Scroll

Krijg meer inzichten in de data van jouw website of webshop

Google Analytics voor beginners

Hoe werkt Google Analytics voor beginners? Google Analytics 4 is een van de vele tools die Google voor je website biedt. Het helpt je om te begrijpen waar het verkeer op je website vandaan komt en wat bezoekers op je site doen. Zonder deze gegevens is het moeilijk te begrijpen hoe een digitale marketingstrategie presteert. Door prestaties en analyses te kunnen volgen, is Google Analytics 4 een waardevolle tool voor elke marketeer en kun je de prestaties van je website sterk verbeteren en meer omzet genereren.

In dit artikel, zoals de titel ‘Google Analytics voor beginners’ het al zegt, worden de basisbeginselen van het programma toegelicht. Perfect leesvoer dus voor iedereen die iets meer wil weten over Analytics. 😀

Wat is Google Analytics?

Google Analytics 4 (GA4) is een gratis tool van Google die het verkeer op een website bijhoudt en rapporteert. Het biedt een diepgaand inzicht in hoe je website presteert. Google Analytics verzamelt onder andere hoeveel bezoekers een website krijgt, waar ze vandaan komen, hoe ze door de site navigeren en nog veel meer. Dit is belangrijke informatie voor iedereen met een website. Ook kan Google Analytics worden geïntegreerd met de reeks tools die Google biedt, waaronder Google Ads en Search Console, zodat je nog meer analyses kunt uitvoeren en optimaliseren. 👀📈

Waarom zou je Google Analytics moeten gebruiken?

Je website is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je online presentatie. Of het nu gaat om een persoonlijke blog, een nieuwssite, een website van een klein bedrijf of internationaal bedrijf. In alle gevallen speelt je website een belangrijke rol in het succes. 💸

Het gebruik van Google Analytics 4 laat zien hoe effectief je website is als marketingtool. Je krijgt waardevolle inzichten, zoals welke campagnes het meeste verkeer naar je website leiden, zodat je deze campagne kunt analyseren en waar nodig verbeteren.

Door verkeerspatronen en bezoekersgedrag te volgen, kun je de effectiviteit van je website meten, gecombineerd met je algehele digitale aanwezigheid. Waar bevinden de bezoekers van je website zich? Welke marketingkanalen leiden het meeste verkeer naar je site? Wat zijn de meest populaire pagina’s op je website? Al deze vragen worden beantwoord met de data die Google Analytics voor je verzamelt en inzichtelijk maakt.

 

De verschillende rapporten van Google Analytics

Als je Google Analytics voor het eerst gebruikt, dan kan dit overweldigend zijn. Er zijn veel opties, rapporten en het kan moeilijk zijn om informatie te vinden die je nodig hebt. Het kost dan ook wat tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden. Om je op weg te helpen leggen we in vogelvlucht uit wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt.

Homepage

Het eerste scherm is de startpagina van Google Analytics 4. 🏠 Hier worden de belangrijkste rapporten in samenvatting gepresenteerd. Als je een webshop hebt, dan laat het rapport zien hoeveel nieuwe gebruikers je site in de afgelopen 7 dagen hebben bezocht, hoeveel inkomsten je hebt gegenereerd, hoeveel mensen je website hebben bezocht, en hoeveel conversies er waren. Je kan per rapport het tijdsframe naar wens aanpassen, bijvoorbeeld naar een specifieke maand of de afgelopen 90 dagen.

Houd er rekening mee dat een gebeurtenis alles is wat een gebruiker op een bepaalde tijd op je website uitvoert. Dit kan van alles zijn, zoals een paginaweergave, een aankoop of een formulier inzending.

overzicht home page google analytics

Realtime rapporten

Heb je je weleens afgevraagd hoeveel mensen er momenteel op je website actief zijn en wat ze aan het doen zijn? Deze vragen worden beantwoord met het realtime rapport van Google Analytics. Realtime rapporten in Google Analytics 4 bieden live inzichten in hoe gebruikers op dit moment interactie hebben met een website. Je kan hier vinden hoeveel actieve gebruikers er op je website zitten, welke pagina’s ze bekijken, waar ze vandaan komen, en welke acties ze uitvoeren. Dit rapport is voornamelijk handig voor het monitoren van de prestaties van nieuwe content of campagnes, of voor het identificeren van problemen op de website in real-time.

realtime google analytics voorbeeld 2

Gebruikersrapporten

In de gebruikersrapporten kun je demografische en technische informatie vinden over je doelgroepen. Het gebruikersrapport (voorheen doelgroep rapporteren) is gemakkelijk af te lezen en helpt je om bezoekers beter te leren kennen. Onder het kopje demografie kun je de leeftijd en het geslacht van je bezoekers zien.

