Geschreven door Daan Verber
Een wereldwijde marketplace strategie voor House of Modelcars 🏎️
In deze case lees je over de marketplace-strategie van House of Modelcars, geïmplementeerd met Channable.
Scroll
Dit blog brengt je naar de raadselachtige wereld van de SEO-grot, op zoek naar een van de grootste verborgen schatten in het domein van contentmarketing: de contentpiramide. Je vraagt je misschien af, “Een piramide? In SEO?”. Inderdaad, we gaan het niet hebben over de indrukwekkende bouwwerken uit de oudheid, maar over een verrassend krachtige SEO-strategie: de contentpiramide, ook wel bekend als het cornerstone content-systeem. In dit blog leg ik je alles uit over deze slimme contentmarketingstrategie.
In dit blog vertel ik je alles over de volgende onderwerpen:
Voordat we de diepte induiken is het belangrijk om eerst het fundament van deze piramide te begrijpen en in te zien waarom deze strategie zo waardevol is. Daarom neem ik je eerst mee door de basis van de contentpiramide. Ben maar niet bang, het bouwen van deze piramide is niet zo’n eeuwenoud raadsel als de piramides van Gizeh. 😉
De term ‘content piramide’ of ‘cornerstone content-systeem’ refereert aan de SEO-strategie die werkt volgens een vrij eenvoudig maar buitengewoon effectief principe: de content op je website wordt gestructureerd zoals een piramide. Aan de top van deze contentmarketing piramide staat je meest waardevolle, informatieve en uitgebreide content – je zogenaamde ‘hoeksteencontent of cornerstone content’. Vanaf deze top stroomt de waarde naar beneden, naar de bredere basis bestaande uit ondersteunende, aanvullende en specifieke content. De content piramide geeft je dus een hele handige structuur om te bepalen welke content het meest waardevol is en welke nieuwe artikelen je eventueel kunt schrijven om je cornerstone content te versterken.
Nu vraag je je wellicht af, waarom kiezen we voor de metafoor van een piramide? Wat maakt deze specifieke structuur zo effectief voor SEO? Het antwoord schuilt in de eeuwenoude symboliek van de piramide. De piramide staat symbool voor stabiliteit en balans, een stevige structuur en basis die breed genoeg is om een hoge top te ondersteunen. In de context van SEO duidt deze structuur op een contentstrategie waarbij elke laag content een fundament biedt voor de laag erboven. Een cornerstone artikel of pagina wordt dus versterkt doordat meerdere ‘diepere’ pagina’s of artikelen ernaar verwijzen.
In de basis is een contentpiramide dus een uitstekende werkwijze om de content elkaar te kunnen laten versterken. Maar hoe bouw je deze structuur nu exact op? Deze piramide bouw je in theorie helemaal andersom op dan de Egyptenaren vroeger. Wij creëren namelijk eerst de top van de piramide, de belangrijkste pagina, en gaan deze vervolgens versterken met onderliggende ‘stenen’, zoals brede artikelen. Vervolgens leg je het fundament van de piramide helemaal onderaan met niche content. We hebben dus niet alles afgekeken van de Egyptenaren tijdens de bouw van deze piramide. 😉
Het bouwen van je content piramide begint bij het creëren van je cornerstone content. Dit is je meest uitgebreide, informatieve en waardevolle content. Dit zijn de pagina’s op je website die echt het fundament leggen voor je merk en je autoriteit in je branche. Cornerstone content neemt diverse vormen aan, denk aan: diepgaande handleidingen, uitvoerige whitepapers, uitgebreide tutorials, of gedetailleerde productbeschrijvingen die de kern van je bedrijf, producten of diensten presenteren. Voorzie je website dus van de juiste cornerstone artikelen om ervoor te zorgen dat deze pagina de essentiële inhoud bevat en de meeste waarde biedt.
Cornerstone content moet niet alleen informatief zijn, maar ook aantrekkelijk genoeg zijn om de aandacht van je bezoekers te trekken en vast te houden. Het is jouw kans om je expertise te tonen, om je bezoekers iets te leren, om waarde te bieden. Het is ook de content die je het hoogst wilt rangschikken in de zoekresultaten van de zoekmachine, en daarom moet je ervoor zorgen dat de content geoptimaliseerd is voor de juiste zoekwoorden. Kortom: de cornerstone artikelen die je hier plaatst zijn de allerbelangrijkste inhoudelijke pagina’s op je website en vormen de core content van je website.
Nadat je je cornerstone content hebt gemaakt, is het tijd om de volgende lagen van je piramide te bouwen. Deze lagen bestaan uit ondersteunende content. Dit is de content die dieper ingaat op specifieke aspecten van je cornerstone content. De daarvan afgeleide content kan veel verschillende vormen hebben.
Dit kunnen blogartikelen zijn die een bepaald aspect van je product of dienst verder uitdiepen, een bepaald onderwerp uiteenzetten, of video’s die een specifieke functie van je dienst demonstreren. Dit zijn de artikelen waarin je jouw mening geeft over de nieuwste trends in je branche, of waarin je klantencasestudy’s en succesverhalen deelt.
