Geschreven door Daan Verber
Een wereldwijde marketplace strategie voor House of Modelcars 🏎️
In deze case lees je over de marketplace-strategie van House of Modelcars, geïmplementeerd met Channable.
Scroll
Google houdt van waardevolle en unieke content, en is dus geen fan van content die exact gekopieerd is of vergelijkbaar is aan een andere pagina op je website. Ook heeft dubbele content invloed op de ranking van je website en je zichtbaarheid: zoekmachines weten namelijk niet meer welke pagina het belangrijkste is. Google kan niet goed onderscheiden welke pagina ze moeten tonen. De ene keer is dit pagina A en de volgende keer pagina B. Daardoor kun je nooit een hoge positie behalen. Toch komt het in de praktijk regelmatig voor dat de content op bepaalde pagina’s van je website exact of grotendeels hetzelfde is. Dat is waar de canonical tag in het spel komt: met deze tag laat je aan zoekmachines weten welke URL je wil laten indexeren en dus graag in de zoekresultaten zou zien. In dit blog vind je alle belangrijke ins- and outs over canonicals.
Inhoud van dit blog:
In de standaardsituatie indexeert een zoekmachine als Google je pagina met de URL in de adresbalk. In het geval van dit blog is dat:
In de meeste gevallen zorgt dat niet voor problemen. Het zorgt wel voor problemen als je te maken hebt met duplicate content. In dat geval vecht de content van de pagina’s onderling met elkaar en maak je het lastig voor search engines om te beslissen welke relevanter is. Om dit te voorkomen zeg je via een canonical tag tegen een zoekmachine dat bepaalde pagina’s een exacte kopie zijn, bijna dezelfde content of vergelijkbare content bevatten, en welke pagina het relevantst is.
Je hebt dus te maken met duplicate content, ook wel dubbele content, als de content op op meer dan één locatie op het internet te vinden is. Een locatie is in dit geval een unieke URL. Simpel gezegd: staat de content op meer dan één webadres, dan heb je al te maken met duplicate content.
Canonical tags zijn van toegevoegde waarde voor zowel interne- en externe content.
Interne duplicate content ontstaat doordat je via diverse wegen op een pagina kunt landen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een pagina hebt die gaat over industriële eettafels én een blog over industriële eettafels die je allebei hebt geoptimaliseerd voor hetzelfde zoekwoord. Nu is het voor Google ingewikkeld om te beslissen welke pagina het relevantst is. Door een verwijzende canonical tag toe te voegen naar de pagina die je wil laten ranken, zeg je tegen Google dat die pagina getoond moet worden in de zoekresultaten. Deze vorm van dubbele content veroorzaak je dus vaak zelf.
Externe duplicate content ontstaat wanneer twee verschillende domeinen dezelfde content bevatten. Het komt vaak voor doordat een blog of artikel ook op een andere website wordt ge(her)publiceerd omdat het interessant kan zijn voor hun bezoekers. Als dit met toestemming en correct gebeurt verwijzen deze pagina’s met een canonical link naar het originele artikel of blog. Dus, dit type dubbele content wordt door jijzelf of juist de andere partij gecreëerd. Dit kan ook onbewust gebeuren bij bijvoorbeeld webhops met productbeschrijvingen die door de fabrikant worden aangeleverd.
Leuk om te weten is dat de canonical URL al sinds 2009 bestaat. Google, Microsoft en Yahoo kondigden dit nieuwe link element aan met het doel om dubbele URL’s op websites op te schonen en zo de zoekresultaten schoon, uniek en waardevol te houden. De mogelijkheid om een voorkeurs-URL op te geven gaf website-eigenaren meer controle over de URL in de SERPs (Search Engine Results Page). Dit helpt de mensheid ook weer om bijna direct te vinden waar we naar zoeken. Het idee klinkt simpel, maar de toepassing is dat niet (altijd). Geen zorgen, dit blog helpt je op weg.
Een canonical URL bestaat altijd uit twee onderdelen:
In onderstaande voorbeeld zie je hoe de canonical tag voor de Buro 3 homepagina eruit ziet.
Een canonical tag is een HTML element geplaatst in de HTTP header of broncode van een pagina.