Overzicht van gebruikerskenmerken

In het overzicht vind je informatie over de demografische gegevens van je website bezoekers, zoals leeftijd, geslacht, en locatie. Daarnaast vind je informatie over de interesses en het gedrag van de gebruikers, wat kan helpen om je marketingstrategieën te personaliseren en te optimaliseren.

Het gebruikersoverzicht laat ook zien in welke taal bezoekers je website bekijken. Met deze informatie kun je belangrijke content vertalen en een nieuw publiek trekken. Dit is bijvoorbeeld interessant voor internationale bedrijven of bedrijven die de intentie hebben om de grens over te gaan.

gebruikers overzicht google analytics

Demografische gegevens

Het rapport over demografische gegevens biedt een grondige analyse van de demografische groepen die je website bezoeken. Hierin kun je analyseren welke landen het beste presteren op basis van conversies of betrokkenheidspercentage. Als je merkt dat een bepaald land goed presteert, kun je bijvoorbeeld besluiten om je website in de taal van dat land te vertalen. 🇩🇪

demografisch gegevens voorbeeld google analytics

Doelgroep rapporten

In het doelgroep rapport in Analytics zie je hoe verschillende groepen bezoekers zich gedragen op je website. Je kunt hier bijvoorbeeld zien welke groep het meest actief is of welke het meeste koopt. 

Stel, je hebt een webshop en je hebt bepaalde doelgroepen, zoals jongeren en volwassenen. In het doelgroep overzicht kun je dan zien welke van deze groepen meer producten koopt of welke langer op je website blijft. Met andere woorden, zo kun je je marketingcommunicatie beter afstemmen op de doelgroep die het meeste opbrengt.

doelgroepen voorbeeld google analytics

Technische gegevens

Onder technische gegevens in de gebruikersrapporten, kun je informatie vinden over de technologie die bezoekers gebruiken om je website te bereiken en te bekijken. Dit omvat gegevens over het besturingssysteem, de browser die ze gebruiken, en of ze vanaf een mobiel apparaat, tablet of desktopcomputer de website hebben bezocht. Als je bijvoorbeeld merkt dat mobiele bezoekers snel de pagina verlaten (hoog bounce percentage), dan is je website waarschijnlijk niet goed genoeg geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. 💻

technisch overzicht google analytics

Levenscyclus rapporteren

Levenscyclus rapporten in GA4 laten je zien hoe mensen je website gebruiken, van het eerste bezoek tot aan het doen van aankopen. Zo zie je makkelijk wat goed gaat en wat beter kan!

Acquisitie rapport

In het acquisitie rapporten en verkeer rapporteren onder het levenscyclus rapport kun je informatie vinden over hoe bezoekers op je website terecht zijn gekomen. Hier kun je zien via welke kanalen gebruikers naar je website zijn gekomen. Google Analytics groepeert het verkeer in verschillende categorieën:

 

Organic Search

Dit zijn bezoekers die je site bezoeken via zoekmachines zoals Google en Bing, ook wel organisch verkeer of organisch zoekverkeer genoemd.

Paid Search

Het is het verkeer van je betaalde advertentiecampagnes via zoekmachines.

Organic Social

Wanneer iemand je site bezoekt via sociale kanalen zoals Facebook of Twitter, wordt deze gecategoriseerd onder de bron van sociaal verkeer.

Paid Social

Het is het verkeer van je betaalde social campagnes via social media kanalen.

Referral

Als een persoon op een link op een andere website, e-mail of een YouTube-video klikt, komt hij onder verwijzingsverkeer terecht.

Direct

Dit is verkeer wanneer een gebruiker de URL van je website in een browser typt, je site opent via een bladwijzer of wanneer Google de bron van je bezoekers niet kan identificeren.

Cross-network

Dit is verkeer dat afkomstig is van verschillende netwerken of platformen en interactie heeft met jouw website of app.

