Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Bezoekers die op je website binnen komen en de website direct weer verlaten zijn een gemiste kans.

Bouncepercentage verlagen in 9 stappen

Met Google Analytics kan veel inzicht verkregen worden in het gedrag van de bezoekers op je website. In een aantal blogartikelen leggen wij de basisbegrippen omtrent websitestatistieken uit. Te beginnen met een belangrijk begrip: bouncepercentage. Bezoekers die op je website binnen komen en de website direct weer verlaten zijn een gemiste kans. Voldoet de website niet aan de verwachtingen? Is de laadtijd te lang? Is de website niet aantrekkelijk genoeg? Er zijn talloze redenen die kunnen zorgen voor een (te) hoog bouncepercentage. En hier kun je zelf wat aan doen. Wij leggen uit hoe de bounce rate van je website verlaagd kan worden.

Wat is het bouncepercentage?

Het bouncepercentage is het percentage bezoeken waarbij bezoekers na de instappagina de website weer verlaten. Ze bezoeken dus slechts één pagina. Dit percentage wordt berekend op basis van het totale bezoek in verhouding tot bezoekers die na de instappagina de website verlaten. In dit blogartikel omschrijven we een aantal stappen waarmee de bounce rate van je website verlaagd kan worden.

bounceperecentage verlagen voorbeeld van bouncepercentage bij een website

Waar kan ik het bouncepercentage vinden in Google Analytics

Voordat we tips geven over hoe je het bouncepercentage kan verlagen, wil je misschien het bouncepercentage van je eigen website inzien, weten welke verkeersbronnen goed presteren of inzicht krijgen in specifieke landingspagina’s op de website.

Overzicht bouncepercentage 
>Log in op Google Analytics
>Navigeer naar ”doelgroep”
>Klik op ”overzicht”
>Selecteer de gewenste periode

Bouncepercentage per verkeersbron 
>Navigeer naar ”Acquisitie”
>Klik op ”Alle verkeer”
>Klik op ”Bron/medium”
>In het tabel zie je de statistiek bounce rate

Bouncepercentage van specifieke landingspagina’s 
>Navigeer naar ”Gedrag”
>Klik op ”site-content”
>Klik op ”Alle pagina’s”
>In het tabel zie je de statistiek bouncepercentage

Wat is een goed bouncepercentage?

Op de vraag; ”wat is een goed bouncepercentage” is geen eenduidig antwoord te geven. Of het bouncepercentage goed is, hangt af van het type pagina, doelgroep, uit welke bron het verkeer komt, soort campagnes die je draait, type browser etc. Zo heeft een specifiek blog vaak een hogere bounce rate aangezien men na het lezen van het artikel de website weer verlaat. Dit betekent niet direct dat het een slechte blog is.

Het doel is uiteraard om een zo’n laag mogelijk bouncepercentage te behalen voor belangrijke landingspagina’s op je website. Om je een idee te geven: een bouncepercentage lager dan 40% is goed, tussen de 40-60% is gemiddeld en boven de 60% kan de bounce rate wijzen op een probleem op je website.

Is een hoog bouncepercentage altijd slecht?

Een hoog bouncepercentage is niet per definitie slecht. Denk bijvoorbeeld aan een contactpagina, bezoekers die zoeken op contactgegevens en op de contactpagina binnenkomen hebben meteen gevonden waarnaar ze op zoek zijn. Kijk wat het doel van de pagina is en of het logisch te verklaren is dat men alleen de binnenkomstpagina van je website bezoekt. Is dit niet het geval, ga dan aan de slag met onderstaande stappen.

Je bouncepercentage verlagen in 9 stappen

Stap 1: Bepaal het doel van de pagina

Website bezoekers willen maar één ding: zo snel mogelijk vinden waarnaar ze op zoek zijn. We willen direct weten waar we de informatie kunnen vinden waar we naar op zoek zijn, bijvoorbeeld  het downloaden van een brochure, het opvragen van een offerte of het plaatsen van een bestelling.

