Scroll

Growth hacking in een notendop

Wat is growth hacking

Growth hacking in een notendop

Heb je een leuk idee of heb je je net bij een marketingteam aangesloten? De waarheid is dat je waarschijnlijk veel tijd en geld gaat besteden aan marketingkanalen die voor jouw producten en/of diensten niet efficiënt genoeg werken (behalve als je een gevestigde onderneming bent met een groot budget en breed cliënteel).

Traditionele marketing werkt nog steeds perfect voor de grotere bedrijven, maar als je een underdog bent zal je nieuwe, meer flexibele en experimentele benaderingen moeten testen. Deze aanpak kan je gespendeerde tijd en budget minimaliseren, en kan tegelijkertijd jouw kans op succes maximaliseren.

Dit is exact waarom de laatste jaren growth hacking zo’n trend is geworden: het is een hippe en snelle manier voor grote en kleine bedrijven om een trouw, betrokken cliënteel te ontwikkelen.

Wat is growth hacking?

De kern van growth hacking is dat dit een snelle en goedkope manier van productontwerp is, dat, indien gecombineerd met testen en marketingexperimentatie, de snelste en de meest rendabele doorgroei blijkt te zijn voor veel bedrijven.

Growth hacking omvat het testen van producten alvorens deze volledig ontwikkeld zijn. Dit laat bedrijven toe de meest efficiënte ontwikkelingsrichting te kiezen vooraleer er te veel tijd en energie in geïnvesteerd wordt.

Volgens Wikipedia wordt growth hacking als volgt gedefinieerd:

“Growth hacking is a process of rapid experimentation across marketing channels and product development to identify the most effective, efficient ways to grow a business. Growth hacking refers to a set of both conventional and unconventional marketing experiments that lead to the growth of a business.”

Indien we op Google Trends naar de term “Growth Hacking” zoeken, kunnen we duidelijk zien dat er in 2012 een plotse piek was in het wereldwijde zoekvolume. Hiervoor was er bijna geen enkele zoekvolume te vinden… Hoe komt dat?

Wat is Growth Hacking

Een zekere Sean Ellis bedacht de term “Growth Hacker” in 2010, maar het heeft blijkbaar een jaar of twee geduurd eer dat de term populair werd. Sean Ellis beschreef in zijn artikel “Find a Growth Hacker for Your Startup” wat een Growth Hacker is:

A growth hacker is a person whose true north is growth. Everything they do is scrutinized by its potential impact on scalable growth. Is positioning important? Only if a case can be made that it is important for driving sustainable growth (FWIW, a case can generally be made).

The good news is that when you strip away everything that doesn’t have a direct impact on growth, a growth hacker should be easier to hire than a VP Marketing (or maybe an insider already has the needed skills). I’ve met great growth hackers with engineering backgrounds and others with sales backgrounds.

The common characteristic seems to be an ability to take responsibility for growth and an entrepreneurial drive. The right growth hacker will have a burning desire to connect your target market with your must have solution. They must have the creativity to figure out unique ways of driving growth in addition to testing/evolving the techniques proven by other companies.

An effective growth hacker also needs to be disciplined to follow a growth hacking process of prioritizing ideas (their own and others in the company), testing the ideas, and being analytical enough to know which tested growth drivers to keep and which ones to cut. The faster this process can be repeated, the more likely they’ll find scalable, repeatable ways to grow the business.

Heb ik growth hacking nodig?

Het hoge ontwikkelingstempo van de digitale wereld heeft ervoor gezorgd dat traditionele marketingstrategieën steeds minder efficiënt werden voor start-ups. Growth hacking is zeker iets voor jou indien je minder bezorgd bent over methodologie, documentatie en voorgeschreven stappen en graag een middel vindt om jouw doel sneller en beter te bereiken.

Het werkt bijvoorbeeld beter in kleine teams van marketingondernemers dan in grote, hiërarchische en stijve organisaties. Er zijn verschillende soorten growth hackers, zoals content hackers en SM-hackers. Dit zijn gespecialiseerde jobs, maar het concept is vrij gelijkaardig: creatieve strategieën gebruiken om een maximale invloed in een minimum van tijd te verkrijgen.

Een paar voorbeelden van bekende organisaties die in het begin growth hacking strategieën gebruikten:

  • Dropbox gaf extra opslagruimte aan elke gebruiker die een vriend uitnodigde op het platform (op voorwaarde dat die vriend zich effectief inschreef)
  • Airbnb heeft professionele fotografen gehuurd om gratis (ten koste van Airbnb) foto’s te maken van de woningen. Mensen waren onder de indruk van de prachtige woningen en de vraag begon onmiddellijk te stijgen.
  • Mailbox had bij de lancering een wachtlijst gecreëerd om hun producten en diensten te mogen gebruiken. De klanten kregen regelmatig een mail dat ze nog maar de zoveelste waren op de wachtlijst, en dat er nog een indrukwekkend aantal gebruikers achter hen op de lijst stonden.
  • Dropbox (again) had een video gecreëerd die hun systeem van A tot Z uitlegde. Mensen waren onder de indruk en schreven zich in – maar het systeem was nog niet eens ontwikkeld! Het concept alleen al was genoeg om mensen te overtuigen.

