Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Krijg meer inzichten in de data van jouw website of webshop

Google Analytics voor beginners

Google Analytics is een van de vele tools die Google voor je website biedt. Het helpt je om te begrijpen waar het verkeer vandaan komt en wat bezoekers op je site doen. Zonder deze gegevens is het moeilijk te begrijpen hoe een digitale marketingstrategie presteert. Door prestaties en analyses te kunnen volgen, is Google Analytics een waardevolle tool voor elke marketeer en kun je de prestaties van je website sterk verbeteren en meer omzet genereren.

In dit artikel, zoals de naam het al zegt: Google Analytics voor beginners worden de basisbeginselen van het programma toegelicht. Perfect leesvoer dus voor iedereen die iets meer wil weten over Analytics. 😀

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis tool van Google die het verkeer op een website bijhoudt en rapporteert. Het biedt een diepgaand inzicht in de prestaties van een website. Google Analytics verzameld onder andere hoeveel bezoekers een website krijgt, waar ze vandaan komen, hoe ze door de site navigeren en nog veel meer. Dit is belangrijke informatie voor iedereen met een website. Ook kan Analytics worden geïntegreerd met de reeks tools die Google biedt, waaronder Google Ads en Search Console, zodat je nog meer analyses kunt uitvoeren en optimaliseren.

Waarom zou je Google Analytics moeten gebruiken?

Je website is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je online presentatie. Of het nu gaat om een persoonlijke blog, een nieuwssite, een website van een klein bedrijf of internationaal bedrijf. In alle gevallen speelt je website een belangrijke rol in het succes.

Het gebruik van Google Analytics laat zien hoe effectief je website is als marketingtool. Je krijgt waardevolle inzichten, zoals welke campagnes het meeste verkeer naar je website leiden, zodat je deze campagne kunt analyseren en waar nodig verbeteren.

Door verkeerspatronen en bezoekersgedrag te volgen, kun je de effectiviteit van je website meten, gecombineerd met je algehele digitale aanwezigheid. Waar bevinden de bezoekers van je website zich? Welke marketingkanalen leiden het meeste verkeer naar je site? Wat zijn de meest populaire pagina’s op je website? Al deze vragen worden beantwoord met de data die Google Analytics voor je verzamelt en inzichtelijk maakt.

De 5 verschillende rapporten van Google Analytics

Als je Google Analytics voor het eerst gebruikt, dan kan dit overweldigend zijn. Er zijn veel opties, rapporten en het kan moeilijk zijn om informatie te vinden die je nodig hebt. Het kost dan ook wat tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden. Om je op weg te helpen leggen we in vogelvlucht uit wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt.

Homepage

Het eerste scherm is de startpagina van Google Analytics. Hier worden de belangrijkste rapporten in samenvatting gepresenteerd. Als je een webshop hebt, dan laat het rapport zien hoeveel gebruikers je site in de afgelopen 7 dagen hebben bezocht, hoeveel inkomsten je hebt gegenereerd, wat het conversieratio was en hoeveel sessies er waren. Je kunt het tijdsframe naar wens aanpassen, bijvoorbeeld naar een specifieke maand of de afgelopen 90 dagen.

Houd er rekening mee dat een sessie alle activiteiten zijn die een gebruiker binnen een bepaalde tijd op je site uitvoert. Dit kan van alles zijn, zoals een paginaweergave, transacties of formulier inzendingen.

 

Google analytics homepagina

 

Als je een blog hebt dan zie je twee nieuwe statistieken. De startpagina toont dan gebruikers, sessies bouncepercentage (mensen die je site hebben verlaten zonder interactie) en sessieduur (de hoeveelheid tijd die een gebruiker op je site doorbrengt).

Verder kun je ook zien hoeveel mensen er momenteel actief zijn op je site. Nog interessanter is het feit dat je kunt zien welke pagina’s momenteel het meest actief zijn.

Als je naar beneden scrolt, dan zie je nog meer rapporteren met interessante statistieken. Je ziet in een oogopslag de actieve gebruikers, gebruikers op tijdstip van de dag, sessies per land, sessies per apparaat, toppagina’s, behaalde doelen en nog veel meer.

 

Gebruikers kolommen op de homepagina

 

Realtime rapporten

Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel mensen er momenteel op je website actief zijn en wat ze aan het doen zijn? Deze vragen worden beantwoord met het realtime rapport van Google Analytics. Het toont niet alleen vanuit welke locatie je bezoekers actief zijn, maar ook met wat voor device (mobiel of desktop) zij navigeren door de website. Je kunt ook aflezen wat de belangrijkste actieve pagina’s zijn.