Display

Als je deel uitmaakt van het display-advertentienetwerk, wordt verkeer dat via deze advertenties binnenkomt, gecategoriseerd onder display.

Affiliates

Dit is verkeer dat afkomstig is van partners of affiliates die naar jouw website linken, vaak in ruil voor een commissie per klik of verkoop.

Unassigned

Dit is verkeer waarvan de bron niet is toegewezen of geïdentificeerd kan worden binnen de beschikbare verkeers categorieën.

Als je bijvoorbeeld veel verkeer via organische kanalen genereert, dan kun je meer zoekwoorden targeten om meer bezoekers te bereiken. Op dezelfde manier kun je ook zien welke kanalen het niet goed doen, zodat je ze kunt optimaliseren en iets anders kunt proberen om meer verkeer te stimuleren.

Verschil tussen Gebruikers en Verkeer

  • Gebruikers: Dit zijn personen die je website bezoeken. Een gebruiker kan meerdere sessies hebben, wat betekent dat één gebruiker meerdere keren je website kan bezoeken. 👤
  • Verkeer: Dit verwijst naar het totaal aantal bezoeken aan je website, inclusief herhaalde bezoeken van dezelfde personen. 🚘

Kortom, in deze rapporten krijg je inzicht in welke kanalen de meeste gebruikers aanleveren en waar je eventueel meer focus op kunt leggen om je online aanwezigheid te optimaliseren.

verkeer gebruiker rapport google analytics

Betrokkenheid rapporten

Het betrokkenheid rapport in Google Analytics geeft een beeld van de betrokkenheid van gebruikers, zoals hoeveel tijd de doelgroep op de site doorbrengt, en het aantal paginaweergaven per sessie. Daarnaast heeft het inzicht in de gebeurtenissen en conversies die je hebt ingesteld voor je website.

Gebeurtenissen

Hier kun je specifieke interacties van gebruikers op je website zien, zoals klikken op links of het invullen van formulieren. Als je merkt dat veel gebruikers op een specifieke CTA-knop (call-to-action) klikken, zou je deze knop groter kunnen maken of vergelijkbare knoppen op andere pagina’s kunnen plaatsen. 📲 Google Analytics 4 maakt voor webshops gebruik van de volgende standaard gebeurtenissen:

 

page_view

Dit is wanneer een gebruiker een pagina op je site bezoekt. Bijvoorbeeld, als een gebruiker de homepage van je website bekijkt.

user_engagement

Dit vindt plaats wanneer een gebruiker interactie heeft met je site, zoals het klikken op een knop. Bijvoorbeeld, als een gebruiker op een “Lees Meer” knop klikt.

session_start

Dit markeert het begin van een gebruikerssessie op je site. Bijvoorbeeld, wanneer een gebruiker je website voor het eerst opent.

first_visit

Dit is de eerste keer dat een gebruiker je site bezoekt. Bijvoorbeeld, als iemand voor het eerst op je website landt.

scroll

Dit gebeurt wanneer een gebruiker op je site naar beneden scrolt. Bijvoorbeeld, als een gebruiker door een artikel scrolt.

view_search_results

Dit is wanneer een gebruiker de resultaten van een zoekopdracht op je site bekijkt. Bijvoorbeeld, na het invoeren van een zoekterm in de zoekbalk.

add_to_cart

Dit is wanneer een gebruiker een item aan zijn winkelwagen toevoegt. Bijvoorbeeld, het toevoegen van een product aan de winkelwagen.

click

Dit vindt plaats wanneer een gebruiker op een element op je site klikt. Bijvoorbeeld, het klikken op een link of een afbeelding.

begin_checkout

Dit is wanneer een gebruiker het afrekenproces start. Bijvoorbeeld, als een gebruiker op “Afrekenen” klikt na het toevoegen van producten aan de winkelwagen.

purchase

Dit gebeurt wanneer een gebruiker een aankoop voltooit. Bijvoorbeeld, na het succesvol afronden van de betaling.

