Geschreven door Daan Verber
Wat is Google Tag Manager en hoe stel ik het in?
Ontdek hoe Google Tag Manager je helpt met het eenvoudig beheren van tags en code snippets op je website.
Scroll
Elke dag krijgen we massa’s reclameboodschappen voor de kiezen, online zelfs maar liefst honderden reclame-uitingen per dag! En deze boodschappen moeten allemaal gefilterd worden door onze hersenen. Het moet steeds opvallender, maar hoe val je nu eigenlijk echt op? Dit doe je met de juiste content, in de juiste fase op het juiste touchpoint.
Een succesvolle online marketingstrategie die wel werkt; het See, Think, Do, Care model van Google. Sinds de eerste publicatie in 2013, is deze online marketingstrategie een veelbesproken onderwerp in marketing kringen. Een zoekopdracht naar het model levert binnen een seconde 3.630.000.000 resultaten op.
Logisch ook, want deze strategie biedt houvast aan zowat iedere marketeer om advertenties en/of content te maken die aansluit bij de behoeften van de consument. Het model is namelijk een goede uitwerking van een push en pull strategie in iedere fase van de klantreis.
In dit artikel leggen we uit welke kanalen gebruikt worden per fase van de klantreis en de bijbehorende KPI’s. Bedrijven rekenen de online marketingactiviteiten vaak af op de rechtstreekse advertentieopbrengst (ROAS), maar dit is niet helemaal correct. Elke fase heeft namelijk een andere doelstelling en dien je daardoor ook anders te evalueren.
In dit artikel over het STDC Model komen volgende onderwerpen aan bod:
Voor veel bedrijven is het streven naar een zo hoog mogelijk aantal conversies hét ultieme doel.
En terecht.
Want, zonder conversie, geen omzet. De focus ligt hierbij vaak om de klant door de salesfunnel te leiden naar het hoofddoel; conversie.
Maar, wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de ‘reis’ die de consument ervaart alvorens een aankoop te doen. Dit is de zogenaamde klantreis. Tijdens deze reis komt de consument met verschillende van je marketing en sales kanalen in aanraking. Om een consistente en overtuigende ervaring te kunnen bieden dienen alle online én offline marketinguitingen op elkaar afgestemd zijn. Voor de online marketinguitingen maken wij en vele andere online marketing bureaus gebruik van het See, Think, Do, Care model. Dit model biedt een goede leidraad voor de verschillende fases in de klantreis.
Wanneer je gebruik maakt van het See, Think, Do, Care model voor het bepalen van jouw strategie op het gebied van online marketing, heb je altijd een strategie die aansluit bij de wensen en behoeften van jouw klanten. Dit model maakt inzichtelijke hoe je in elke fase van de klantreis aanwezig kunt én moet zijn, dus niet alleen in de uiteindelijke beslissingsfase waarin de aankoop gebeurt.
De See-fase is de eerste/bovenste stap in de marketing trechter. In dit deel van de trechter zitten mensen die nog niet bekend zijn met je merk en die niet meteen een koopintentie hebben voor jouw producten/diensten. Anders gezegd: deze mensen weten niet dat je bedrijf bestaat en hebben geen directe behoefte voor jouw dienst/product.
Deze fase kenmerkt zich door het verkrijgen van (naams)bekendheid. Dit doe je voornamelijk door je merk te adverteren en informerende, organische content te schrijven en deze te delen met de wereld. Zo laat je consumenten op een laagdrempelige manier kennismaken met je merk. Eigenlijk is dit de welbekende pull marketingstrategie maar dan online toegepast.
Het uiteindelijke doel is natuurlijk om top-of-mind te worden wanneer je prospect wél een koopintentie heeft en aanbieders gaat vergelijken (Think-fase).
Branding staat dus centraal in de See-fase.
Goede kanalen om in deze fase te gebruiken zijn:
De voornaamste KPI’s waarnaar je kijkt in deze fase zijn:
Online
Offline
De offline effecten van branding zijn veel moeilijker te meten dan de online effecten. Hiervoor is dan grondig marktonderzoek voor nodig.
Wanneer potentiële klanten zich beginnen te oriënteren en overwegen om een aankoop te doen, vallen ze in de Think-fase van het See, Think, Do, Care model.