 

Realtime overzicht in analytics

 

Binnen het onderdeel realtime zijn er nog meer rapporteren beschikbaar. Deze rapporteren zijn bereikbaar via het menu aan de linkerkant onder het kopje realtime. Als je bijvoorbeeld op locaties klikt, dan laat Google Analytics je de landen zien waar je bezoekers momenteel vandaan komen.

Daarnaast kun je ook verkeersbronnen, content, gebeurtenissen en conversies in realtime bekijken. Deze rapportages zijn uitstekend geschikt om de prestaties van marketingcampagnes te meten. Bij een zomeruitverkoop campagne kun je bijvoorbeeld direct resultaten zien en zien hoeveel mensen er op je website vanwege de campagne.

Doelgroep rapporten

Wil je meer weten over je doelgroep? Ga dan naar het doelgroep rapport in Google Analytics. Hier krijg inzichten in de demografie en leeftijd van de bezoekers, maar ook in welk apparaat zij gebruiken om je website te bezoeken.

 

Google analytics doelgroepoverzicht

 

Het rapport is gemakkelijk af te lezen en helpt je om bezoekers beter te leren kennen. Onder het kopje demografie kun je de leeftijd en het geslacht van je bezoekers zien. Je kunt deze gegevens gebruiken om gepersonaliseerde campagnes te maken.

En als je wilt inzien welke landen voor het meeste verkeer zorgen, dan kun je klikken op locatie onder het kopje geo. Het geo-rapport laat ook zien in welke taal bezoekers je website bekijken. Met deze informatie kun je belangrijke content vertalen en een nieuw publiek aantrekken. Dit is bijvoorbeeld interessant voor internationale bedrijven of bedrijven die de intentie hebben om de grens over te gaan.

 

Geo landen rapport

 

Er zijn meer doelgroep rapporteren die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in je gebruikers. Bij interesses krijg je inzicht in welke categorieën bezoekers leuk vinden. Voer een analyse uit op deze cijfers zodat je kunt zien welke content of producten je bezoekers leuk vinden (of juist niet), zodoende kun je op basis van interesses content maken.

Binnen doelgroep kun je ook zien met welk mobiel apparaat, browser en besturingssysteem je gebruikers je website bekijken.

Een ander belangrijk rapport binnen doelgroep rapporten is het gebruikersstroom rapport. Deze toont het pad dat een gebruiker volgt om een ​​bepaalde interactie op je site te voltooien. Deze interacties kunnen van alles zijn, zoals inloggen, een zoekopdracht uitvoeren, een andere pagina bezoeken of een transactie afronden. Met deze gegevens kun je de verkooptrechter optimaliseren om meer conversies te genereren, bijvoorbeeld door pagina’s te verbeteren waar veel bezoekers de pagina verlaten.

 

Gebruikersstroom per land in analytics

 

Heb je nog vragen of zou je extra Google Analytics voor beginners tips willen ontvangen? Neem dan contact op via mike@buro-3.nl.

Acquisitie rapporten

Met het acquisitierapport ontdek je welke bronnen je bezoekers gebruiken om je website te vinden. Google Analytics groepeert het verkeer in verschillende categorieën:

  1. organic: dit zijn bezoekers die je site bezoeken via zoekmachines zoals Google en Bing;
  2. social: wanneer iemand je site bezoekt via sociale kanalen zoals Facebook of Twitter, wordt deze gecategoriseerd onder de bron van sociaal verkeer;
  3. Referral: als een persoon op een link op een andere website of een YouTube-video klikt, komt hij onder verwijzingsverkeer terecht;
  4. direct: dit is verkeer wanneer een gebruiker de URL van je website in een browser typt, je site opent via een bladwijzer of wanneer Google de bron van je bezoekers niet kan identificeren;
  5. paid: het is het verkeer van je betaalde advertentiecampagnes of pay-per-click (PPC – CPC);
  6. e-mail: wanneer mensen op een link in e-mails klikken en op je website terechtkomen, worden ze gegroepeerd onder de bron van het e-mailverkeer;
  7. display: als je deel uitmaakt van het display-advertentienetwerk, wordt verkeer dat via deze advertenties binnenkomt, gecategoriseerd onder display;
  8. affiliates: dit is verkeer dat afkomstig is van je marketinginspanningen voor partners.