Wat gebeurt er concreet in het growth hacking proces?

Growth hacking is eigenlijk een zeer eenvoudig proces. In feite versnel je het ontwikkelings- en marketingproces op een bepaald niveau om snel te kunnen waarnemen of jouw product een succes is of niet. Het geeft aan of je minder of meer middelen in het product zou moeten investeren, of misschien het best op iets anders zou moeten overstappen. Het is een zeer gediversifieerde en flexibele aanpak. Het vertaalt zich op verschillende manieren, afhankelijk van de organisatiestructuur, de sector en het producttype.

Hieronder een paar principes die veelal gebruikt worden:

Analyseer zo vroeg mogelijk

Begin vanaf de vroege ontwikkelingsstages te testen. Dit zal jou helpen om vrijwel onmiddellijk problemen te kunnen identificeren, nog voor dat je emotionele en/of financiële investeringen gemaakt hebt.

Snelle reactie

Indien je beseft dat een strategie niet goed voor jou werkt, stop er dan mee! Pas je snel aan, probeer verschillende mediakanalen, marktsegmenten en klantprofielen uit. Nieuwe technologieën en marketingopties duiken snel op. Blijf op de hoogte van de technologie en durf te experimenteren, ook al heb je slechts een klein budget.

Een voorbeeld hiervan is Instagram. Vooraleer Kevin Systrom deze populaire app ontwikkelde, had hij eerst Burbn uitgevonden. Het principe was gelijkaardig aan Foursquare: men kon aanduiden waar men zich bevond en foto’s toevoegen. Systrom had snel door dat mensen eigenlijk uitsluitend foto’s namen en de belangrijkste kenmerk (elkaar taggen op locaties) achterwege lieten. Hieruit ontstond Instagram, dat 100.000 gebruikers kreeg in amper een week.

Test, test, test

A/B testing is de basis. Of het nu een landingspagina, nieuwsbrief of social media campagne is, probeer altijd nieuwe zaken uit en pas je aan. Testen zal niet enkel jouw conversie doen stijgen, het is ook een geweldige indicator van wat jouw klanten echt willen. Parameters testen en de optimale aanpak vinden zal de ideale persona uit jouw doelgroep onthullen.

Maak je producten en campagnes schaalbaar

Verdeel je risico! Creëer kleine campagnes die verschillende aanpakken en marketingkanalen uittesten. Structureer je campagnes zodat je ze gemakkelijk kan uitbreiden indien je experimenten op kleine schaal veelbelovend lijken.

Voel de trends aankomen

Moderne markten zijn zeer flexibel en veranderen snel. Een goede growth hacker kan veranderingen voelen aankomen en zich zo beter voorbereiden. Hij beschouwt een verandering als een kans om een voordeel te winnen en om zo andere marketeers een stap voor te zijn.

Denk hierbij aan Spotify. Het bedrijf wist dat sociale media kanalen steeds belangrijker werden en dat mensen steeds meer waarde hechtten aan ‘social proof’. Om deze reden hebben ze in het begin, toen ze nog maar een start-up waren, een systeem ontwikkeld dat het liedje dat je aan het beluisteren was automatisch op jouw Facebook-account publiceerde. Dankzij dit trucje merkten ze in 2011 een enorme stijging in het aantal gebruikers op.

Focus op niches

Je kan meestal de overhand krijgen door snel de unieke klantentypologie te identificeren, die het meest geïnteresseerd zijn in je product. Nicheklanten appreciëren meestal wanneer je moeite doet om je tot hun speciale behoeften aan te passen. Ze worden op die manier jouw loyale klanten en zelf een marketingkracht om een bredere doelgroep te bereiken.

Veel producten en websites, zoals Photoshop en Facebook, zijn begonnen door zich op een zeer specifiek publiek te richten (grafic designers en fotografen voor Photoshop, studenten voor Facebook). Ze gebruikten daarna deze oorspronkelijke marktpenetratie en de reputatie van hun nichemarkt om de markt verder te domineren.

Conclusie

Growth hacking wint zeer snel aan populariteit. De reden hiervoor is dat out-of-the-box strategieën en testen op onze snel veranderende markt vaak efficiënter lijken te zijn dan traditionele marketingbenaderingen.

Indien je een klein bedrijf bent, een nieuw product ontwikkelt of indien je jouw concurrenten probeert te domineren, dan kan growth hacking zeker de juiste oplossing zijn.

Gastauteur Morgane Lewy, Business Developer bij Sortlist