Één doel per pagina

Maak per pagina het doel duidelijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor je bezoekers (informeren, brochure aanvragen, bestellingen, etc.). Hanteer per pagina één doel en maak deze extreem duidelijk. Als het doel van de bezoeker overeenkomt met het doel van de pagina is er een match. Neem de ‘één doel-regel’ niet te letterlijk, maar zorg er altijd voor dat één call-to-action leidend is. Het is dus geen probleem om meerdere call-to-actions te vermelden maar voorkom keuzestress omdat je teveel call-to-actions op een pagina gaat vermelden. Zorg ervoor dat de call-to-action-tekst enige mate van urgentie en een werkwoord (actie) bevat. Zodat bezoekers aangezet worden tot actie: ‘registreer nu’ bevat een werkwoord en een mate van urgentie ‘Klik hier’ niet.

Stap 2: Verlaag de laadtijd van je website: elke miliseconde telt

Duurt het inladen van je website langer dan 4 seconden? Vergeet dan het gehele bouncepercentage, tenminste volgens een recent onderzoek van Kissmetrics. Zij onderzochten dat het bouncepercentage met maar liefst 25% toeneemt als een website langer laadt dan 4 seconden. Mobiele gebruikers zijn iets geduldiger, 30% van de respondenten wacht 6 tot 10 seconden voordat zij een website wegklikken. Mobiele zoekers zijn dus toleranter als het om wachten gaat, dit komt omdat de meeste respondenten verwachten dat hun telefoon langzamere laadtijden heeft dan een laptop of desktop.

Uit een onderzoek uitgevoerd door Google en gepubliceerd in The New York Times (begin 2012), bleek ook al dat iedere seconde telt. Arvind Jain, een ingieur van Google, stelt:

“Subconsciously, you don’t like to wait. Every millisecond matters.”

Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat klanten een website minder vaak bezoeken als deze langzamer dan 250 miliseconde laadt ten opzichte van een directe concurrent.

Stap 3: Optimaliseer je website voor tablets & smartphones

Het zoekverkeer via mobiele devices stijgt enorm en de verwachtingen zijn dat dit de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Volgens het CBS heeft de smartphone de laptop verdrongen als apparaat voor mobiel internet en blijkt dat 6 op de 10 internetters via mobiele apparaten online gaan. Het is dus van essentieel belang dat je website op alle devices optimaal toegankelijk is.

Responsive webdesign

Gebruikersgemak is de belangrijkste factor voor bouncepercentage op mobiele devices. In de meeste gevallen is de desktopversie van je website slecht leesbaar en navigeerbaar via een smartphone. Op mobiele apparaten moet men nog sneller vinden waarna ze op zoek zijn, gebruik op je ‘mobiele’ versie van je website dus uitsluitend functionele content. Responsive design leent zich hier uitermate goed voor, je kunt bepaalde content verbergen op kleinere schermen.

Een voorbeeld van een geoptimaliseerde website van een van onze klanten.

Stap 4: Zorg voor boeiende en concrete content

Als bezoekers op je website zijn gekomen zijn ze naar iets op zoek, probeer deze behoefte zo snel en concreet mogelijk te vervullen. Jaag ze niet weg met ellenlange en saaie teksten. Het is van belang bezoekers te overtuigen, wil je ze tot actie over laten gaan. Wat maakt jou beter dan de concurrentie? Wat voor oplossing heb je te bieden? Een handig model bij het schrijven van teksten is het AIDA model.

Toepassing van het AIDA model bij het schrijven van teksten

Trek de aandacht van de bezoeker door een pakkende titel en introductie (A – attention). Op deze manier spoor je de bezoeker aan de tekst op de pagina te lezen. Benoem vervolgens enkele voordelen van je product, dienst of organisatie om de bezoeker nog meer te boeien (I – interest). Als de aandacht en interesse gewekt is zorg er dan voor dat er een verlangen naar je product of dienst ontstaat bij de bezoeker (D – desire). Bijvoorbeeld door de combinatie van de voordelen van je organisatie en een geweldige actie of het geven van een bepaalde garantie (30 dagen uitproberen, niet goed geld terug, etc.). Tot slot geef je de bezoeker de kans om je dienst gemakkelijk af te nemen, het product te bestellen, een brochure te downloaden, etc. (A – action).