De <head> sectie van je broncode is de meestvoorkomende locatie van de canonical tag. Dat komt omdat dit de eenvoudigste en meest logische manier is om canonical tags in te stellen. Met een beetje kennis en uitleg zou je dit eenvoudig zelf kunnen doen. Let op: als de canonical tag niet hier, maar op een andere plek in de code, staat kunnen search engines je canonical URL onmogelijk vinden.
Op deze afbeelding zie je duidelijk dat de canonical tag voor de Buro 3 homepagina te vinden is in de <head> sectie van de code.
Je plaatst een canonical vaak alleen in de HTTP header als er bestanden zijn die invloed kunnen hebben op de duplicate content van je site. Bijvoorbeeld als een bezoeker de pdf van de handleiding die bij je blog hoort kan downloaden.
Het instellen van canonical tags in de HTTP header is wat ingewikkelder. Dus als je net zoveel verstand hebt van webdevelopment als ik, is het waarschijnlijk verstandiger om hiervoor de hulp van experts/je development team in te schakelen 😉 Wat je wel zelf kunt doen is de HTTP header bekijken. Ik gebruikte daar deze gratis tool voor.
Een canonical tag is alleen zichtbaar voor Google. Gebruikers van je website merken hier dus niets van, tenzij ze er in de code naar gaan zoeken. Zoals je net hebt geleerd staat een canonical URL altijd in de code of HTTP header. Hier kun je de canonical URL dus vinden. In de video kun je zien hoe je de canonical tag op de Buro 3 homepagina in de code terugvind. Probeer het zelf maar eens!
We maken het onderscheid tussen twee canonical URL’s:
Als je te maken hebt met meerdere of twee pagina’s waarbij de content dubbel of vergelijkbaar is ga je de zelfverwijzende tag combineren met verwijzende tags. De relevante en meest waardevolle pagina, waarvan je hoopt dat deze in de organische zoekresultaten te zien is, voorzie je van een zelfverwijzende canonical tag. De gelijksoortige ‘verkeerde’ pagina’s voorzie je van een verwijzende canonical tag naar de pagina met de zelfverwijzende canonical tag.
Het is slim om een canonical tag toe te wijzen aan al je webpagina’s. Zo voorkom je allerlei problemen. Zoals je hierboven hebt geleerd. Stel je een zelfverwijzende canonical in als er geen andere pagina is (die beter of waardevoller is). Gebruik verwijzende canonical tags als je liever wil dat een andere pagina wordt toegevoegd aan de index door de zoekmachine.
Maar hoe weet je welke pagina je het beste de voorkeur kunt geven? Dit proces van het selecteren en het markeren van de belangrijkste URL’s heet ‘canonicalization’. In de meeste situaties spreekt het voor zich welke URL het meest waardvol is.
Kom je er echt niet uit of zijn de pagina’s een exacte kopie? Kies dan gewoon één pagina. Het is altijd beter om je URL’s wel te canonicaliseren, dan er niets mee te doen. In dit geval kun je wel altijd besluiten om te kiezen voor de pagina waar het meeste verkeer landt of de URL het netst is. Maar dat is geen must.
Om dit nog iets concreter te maken: als je onderstaande afbeelding bekijkt valt op dat alle stoeltjes bijna identiek zijn, de verschillen zijn minimaal. Het zou in principe niet uitmaken welk stoeltje je kiest. In de praktijk zou je hier waarschijnlijk niet eens over nadenken en kies je er gewoon één. Probeer je identieke pagina’s op dezelfde manier te benaderen als je gaat canonicaliseren.
Een andere manier om duplicate content aan te pakken is een 301 redirect. Maar wat is het verschil en voor welke oplossing kies je?
Kies dus voor een canonical tag als je wil dat alle webpagina’s bereikbaar en in leven blijven, maar je er wel maar één geïndexeerd wil hebben. Kies voor een redirect als je maar 1 webpagina bestaand wil houden. Een andere reden om te kiezen voor een canonical tag kan zijn dat redirecten van bezoekers een negatieve invloed op de gebruikerservaring kan hebben of op een andere manier voor problemen kan zorgen.
Pagina’s met een verwijzende canonical worden niet langer geïndexeerd door zoekmachines. Als je de tag verkeert toewijst kan dit vervelende gevolgen hebben voor je website. Het risico is dan dat zoekmachines belangrijke webpagina’s niet indexeren. Het advies is wel altijd om de canonical tag in te zetten, maar let dus goed op.