Potentiële klanten zijn in deze fase actief op zoek naar informatie over je product/dienst en de koopintentie is aanwezig maar nog niet hoog. Dit is pas in de Do-fase.
Je dient in deze fase zichtbaar te zijn. Ben je niet zichtbaar en ben je niet top-of-mind? Dan word je product of dienst niet meegenomen in de overweging.
Gevolg: geen verkoop. Op een toevalstreffer na.
Het gespendeerde budget in de See-fase kan dan dus als verloren beschouwd worden. Zorg dus dat je zichtbaar bent in deze fase.
Zichtbaarheid staat dus centraal in deze fase. Dergelijke campagnes hebben dus eerder een ondersteunend effect op je aantal conversies.
Goede kanalen om in deze fase te gebruiken zijn:
De voornaamste KPI’s waar je naar moet kijken in deze fase zijn:
Dit is, zoals eerder opgemerkt, de fase waarin bedrijven alles eraan doen om de conversie binnen te halen. Logisch ook, want de koopintentie bij de doelgroep is hier het hoogst.
Verkopen staat dus centraal in deze fase.
Jammer genoeg vergeten bedrijven vaak dat de See- en Think-fase van cruciaal belang zijn om überhaupt tot de Do-fase van dit marketingmodel te komen.
Als de klant je merk al kent en overtuigd is van je propositie, moet je eigenlijk enkel nog de mogelijkheid bieden om een aankoop/aanvraag te doen. De klant heeft zichzelf namelijk al lang overtuigd om bij jou te kopen.
De fases werken als een trechter waarin elke fase cruciaal is voor de volgende. Hoe meer je dus bovenaan toevoegt, hoe meer je onderaan overhoudt.
Goede kanalen om in deze fase te gebruiken zijn:
De voornaamste KPI’s waar je naar kijkt in deze fase zijn:
De fases werken als een trechter waarin elke fase cruciaal is voor de volgende.
Dat is hoe het moet zijn. Hieronder zie je het STD-model uitgewerkt voor een willekeurig bedrijf en je ziet direct dat er in de Customer Journey van een klant veel meer touchpoints zijn dan alleen de aankoop.
Wanneer je puur op de Do-fase gefocust bent en via een Brand campagne in Google AdWords ontzettend veel conversies binnen haalt, zou je geneigd zijn deze conversies toe te wijzen aan de desbetreffende campagne. Dit is echter niet juist, de Brand campagne is slechts een spin in het web kijkend naar de Customer Journey in het STD-model.
Om succesvol in te spelen op de fases van het STD-model is het essentieel om de:
“Juiste content in de juiste fase op het juist touchpoint te vertonen.”
De Care-fase is de laatste fase uit het See, Think, Do, Care model. Deze impact van deze fase wordt jammer genoeg nog steeds onderschat door veel bedrijven.
Het doel van dit onderdeel in de (online) marketingstrategie is het binden van klanten aan je merk. In tijden waar consumenten vaak niet meer loyaal zijn aan één merk, is dit zeer belangrijk.
Eigenlijk is de Care-fase niets anders dan het principe dat nieuwe klanten werven je veel meer tijd, moeite en geld kost dan je bestaande klanten opnieuw te laten kopen.
Terugkerende klanten maken al het werk (en geld) dat je in de voorgaande fases hebt geïnvesteerd waard. De initiële acquisitiekosten moeten namelijk verdeeld worden over de volledige waarde die de klant oplevert.
Klantenbinding staat dus centraal in deze fase.
Goede kanalen om in deze fase te gebruiken zijn:
De voornaamste KPI’s waar je kijkt in deze fase zijn:
Zorg er dus voor dat klanten niet afvallen na de Do-fase, maar pik ze op en Care! Maak ze ambassadeurs van je merk en pluk de (monetaire) vruchten.
Dat het See, Think, Do, Care marketingmodel van Google een breed verspreid en gebruikt model is, is geen geheim. Zelf werken we ook al jaren volgens dit model.
En met reden.
Bekijk hoe het goed toepassen van deze online marketingstrategie 400% groei heeft opgeleverd!