Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Buro 3 verandert werkwijze

Buro 3 gaat over naar een 4-daagse werkweek

Een goede mentale gezondheid en werkgeluk zorgt voor de allerbeste prestaties op je werk. Daarom stappen we per 1 april over naar een 4-daagse werkweek. Experimenten tonen namelijk aan dat dit leidt tot een betere werk-privébalans, minder stress én tot een stijging van de productiviteit. Een uitgerust Buro 3 leidt tot het allerbeste werk voor onze klanten. Let’s go!

Wij geloven dat de manier van werken ontzettend bijdraagt aan het succes van het werk wat je levert. We werken al jaren met flexibele werktijden en kijken continu kritisch naar onze manier van werken, daarin gaan we nu de volgende stap zetten. Vanaf 1 april zijn we geen vijf, maar vier dagen per week voor klanten aan het werk. Van maandag tot en met donderdag. Met behoud van salaris voor het personeel. We zorgen bovendien voor behoud van productiviteit en service die klanten van ons gewend zijn. Wij geloven zelfs dat de productiviteit gaat stijgen door onze manier van werk te veranderen. En dát is voordelig voor onze klanten. ‘’Hoe dan?’’, hoor ik je vragen. Dat leg ik uit in dit blog.

GIF confused baby

Stress means less (work), een betere werk-privébalans is de oplossing

Anno 2023 ligt blurring op de loer. Blurring? Als de grens tussen werk en privé vervaagt en beide zaken door elkaar gaan lopen. Je weet wel… onder het eten nog even het appje lezen en ’s avonds op de bank je mail checken. Stress en ziekteverzuim ligt op de loer, zonder dat je dat in de gaten hebt. Als je het thuis goed voor elkaar hebt, presteer je zakelijk ook beter. Met een dag extra ontspanning in het weekend heb je meer tijd voor je partner, je kinderen, je hobby’s, jezelf etc. Die dag extra ontspanning zorgt voor een uitgerust hoofd en resulteert in minder stress. Minder stress zorgt voor een heldere geest die klaar is om het beste werk te leveren.

Dát is voor ons de voornaamste reden waarom we overstappen op een 4-daagse werkweek.

De voordelen van een 4-daagse werkweek in cijfers

Wij zijn niet de eerste die een vierdaagse werkweek in gaan voeren, verre van zelfs. In Groot-Brittannië hebben er recent 61 bedrijven deelgenomen aan een succesvol experiment. In Zweden is in 2016 al met succes geëxperimenteerd met een kortere werkweek. Bij de Nederlandse startup Luscii was de productiviteit na 12 weken gestegen met 10-16%. Een Japanse dochteronderneming van Microsoft zag met de vierdaagse werkweek zelfs een stijging in productiviteit van wel 40%. Conclusie van al deze experimenten: minder stress, productiever, een lager ziekteverzuim en over het algemeen zijn mensen gelukkiger.

GIF Yay it works

4 voorwaarden voor een succesvolle 4-daagse werkweek

Een vierdaagse werkweek implementeren gaat niet over één nacht ijs. Het heeft geen kans van slagen als je de manier hoe je werkt niet verandert. Om de vierdaagse werkweek te laten slagen hebben we onszelf vier voorwaarden opgelegd:

  1. Hetzelfde servicelevel voor klanten
  2. Hetzelfde aantal klanturen in een week
  3. De productiviteit moet net zo hoog blijven
  4. Het werkgeluk mag niet dalen en de werkdruk niet stijgen

Dit gaan we voor elkaar krijgen door de manier hoe we werken te veranderen. Op vrijdag zorgen we dat er een medewerker beschikbaar is voor vragen die niet kunnen wachten tot maandag. Daarnaast verplaatsen en optimaliseren we onze interne meetings zodanig dat we op de vier dagen zo efficiënt mogelijk werken voor klanten. We verlengen iedere werkdag met een half uur en voeren ‘Deep Work’ in om onze productiviteit te maximaliseren. Tot slot meten we werkgeluk en werkdruk middels een periodieke enquête onder het personeel.

Deep work makes the dream work

Deep work: de term kwam net al voorbij. Het heeft alles te maken met in een zogeheten ‘focus mode’ komen tijdens je werk. Klinkt lekker makkelijk, goed focussen en dan ben je automatisch productiever. Maar zo makkelijk is in een ‘focus mode’ komen niet. Wij gaan dit waarmaken door op onze meest creatieve momenten zogeheten ‘focusblokken’ in te bouwen. Tijdens deze blokken staan zaken gepland die de hoogste mate van focus vereisen. In dit blok storen wij elkaar niet. Zo laten we iedereen in de optimale focus mode wat weer resulteert in een optimale arbeidsproductiviteit. Klinkt ineens een stuk makkelijker toch?

De optimale werkweek

Er bestaat een eeuwenoud principe: “Intern beginnen is extern winnen’’. Dat principe passen we toe in onze vierdaagse werkweek. Onze aanpak voor interne meetings gaat op de schop. We verplaatsen interne gesprekken, zoals functioneringsgesprekken en werkoverleggen, naar periodieke terugkomdagen op vrijdag. Overbodige interne meetings schrappen we. Achter iedere werkdag plakken we nog eens een half uur. Zo maken we ruimte in onze dagindeling om net zoveel uren te maken voor klanten als we nu doen in vijf dagen. De vierdaagse werkweek is voor ons op deze manier de optimale werkweek.

Let’s do it!

Het concept van de 4-daagse werkweek is helder, what’s next? Logisch, de implementatie! Die start vanaf 1 april. De 4-daagse werkweek wordt ingevoerd als pilot, wat betekent dat we tussentijds kort op het proces gaan zitten, reflecteren en evalueren op de stand van zaken. Zo waarborgen we de kwaliteit van ons werk, meten onze productiviteit, de werkdruk en het werkplezier van ons team. Dit wordt  tussentijds meermaals gemeten om te kijken hoe het concept ons bevalt. Daarnaast houden we een vinger aan de pols hoe klanten het ervaren. Richting het einde van 2023 trekken we onze conclusies en besluiten we of de vierdaagse werkweek definitief ingevoerd wordt.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog? Wij staan klaar om hier met jou over in gesprek te gaan en delen graag ons enthousiasme. Geef ons een belletje, mailtje of appje!