 

Google analytics acquisitie overzicht

 

Dit rapport is handig voor het plannen van je marketinginspanningen. Je kunt bijvoorbeeld zien welke bron het meeste verkeer genereert, zodat je je daar meer op kunt concentreren.

Als je bijvoorbeeld veel verkeer via organische kanalen genereert, dan kun je meer zoekwoorden targeten om meer bezoekers te bereiken. Op dezelfde manier kun je ook zien welke kanalen het niet goed doen, zodat je ze kunt optimaliseren en iets anders kunt proberen om meer verkeer te stimuleren.

Daarnaast vallen er nog meer interessante rapporteren onder acquisitie. Door Google Ads te koppelen aan Google Analytics krijg je interessante inzichten in betaalde campagnes. Je kunt ook Google Search Console koppelen, zodat je informatie krijgt over de zoekwoorden die je bezoekers intoetsen in de zoekmachine.

Gedrag rapporten

Met het gedragsrapport kom je erachter hoe de content van je website presteert. Als je via gedrag in het linkmenu naar overzicht klikt, dan krijg je een overzicht van de meest belangrijke statistieken. Je ziet diverse statistieken en het is belangrijk om te begrijpen wat deze termen betekenen. Paginaweergaven zijn het totale aantal pagina’s dat door gebruikers zijn bekeken. Het aantal unieke paginaweergaven is het aantal pagina’s dat door minstens één bezoeker is bekeken.

 

Google Analytics gedrag overzicht

 

De gemiddelde tijd op pagina laat zien hoe lang mensen op je pagina’s blijven. Het bouncepercentage is het percentage van de gebruiker dat de website verlaat zonder iets te doen, er is als het ware geen interactie, zoals het doorklikken naar een andere pagina.

Naast de algemene gegevens is het mogelijk om prestaties van specifieke pagina’s te bekijken. Als je naar site content navigeert onder gedrag, dan kun je bijvoorbeeld zien welke bestemmingspagina’s het best presteren. Als je wilt zien hoe een specifieke pagina presteert, dan zoek je naar de desbetreffende pagina onder het kopje alle pagina’s. Met al deze informatie kun je gericht pagina’s verbeteren. Als een pagina een hoge bouncepercentage heeft en een lage gemiddelde tijd op pagina, dan zou het kunnen zijn dat de content te wensen overlaat.

 

Google analytics bestemmingspagina's

 

Onder het kopje uitstappagina’s kun je zien wat de belangrijkste uitstappagina’s zijn. Heb je een webshop, dan is het logisch als de bedankpagina een hoog uitstappercentage heeft, aangezien de meeste mensen na een aankoop zouden vertrekken. Maar als andere belangrijke pagina’s onverwacht een hoog uitstappercentage hebben, dan kan dit een signaal zijn dat deze pagina’s verbetert moeten worden.

Daarnaast zijn er andere rapporten die je onder gedrag kunt gebruiken, zoals het rapport sitesnelheid om de laadtijd van de pagina’s te bekijken.

Conversies rapporten

Als je wilt zien hoeveel mensen op je website een conversie genereren, dan kun je deze gegevens vinden onder het rapport conversies. Houd er echter rekening mee dat je aanvullende instellingen moet uitvoeren om de informatie in dit gedeelte in Google Analytics te bekijken, zoals het instellen van doelen.

Dat gezegd hebbende, kun je onder conversies zien hoe al je doelen hebben gepresteerd. Doelen kunnen alles zijn dat je opgeeft, zoals de aankoop van een item, het afspelen van een video of het downloaden van een bestand.

 

Google analytics conversies doelen

Conclusie

Google Analytics is een krachtige tool die informatie geeft die je nodig hebt om de marketing- of contentstrategie van je bedrijf te optimaliseren. Terwijl je met de tool experimenteert, krijg je steeds beter een idee welke gegevens je nodig hebt en naar welke patronen je moet kijken. Je komt tot belangrijke inzichten over je doelgroep en prestaties van je website en kunt zodoende weloverwogen beslissingen nemen om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Mede mogelijk gemaakt door Jeroen van der Zwet van Promoboer.

Jeroen in SEO marketeer bij Promoboer. Promoboer levert bedrukte promotiematerialen in de B2B markt. Naast mijn algemene werkzaamheden, schrijf ik zo af en toe blogs over marketing gerelateerde onderwerpen waarvan ik denk dat mensen het leuk vinden!