurauto’s. Dit maakt het voor verzamelaars en enthousiastelingen eenvoudig om precies dat specifieke model te vinden waar ze naar op zoek zijn.

house of modelcars

Het vraagstuk

Waar het begon

Om de resultaten van House of Modelcars een boost te geven, hebben we ervoor gekozen om het assortiment breder te verspreiden dan alleen via hun eigen webshop. Hierdoor zijn we ons gaan verdiepen in de mogelijkheden van een marketplace-strategie. Hierbij worden alle producten via Channable vanuit de website doorgezet en geoptimaliseerd voor verschillende marktplaatsen.

Wat is Channable?

Channable is een online tool die bedrijven helpt hun productinformatie te beheren en te synchroniseren met verschillende online marktplaatsen zoals www.ebay.com en www.ebay.com. Hiermee kunnen bedrijven gemakkelijk hun productaanbod en voorraad consistent houden over diverse verkoopkanalen heen.

De benadering

Automatisering en keuze van marketplaces

We kozen voor een volautomatische aanpak: inkomende bestellingen worden direct doorgestuurd naar de website, terwijl voorraad en productinformatie automatisch op de marktplaatsen worden bijgewerkt. Voor wereldwijde exposure kozen we eBay en voor nationale zichtbaarheid Bol. Deze keuze was gebaseerd op de afstemming van het aanbod van House of Modelcars en de doelgroep van deze marktplaatsen. In de volgende paragraaf gaan we dieper in op de praktische uitvoering en de uitdagingen waar we voor stonden.

Uitbreiding en strategie van de marketplace integraties

We zijn gestart met de opzet en koppeling van Channable met de website en zijn hierna langzaam de marktplaatsen gaan uitbreiden. We zijn gestart met Bol, en toen dit goed draaide zijn we uitgebreid naar eBay. Tijdens de opzet zijn we tegen diverse uitdagingen aangelopen. Je moet namelijk het productaanbod volledig afstemmen op de vereisten van de verschillende marketplaces. Door slimme regels in Channable te implementeren, hebben we uiteindelijk 80% van het assortiment op de marketplaces gekregen.

We zijn de wereldwijde markt opgegaan via eBay. Door internationaal te opereren, zagen we een flinke toename in de orderwaarde vergeleken met de orderwaardes van Bol. Dit komt omdat wereldwijde verzamelaars zoeken naar unieke, zeldzame modelauto’s en daardoor bereid zijn om een hogere prijs te betalen. Natuurlijk brengt dit logistieke uitdagingen met zich mee, maar door de flexibiliteit van House of Modelcars waren deze snel opgelost.

Wat betreft Bol, ligt de focus voornamelijk op de Nederlandse en Belgische markt. Hoewel marktplaatsen misschien niet direct bijdragen tot een betere merkbekendheid, bieden ze wel een uitstekende manier om de omzet te verhogen en de voorraad om te zetten naar kapitaal. De drijfveer hierachter is het efficiënt verwerken van langstaande voorraad, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe unieke modellen. Dit draagt bij aan een gevarieerder aanbod, biedt extra waarde en stimuleert de groei.

bol ebay voorbeeld

Hobbels op de weg

Bij elk avontuur zijn er uitdagingen die ons laten groeien en sterker maken, en dit traject was daar zeker geen uitzondering op:

  • Regelgeving: Iedere marktplaats heeft zijn eigen set regels. Bij Bol bijvoorbeeld, werden we geconfronteerd met een verplichte CE-markering omdat onze producten werden gecategoriseerd onder ‘speelgoed’. Dit ondanks het feit dat modelauto’s niet echt als speelgoed worden beschouwd. Dankzij strakke communicatie met Bol is dit probleem snel opgelost.
  • Technische hobbels: We ondervonden technische uitdagingen, met name rond de integratie van diverse software tools en het beheer van de voorraad. Maar dankzij directe communicatie tussen ons team, Channable en House of Modelcars waren deze ook snel opgelost.

Meer resultaat

Aanvankelijk lijkt het eenvoudig om producten op online marktplaatsen te zetten, maar het proces heeft veel facetten. Van het navigeren door wet- en regelgeving, het voldoen aan de eisen van verschillende marktplaatsen, logistieke uitdagingen, automatisering en voorraadbeheer.

Maar ondanks deze uitdagingen, overtreffen de voordelen ruimschoots de nadelen. Zodra alles op zijn plaats staat, profiteer je van een uitgebreide online zichtbaarheid, wereldwijde verkoop en een gestroomlijnd proces dat minimale onderhoud vereist. En niet geheel onbelangrijk – een grote stijging van de omzet! Voor House of Modelcars, was dit zeker de moeite waard.

Omzetstijging van 45%

Assortiment wereldwijd verkrijgbaar

Aantal orders met 76% toegenomen

Verkopen op marketplaces, dat wil ik ook!

Onze samenwerking met House of Modelcars is een goed voorbeeld van de potentie van een strategische aanpak op marktplaatsen. Door de uitdagingen als kansen te zien en te blijven innoveren, hebben we gezamenlijk indrukwekkende groei en zichtbaarheid gerealiseerd. Ben je geïnspireerd en wil je ook groei in resultaten, meer vindbaarheid en een breder publiek bereiken door te verkopen op marktplaatsen? Neem dan contact op met ons en ontdek hoe we jouw bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen!

channable partner

Bronze Partner

Wij zijn officieel 'Bronze Partner' van Channable. Dit betekent dat we kunnen deelnemen aan gespecialiseerde trainingen en exclusieve sessies rondom productontwikkelingen. Hierdoor zijn we in staat om onze expertise in het ontwikkelen van marketplace-strategieën continu te verdiepen en te verfijnen.

Ook op marketplaces verkopen?

Neem contact op!

Peter Leenen

Projectmanager & online marketeer