Conversies

Hier vind je informatie over behaalde doelen of transacties op je website, zoals aankopen of aanmeldingen. Je kan hier zien of het aantal conversies in de afgelopen tijd gestegen of gedaald is en op basis hiervan je verkooptrechter optimaliseren. Conversies zijn eigenlijk een verlengstuk van gebeurtenissen. Je kunt bepaalde gebeurtenissen markeren als conversie zodat Google Analytics weet dat deze actie het einddoel is van je website. Je kunt deze conversies (ook doelen genoemd) ook koppelen aan Google Ads om je metingen nauwkeuriger te maken. Je moet deze doelen gewoonlijk zelf instellen. Doelen instellen kan via Google Tag Manager of direct in Google Analytics. Wat als conversie wordt aangemerkt, hangt af van het type website. De meest bekende conversies zijn:

  • Aankoop: De gebruiker heeft een aankoop gedaan op je website. 🛒
  • App-download: De gebruiker heeft je app gedownload. 📱
  • Offerteaanvraag: De gebruiker heeft een offerte voor je product of dienst aangevraagd. 📝

gebeurtenissen google analytics voorbeeld

Pagina’s en schermen

Hier kun je zien welke pagina’s en schermen het meest worden bezocht en hoe lang gebruikers daar verblijven.

De gemiddelde tijd op pagina laat zien hoe lang mensen op je pagina’s blijven. Het bouncepercentage is het percentage van de gebruiker dat de website verlaat zonder iets te doen, er is als het ware geen interactie, zoals het doorklikken naar een andere pagina.

Naast de algemene gegevens is het mogelijk om prestaties van specifieke (landings)pagina’s te bekijken. 🌐 Als je naar site content navigeert onder gedrag, dan kun je bijvoorbeeld zien welke bestemmingspagina’s het best presteren. Als je wilt zien hoe een specifieke pagina presteert, dan zoek je naar de desbetreffende pagina onder het kopje alle pagina’s. Met al deze informatie kun je gericht pagina’s verbeteren. Als een pagina een hoog bounce percentage heeft en een lage gemiddelde tijd op pagina, dan zou het kunnen zijn dat de content te wensen overlaat. Als je ziet dat een bepaalde blogpost juist veel verkeer trekt, is het wellicht de moeite waard om meer soortgelijke content te creëren en te optimaliseren voor search engine optimalisatie (SEO).

paginas en weergave google analytics voorbeeld

 

 

Belangrijke instellingen

In het beheer gedeelte (onder het ⚙️ icoontje) van je Google Analytics account kun je aanvullende instellingen vinden. Hier kun je diverse extra configuraties uitvoeren die helpen bij het verfijnen en personaliseren van de data die je verzamelt. Je kunt hier onder andere aanpassingen doen aan de dataretentie, gebruikersbeheer, en diverse andere geavanceerde instellingen om de nauwkeurigheid en relevantie van de gerapporteerde informatie te waarborgen. Het correct configureren van deze instellingen is cruciaal om de meest accurate en toepasbare inzichten uit je Google Analytics-data te halen.

 

 

inzichten google analytics

Inzichten

Op elke pagina heb je ook toegang tot de inzichten functie. De inzichten functie in Google Analytics 4 biedt directe antwoorden op specifieke vragen over webverkeer, zonder dat je door alle rapporten hoeft te bladeren. De vragen variëren van "Hoeveel gebruikers had ik vorige week?" tot "Wat zijn mijn bestverkopende producten?".

Wat heb je precies aan Google Analytics?

Google Analytics is een krachtige tool die informatie geeft die je nodig hebt om de marketing- of contentstrategie van je bedrijf te optimaliseren. Terwijl je met de tool experimenteert, krijg je steeds beter een idee welke gegevens je nodig hebt en naar welke patronen je moet kijken. Je komt tot belangrijke inzichten over je doelgroep en prestaties van je website en kunt zodoende weloverwogen beslissingen nemen om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. 🚀

Dit blog is origineel geschreven door Jeroen van der Zwet van Promoboer. Inmiddels is dit blog vernieuwd door Daan om je te voorzien van de nieuwste en meest complete informatie.

Jeroen is SEO marketeer bij Promoboer. Promoboer levert bedrukte promotiematerialen in de B2B markt. Naast mijn algemene werkzaamheden, schrijf ik zo af en toe blogs over marketing gerelateerde onderwerpen waarvan ik denk dat mensen het leuk vinden!

De afbeeldingen in dit artikel zijn geanonimiseerd vanwege privacyoverwegingen.

Meer weten over Google Analytics?

Neem contact op

Peter Leenen

Projectmanager & online marketeer