Hoewel deze content misschien niet zo uitgebreid is als je cornerstone content, zijn ze nog steeds van groot belang voor het vormen van je contentpiramide. Elke blogpost, elke video, elke casestudy draagt bij aan je SEO-strategie door waardevolle interne links te creëren en de autoriteit van je cornerstone content te versterken. Het uiteindelijke doel is dus altijd het versterken van de cornestone pagina met de juiste content op andere pagina’s.
Tenslotte is het tijd voor het fundament van de contentpiramide. Dit zijn de korte blogs, de nieuwsupdates, de FAQ-pagina’s, productreviews, en dergelijke contentvormen die een zeer specifiek onderwerp behandelen. Al deze typen content vallen onder de Engelse term ‘promotional micro content’, wat kort gezegd relatief kleine help content is die de cornerstone pagina versterkt.
Deze content is minder uitgebreid of informatief dan je cornerstone content of je ondersteunende content, maar ze vormen desalniettemin een essentieel onderdeel van je contentstrategie. Deze stukken content zijn vaak het eerste contactpunt voor nieuwe bezoekers. Ze helpen om je merkpersoonlijkheid uit te drukken, om vragen te beantwoorden, om nieuws en updates te delen, en om bezoekers naar je belangrijkere content te leiden. Vanuit deze pagina’s hoop je je bezoekers op de cornerstone pagina terecht te laten komen. Content delen gebeurt hier dus altijd met het doel om gerelateerde artikelen naar je belangrijkste pagina te laten leiden.
De voordelen van het implementeren van de contentpiramide in je SEO-strategie zijn veelvoudig, zeker als je het vergelijkt met de schamele voordelen van een piramide in het oude Egypte. We lichten de belangrijkste voordelen voor je uit:
Ten eerste, het geeft je een duidelijk kader voor je contentstrategie. In plaats van lukraak content te creëren, geeft de contentpiramide je een gestructureerd plan om je contentcreatie te sturen. Gebruik maken van allerlei sociale media is hierdoor ook al snel een stuk gestructureerder. Je creëert dus houvast voor jezelf en maakt een kapstok waaraan je je volledige contentplanning op kunt hangen.
Ten tweede helpt de contentpiramide je om een krachtige interne linkstructuur te bouwen. Door je ondersteunende content te linken naar je cornerstone content, verhoog je de SEO-waarde van je cornerstone content, waardoor de kans groter wordt dat deze hoger zal ranken in de zoekresultaten. Zo zorg je ervoor dat de juiste pagina’s van je website vindbaar zijn.
Ten derde kan de contentpiramide je helpen om je publiek beter te segmenteren en je boodschap effectiever af te stemmen op de behoeften van verschillende klantsegmenten. Door je content te structureren rondom specifieke onderwerpen of thema’s, kun je ervoor zorgen dat je de juiste boodschap stuurt naar de juiste mensen op het juiste moment.
Ten slotte, en misschien wel het belangrijkste, dwingt de contentpiramide je om altijd waarde te leveren met je content. Het benadrukt het belang van kwaliteit boven kwantiteit, van het creëren van content die informeert, vermaakt en engageert, in plaats van simpelweg content te produceren omwille van het produceren.
SEO is een dynamisch veld, voortdurend in beweging en evolutie. Maar ondanks de steeds veranderende algoritmes en rankingfactoren, blijft één principe onveranderd: content is king. De contentpiramide herinnert ons eraan dat SEO niet alleen draait om technische optimalisatie of linkbuilding. Het gaat erom waardevolle, relevante en boeiende content te creëren die bezoekers aantrekt, bindt en converteert.
De contentpiramide helpt ons om dit principe in de praktijk te brengen. Het biedt een gestructureerd kader dat de creatie van kwalitatieve content ondersteunt. Het moedigt ons aan om ons te richten op de behoeften en belangen van onze bezoekers, om informatieve en boeiende content te creëren die de meeste waarde toevoegt aan hun leven en aansluit bij de buyer journey van de bezoeker. Ook helpt de piramide ons om deze content op een zinvolle en effectieve manier te organiseren, waardoor we niet alleen onze bezoekers kunnen aantrekken en engageren, maar ook de vindbaarheid en zichtbaarheid van onze website kunnen verbeteren.
De contentpiramide is veel meer dan een SEO-strategie. Het is een filosofie, een manier van denken over content en SEO. Het herinnert ons eraan dat niet alle content gelijk is, maar dat elk stuk content zijn eigen specifieke plaats en doel heeft. Het leert ons telkens opnieuw dat SEO niet alleen gaat over het najagen van rankings, maar over het bouwen van een waardevolle, relevante en gebruiksvriendelijke contentervaring.
Dus, de volgende keer dat je voor je computer zit, klaar om een nieuw stuk content te creëren, denk dan aan de contentpiramide. Laat het je gids zijn, je helpen om je contentstrategie vorm te geven en je te leiden naar de top van de SEO-piramide, waar succes en zichtbaarheid op je wachten.
Wil jij zelf starten met het gebruikmaken van een contentpiramide, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag met het opzetten van een geoptimaliseerde cornerstone contentstructuur.