Scroll

Ben jij slachtoffer van het ijsberg effect?

Hoe het ijsberg effect je Google Ads account doet zinken en hoe je dit oplost!

Geen intro, we beginnen gewoon met een plaatje.

Vaker gezien? Vast wel.
Dit is een beetje het beeld dat ik vaak heb als ik een nieuw Google Ads account onder ogen krijg.
De Titanic zag deze ijsberg nog van wat dichterbij. Uitwijken? Nee ben je gek, de Titanic is onzinkbaar.

Ohnee toch niet.

Nou we gaan beginnen. To the point, wat heeft dit allemaal te maken met een Google Ads account? Het gaat om de ijsberg theorie. Deze theorie vertelt je dat er slechts een klein gedeelte aan de oppervlakte zichtbaar is en het merendeel zich onder het wateroppervlakte bevindt. Dit is iets dat ik veel terugzie in Google Ads zoekcampagnes.

Wat is het verschil?

Nou afhankelijk van de zoekwoord match types die je gebruikt, zijn de zoekwoorden waarop je actieve biedingen doet niet de zoekwoorden waarvoor je betaald.

En uiteindelijk betaal je in Google Ads voor zoektermen en niet zoekwoorden die je invoert.

En als deze zoektermen niet aansluiten bij de zoekwoorden heb je er dus ook geen controle op.

Hoe zien deze betaalde zoektermen er uit?

Ijsbergeffect Google Ads

Je ziet rechts één breed zoekwoord staan waarvoor je denkt te betalen. Vervolgens ga je onder het wateroppervlak kijken naar de rest van de ijsberg en zie je links de inkomende zoektermen op dit zoekwoord met veel verbasteringen die enigszins in de buurt komen van het zoekwoord waarop je dacht te adverteren.

Wat opvalt is dat er geen enkele zoekterm exact match met het zoekwoord! Het wordt nog erger, de zoekterm/zoekwoord ratio vanuit deze specifieke campagne was 53:1. Betekende dat er uiteindelijk van alle inkomende 53 zoektermen er 1 match was met het ingevoerde zoekwoord.

Je denkt dat je betaalt voor een klik op het zoekwoord ‘motorreis Spanje’, maar in feite betaal je voor een (ijs)berg aan verschillende zoektermen met allemaal een andere intentie.

Denk je dat in dit geval de zoekterm ‘reis motor maatje’ evengoed converteert als het zoekwoord ‘motorreis Spanje’? (Hint: nope.)

Dit is nu het ijsberg effect en het laat de resultaten van je Google Ads account steeds verder zinken.

Wat je uiteindelijk wilt is controle zodat je het ijsberg effect tot een minimum kunt beperken, ideaal gezien naar een ratio 1:1 (niet haalbaar, maar bij Buro 3 streven we graag naar perfectie). Als je dit niet doet wordt de discrepancie tussen je zoekwoorden, inkomende zoektermen en advertenties (en de teksten daarin, die je schrijft voor de zoekwoorden) te groot.

Verschillende zoekwoord match types

Direct invloed op de ijsberg onder het wateroppervlakte heb je met de volgende match types.

  • [exacte zoekwoorden] = kleine ijsberg
  • “zinsdeel” = grotere ijsberg dan bij exacte zoekwoorden
  • +brede +zoekwoorden = nog grotere ijsberg dan bij zinsdeel zoekwoorden
  • brede zoekwoorden zonder modifiers = de Titanic zonk door deze ijsberg

1 zoekwoord advertentiegroepen

Top, nu heb je een idee wat het ijsberg effect is kunnen we actie gaan ondernemen. Wat je wilt is de ijsberg verkleinen waardoor je meer controle hebt over je Google Ads account. Wat er uiteindelijk weer op neerkomt dat je je advertentiegroepen kleiner en specifieker moet gaan maken. Ik doop dit voor nu even: 1 zoekwoord advertentiegroepen.

Hierdoor krijg je niet alleen meer controle door een kleiner ijsberg effect, maar sluiten je advertenties ook nog eens beter aan en verbeter tegelijkertijd ook nog eens het doorklikpercentage, kwaliteitsscore en kosten per klik, omdat alles perfect op elkaar aansluit. Helemaal als je ook gebruik maakt van dynamische landingspagina’s. Dit alles leidt uiteindelijk weer naar waar je het allemaal voor doet; minder kosten per conversie.

Een goede start is om per advertentiegroep door je zoektermen te gaan spitten en zoektermen met veel conversie, volume en kosten eruit te filteren, hiervoor ga je deze 1 zoekwoord advertentiegroepen aanmaken binnen de campagne. Niet vergeten de zoekwoorden te pauzeren/verwijderen in de ‘oude’ advertentiegroep (verwijderen is noodzakelijk als je ze onderling wilt gaan uitsluiten).

Een goed startpunt is om drie match types te gebruiken voor je nieuwe advertentiegroep dus bij Motorreis Spanje richt je je op de volgende zoekwoorden in de nieuw gemaakte/hervormde advertentiegroep:

  • [motorreis panje]
  • “motorreis spanje”
  • +motorreis +spanje

Je heb nu nog steeds een klein ijsbergje, maar stukken meer controle dan voorheen. Wat je verder nog doet is deze exacte zoekwoorden onderling bij elkaar uitsluiten in de advertentiegroep. Zo voorkom je dat een zoekterm, waarvoor je een advertentiegroep hebt aangemaakt, toch verdwaald binnenkomt bij een andere advertentiegroep.

Uiteindelijk komt je zoektermen rapport er als volgt uit te zien.

Ijsbergeffect Google Ads resultaten

De resultaten zijn nu ook prima

Het kan zijn dat je Google Ads campagnes goed lopen ondanks alle ijsbergen, totdat deze uiteindelijk te groot worden. De Titanic werd ook onzinkbaar verklaard.

Dus go for it en kap die ijsbergen weg.

Nouja.. king of de ijsberg.

Is het je gelukt om op een ecologisch verantwoorde manier je ijsbergen te kappen? Laat het mij weten via peter@buro-3.nl.

Weet je niet zeker of jouw account stiekem toch wat ijsbergen herbergt, ik kijk graag even met je mee en samen hakken we de weg naar succes in. Of wil je jouw kennis bijspijkeren over Google Ads? Volg dan de Google Ads cursus en word dé specialist binnen jouw organisatie!