Scroll

Verbeter je onine vinbaarheid

Heeft hosting effect op de vindbaarheid (SEO) van mijn website?

Als bedrijf vind je het uiteraard belangrijk om te groeien. Je wilt dat potentiële klanten je website vinden, je wilt meer naamsbekendheid en meer omzet. Een manier om ervoor te zorgen dat je website gevonden wordt door zoekmachines zoals Google is om in te zetten op SEO.

Als je je SEO op orde hebt, zorgt dit voor betere posities in Google en groeit de kans dat jouw doelgroep sneller je website vindt in plaats van bijvoorbeeld die van de concurrent. Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat je meer bezoekers naar je website krijgt. Eén van de belangrijkste factoren is de kwaliteit (en de hoeveelheid) content die op je website geplaatst wordt.

Het belang van hosting voor je SEO

Je content moet van toegevoegde waarde zijn voor je doelgroep. Daarnaast is het belangrijk dat je website zowel aan de voor- als de achterkant (het technische fundament) goed ingericht is. Dit technische fundament gaat gepaard met goede hosting. Heb je er wel eens aan gedacht hoe belangrijk goede hosting is voor je vindbaarheid? Nee? Dat dacht ik al. Ik leg je in dit artikel uit hoe belangrijk goede hosting is voor de vindbaarheid van jouw website

Wat houdt goede hosting in?

Het belang van een goede hosting voor je website moet je niet onderschatten. Je verwacht het misschien niet, maar als je hosting goed is, heb je een stevig fundament waarmee je de basis legt voor potentieel betere rankings in de zoekmachines. Hoe werkt dit dan precies?

Hoe goed je website wordt gevonden in Google of een andere zoekmachine is mede afhankelijk van de gebruikerservaring die bezoekers op jouw website hebben. Eén van de grootste factoren is de snelheid van je website en deze snelheid wordt veel beïnvloed door webhosting.

Een factor die hier invloed op heeft, is de locatie van de server waar jij je hosting hebt staan. Is deze locatie ver weg van de locatie van je doelgroep, dan is dit verre van optimaal: de website zal trager laden. Een CDN kan hier overigens uitkomst bieden.

Op de vraag of de locatie van de hostingserver enig effect heeft op de rankings, antwoordde Matt Cutts, voormalig expert op het gebied van Google Search Quality: “We proberen absoluut de meest relevante resultaten aan elke gebruiker in elk land te retourneren. En serverlocatie op basis van IP-adres speelt daarbij een rol.”

Een snelle webserver zorgt voor meer voordelen met name op het gebied van page speed. Een goede hoster heeft bijvoorbeeld caching super goed ingeregeld. Als je website supersnel werkt, dan heeft dit een positieve invloed op de rankings in Google. En dat niet alleen: bezoekers zullen minder snel afhaken als jouw website snel is.

Minder kans op downtime met een goede hosting

Als jouw website voorzien is van een goede hosting, zul je veel minder last hebben van downtime. Downtime, de nachtmerrie voor webdevelopers, wil zeggen dat je website tijdelijk niet bereikbaar is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer je ineens een piek ziet in jouw bezoekersaantallen waardoor de server tegen zijn capaciteit aan hikt.

Het is vanzelfsprekend dat wanneer je website niet bereikbaar is, je klanten en inkomsten misloopt. Een goede webhoster zorgt ervoor dat dit niet gebeurt en hij investeert dan ook veel in onderhoud en zorgt ervoor dat de kans op storingen op websites een stuk lager zijn. En zijn er serverupdates nodig? Dan wordt dit gedaan wanneer er weinig activiteit op jouw website is (bijvoorbeeld in de nacht).

Altijd bereikbaar

Natuurlijk wil je dat jouw website altijd bereikbaar is. Je wilt geen klanten en omzet mislopen, omdat jouw website tijdelijk uit de lucht is. Dan kun je nog zulke goede SEO-teksten schrijven en hier tijd in investeren, maar als je te vaak downtime ervaart, heeft dit een negatieve invloed op jouw ranking. En dat niet alleen. Wanneer jouw website niet bereikbaar is, komen je klanten uit bij de concurrent en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Trage website

Hoe belangrijk is nu dus de snelheid van jouw website?

Daar kunnen we kort en bondig over zijn. Eén van de belangrijkste factoren waar Google naar kijkt, is de snelheid van je website.

Omdat zoekmachines de gebruikerservaring van een website erg belangrijk vinden, en snelheid hier een grote rol in speelt, zal je website nadeel ondervinden in de rankings als deze niet snel genoeg is. Goede hosting kan zorgen voor een snellere website. Stel een potentiële klant is op zoek naar bepaalde informatie op je website, waar jij een prachtige SEO-tekst over hebt geschreven. Als ze eenmaal op je website terecht komen en de pagina laadt heel erg langzaam, dan zal een bezoeker al binnen enkele seconden terugkeren naar Google om een andere website te zoeken. Wanneer dit te vaak gebeurt, is dit voor Google een negatief signaal, met misschien wel grote gevolgen voor je posities in de zoekmachines.

Kortom: een goede hosting is om deze reden erg belangrijk als het gaat om SEO en dus de vindbaarheid van jouw website.

Dit artikel is geschreven door hostingexpert Remon Hendriksen van Hipex.