Een laatste tip: zorg er te allen tijde voor dat je titels, tussenkopjes en een alinea-indeling op de juiste wijze worden toegepast, zodat de tekst gemakkelijk scanbaar is.

Stap 5: Maak slim gebruik van de 404-pagina en verlaag het bouncepercentage

De pagina die bezoekers te zien krijgen als ze een niet (meer) bestaande webpagina proberen te bezoeken is de 404-pagina. 404-pagina’s worden vrijwel altijd als negatief ervaren. Probeer op deze pagina dan ook een bepaalde mate van service te verlenen, waardoor je de bezoeker zo goed mogelijk probeert verder te helpen met waar hij of zij naar op zoek was. Implementeer bijvoorbeeld een zoekveld op deze pagina of vermeld populairste pagina’s van je website.

Deze 404-pagina heeft de ingrediënten voor een succesvolle 404-pagina. Bezoekers krijgen optimale ondersteuning in het vinden waar ze naar op zoek waren. Bijvoorbeeld door populaire categorieën op te nemen op deze pagina.

Stap 6: Voorkom ‘browser fouten’, test grondig!

Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari, zijn veel gebruikte browsers. De kans is groot dat een website zich in iedere browser(versie) anders gedraagt. Zorg er daarom voor dat je jouw website goed test op verschillende browsers, browserversies en apparaten. Een website die in Google Chrome perfect wordt geladen, kan zich in Internet Explorer heel anders gedragen. Een fout kan de bezoeker doen afhaken, waarna hij/zij naar de concurrent gaat, weer een gemiste kans. Bekijk in google Analytics of er in sommige browsers een hoger bouncepercentage voorkomt en controleer deze browsers vervolgens zorgvuldig. Zorg er sowieso voor dat in de meest gebruikte browsers/browserversies je website vlekkeloos werkt.

Stap 7: Maak op de juiste manier gebruik van externe links

Het opnemen van tekstlinks in je website zorgt voor navigatiegemak. Bij verkeerd gebruik ervan, kan het er echter ook voor zorgen dat de bezoeker in één klik weg is van je website. En als de pagina waarop je bezoeker wegklikt de instappagina was, zal het bouncepercentage stijgen. Zorg er te allen tijde voor dat links naar externe websites in een nieuw tabblad geopend worden.

Stap 8: Bouncepercentage verlagen middels interne linking

Zoals hierboven benoemd, zorgen links op de website voor navigatiegemak. Door het aanleggen van een interne linkstructuur beïnvloed je het gedrag van de website en kun je hen een richting op sturen waardoor ze sneller meerdere pagina’s bekijken. Het resultaat; een lager bouncepercentage. Tevens is een goed doordachte interne linkstructuur een essentieel onderdeel van SEO.

Stap 9: Voeg een zoekbalk toe

Het optimaliseren van de navigatie op de website is een van de belangrijkste aspecten om de bounce rate te verlagen. Het toevoegen van een zoekbalk aan de website is een slimme manier om de navigatie te verbeteren. Zeker bij grotere websites of webshops is een zoekfunctie het overwegen waard. Naast het verlagen van het bouncepercentage geeft een zoekfunctie inzichten in type producten waar de doelgroep naar op zoek is. Hier zou je in theorie het productaanbod op kunnen afstemmen of producten beter zichtbaar maken op de website.

En nu? Analyseren en bijsturen

Door de bovenstaande stappen goed toe te passen is de kans groot dat het bounchepercentage van je website zal verlagen. Analyseer de ontwikkelingen goed en houd de website statistieken grondig bij tijdens de verbetering van je website. Door bovenstaande stappen te implementeren en vervolgens de effecten ervan te testen, is het mogelijk om de vinger op de zere plek te leggen. Hulp nodig bij het verlagen van je bouncepercentage? Doe even een belletje, wij helpen je graag op weg.

Bronnen

Dit blog is origineel geschreven door onze oud-collega Mike. Inmiddels is dit blog vernieuwd door Peter om je te voorzien van de nieuwste en meest complete informatie.

Hulp nodig bij het verlagen van je bouncepercentage?

Stuur ons een mailtje!

Peter Leenen

Marketingstrateeg