Scroll

Ontdek de kracht van interne linkbuilding voor het optimaliseren van jouw website

maartje_web

Interne linkbuilding is een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines. Maar wat is (interne) linkbuilding nou precies en hoe gebruik je het? In dit blog vertel ik je alles wat je moet weten over interne linkbuilding om ze jouw website beter te optimaliseren. 🔗

Wat is interne linkbuilding?

Laten we beginnen met de basis: wat is linkbuilding precies? Bij linkbuilding gaat het om het vergaren van externe links naar jouw website. Maar hoe zit het dan met interne linkbuilding? Interne linkbuilding is het plaatsen van links op pagina’s van jouw website die doorverwijzen naar andere pagina’s van jouw eigen website. “ Ook wel interne links genoemd”. Door passende interne links te plaatsen, wordt de navigatiestructuur van je website een stuk beter. Zowel Google als de bezoeker op jouw website worden hier vrolijk van. Hierdoor maak je het mogelijk voor Google om bepaalde pagina’s op je website te vinden. Google volgt namelijk interne links op je website. Wanneer je pagina’s geen links krijgen, kan Google je pagina niet goed vinden en dus niet echt een positie toekennen. Daarnaast kun je via interne linking de juiste signalen aan Google geven, wanneer een pagina veel interne links krijgt, zal de pagina wel “belangrijk” zijn. Het fijne aan interne linkbuilding is dat je dit volledig zelf in de hand hebt en niet afhankelijk bent van anderen. Linkbuilding is dus een belangrijk onderdeel van SEO en kan zorgen voor een boost in je vindbaarheid. Helaas wordt interne linkbuilding over het hoofd gezien, ondanks de vele voordelen ervan.

Contentpiramide

Waarom is interne linkbuilding zo belangrijk?

Hoe meer passende links er op de pagina staan naar andere belangrijke pagina’s, des te beter de ranking wordt. Zo krijgen de belangrijkste pagina’s een hogere positie in zoekmachines. Door interne linkbuilding toe te passen kun je bepaalde pagina’s meer waarde geven. Dit komt doordat zoekmachines, zoals Google, hogere pagina-autoriteit toekennen aan pagina’s met veel relevante links. Hoe meer relevante links er naar deze belangrijke pagina’s verwijzen, des te belangrijker zoekmachines deze pagina’s vinden. Daarnaast helpen interne links de bezoekers met de navigatiestructuur op jouw website. Interne linkbuilding is een relatief gemakkelijke en goedkope manier om jouw vindbaarheid te vergroten en belangrijke aspecten te benadrukken.

Bestuur de websitebezoeker

Interne links zijn een efficiënte manier om de bezoeker van jouw website te sturen naar een andere belangrijke of relevante pagina. Er bestaat namelijk een grote kans dat wanneer de bezoeker je pagina leest en er een relevante link (of links) te vinden is, deze erop klikt. Zo blijft de bezoeker langer op je website, wat zoekmachines alleen maar fijn vinden, en hiervoor word je zeker beloond met een hogere ranking. Je slaat dus twee vliegen in één klap. Wanneer je geen interne links plaatst, zeg je indirect tegen de bezoeker dat hij of zij weer kan vertrekken. Dat is toch eeuwig zonde.

In ons geval zouden we een blog als dit over interne linkbuilding verwijzen naar de pagina waar we onze dienst: ‘Zoekmachine optimalisatie (SEO)’ toelichten. Dit is een logische stap omdat linkbuilding een onderdeel is van SEO. De SEO pagina is vervolgens een conversiepagina waar men gestuurd wordt om contact op te nemen met onze expert op het gebied van SEO. Als je goed kijkt zie je dat we dit inderdaad op deze manier hebben gedaan in dit blog, zie jij waar?

Vermijd verweesde content

Een nog altijd veel gemaakte fout door websitebeheerders is verweesde content. Dit betekent dat je pagina’s op je website hebt zonder dat er een interne link is toegepast. Hierdoor zweeft deze pagina letterlijk op het internet. Bezoekers en zoekmachines vinden daardoor de pagina bijna niet. En wanneer Google jouw pagina niet kan vinden, kan de zoekmachine jou ook geen positie geven. Daarom dienen alle pagina’s die je optimaliseert voor SEO gelinkt zijn.

voorbeeld interne linkbuilding

Hoe pas je interne linkbuilding toe op jouw website?

Hieronder vind je een aantal extra tips die jou helpen bij het maken van een goed plan voor interne linkbuilding 🔗

  • Ga eerst na wat de belangrijkste pagina’s zijn op jouw website. Is dit de productpagina? Zorg er dan voor dat hier interne linkbuilding plaatsvindt. Door de belangrijke pagina’s te vermelden, blijven ze binnen een bereik van twee tot maximaal drie kliks. Zorg ervoor dat de belangrijkste pagina’s, zoals de homepagina, binnen één klik bereikbaar zijn. Dit verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van je website en vergroot de kans dat bezoekers de gewenste informatie vinden.
  • Gebruik anchor teksten. Dit is het stukje hyperlink tekst of woord dat je gebruikt voor interne linkbuilding. Pas op! Gebruik geen “lees meer” of “klik hier”, maar gebruik de hoofdtekst of het hoofdzoekwoord van de pagina waarnaar gelinkt wordt. Een voorbeeld voor dit blog zou zijn: Interne linkbuilding is goed voor een hogere ranking in zoekmachines. Wil je nog hoger in de ranking komen? Lees dan dit blog over zoekmachineoptimalisatie of vraag een gratis SEO scan aan bij Buro 3.
  • Controleer de interne links van jouw website met behulp van Google Search Console, want deze tool heeft een functie genaamd “links”. Met deze functie kun je zien hoe de interne links van jouw website zijn opgezet.
  • Plaats de interne link bovenaan de pagina. Door de link bovenaan de pagina te plaatsen, verlaag je de bounce rate van jouw website. Zoals eerder beschreven, komt jouw website hoger in de ranking als bezoekers langer op jouw website blijven. Google vindt namelijk dat als bezoekers langer op jouw website blijven, dit een teken is dat jouw website interessant is voor bezoekers. Hierdoor geeft Google jou die hogere plek.
  • Zorg ervoor dat de interne links dofollow links zijn. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar als bij het gebruik van “klik hier” als anchor tekst, gaat dit nog vaak fout. Dofollow betekent dat crawlers van zoekmachines worden aangemoedigd om de interne link te volgen. Dit is wat je wilt, want zo helpt jouw interne linkstructuur bij het indexeren van je pagina’s.
  • En nogmaals meerdere keren linken naar een pagina heeft geen meerwaarde. Hoewel Google dit niet afkeurt, levert het geen voordeel op.
  • Pas deze bruikbare tips toe op jouw website en je zult al een eind komen met de perfecte interne linkbuilding.
voorbeeld do en don't: anchor tekst

Door gebruik te maken van interne linkbuilding verbeter je niet alleen de vindbaarheid van je website, maar werk je ook gericht aan de vindbaarheid van specifieke zoekwoorden of combinaties daarvan. Hierdoor heb je meer controle over waar je gevonden wordt en waar je bezoekers naartoe worden geleid. Een degelijke interne linkstructuur is van essentieel belang voor een goede ranking in zoekmachines.

Aan de slag met linkbuilding?

Neem contact op met Paul

Paul van Berkom

SEO & SEA specialist