Scroll

Bouncepercentage verlagen in 7 stappen

Met Google Analytics kan veel inzicht verkregen worden in het gedrag van de bezoekers op je website. In een aantal blogartikelen leggen wij de basisbegrippen omtrent websitestatistieken uit. Te beginnen met een belangrijk begrip: bouncepercentage. Bezoekers die op je website binnen komen en de website direct weer verlaten zijn een gemiste kans. Voldoet de website niet aan de verwachtingen? Is de laadtijd te lang? Is de website niet aantrekkelijk genoeg? Er zijn talloze redenen die kunnen zorgen voor een (te) hoog bouncepercentage. En hier kun je zelf wat aan doen. Wij leggen uit hoe het bouncepercentage van je website verlaagd kan worden.

Wat is het bouncepercentage?

Het bouncepercentage is het percentage bezoeken waarbij bezoekers na de instappagina de website weer verlaten. Ze bezoeken dus slechts 1 pagina. Dit percentage wordt berekend op basis van het totale bezoek in verhouding tot bezoekers die na de instappagina de website verlaten. In dit blogartikel omschrijven we een aantal stappen waarmee het bouncepercentage van je website verlaagd kan worden.

Is een hoog bouncepercentage altijd slecht?

Een hoog bouncepercentage is niet per definitie slecht. Denk bijvoorbeeld aan een contactpagina, bezoekers die zoeken op contactgegevens en op de contactpagina binnenkomen hebben meteen gevonden waarnaar ze op zoek zijn. Kijk wat het doel van de pagina is en of het logisch te verklaren is dat men alleen de binnenkomstpagina van je website bezoekt. Is dit niet het geval, ga dan aan de slag met onderstaande stappen.

Stap 1: Bepaal het doel van de pagina

Website bezoekers willen maar één ding: zo snel mogelijk vinden waarnaar ze op zoek zijn. We willen direct weten waar we informatie kunnen vinden waarnaar we op zoek zijn, bijvoorbeeld  het downloaden van een brochure, het opvragen van een offerte of het plaatsen van een bestelling.

Één doel per pagina

Maak per pagina het doel duidelijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor je bezoekers (informeren, brochure aanvragen, bestellingen, etc.). Hanteer per pagina één doel en maak deze extreem duidelijk. Als het doel van de bezoeker overeenkomt met het doel van de pagina is er een match. Neem de ‘één doel-regel’ niet te letterlijk, maar zorg er altijd voor dat één call-to-action leidend is. Het is dus geen probleem om meerdere call-to-actions te vermelden maar voorkom keuzestress door teveel call-to-actions op een pagina te vermelden. Zorg ervoor dat de call-to-action-tekst enige mate van urgentie en een werkwoord (actie) bevat. Zodat bezoekers aangezet worden tot actie: ‘registreer nu’ bevat een werkwoord en een mate van urgentie ‘Klik hier’ niet.

Stap 2: Verlaag de laadtijd van je website: elke miliseconde telt

Duurt het inladen van je website langer dan 4 seconden? Vergeet dan het gehele bouncepercentage, tenminste volgens een recent onderzoek van Kissmetrics. Zij onderzochten dat het bouncepercentage met maar liefst 25% toeneemt als een website langer laadt dan 4 seconden. Mobiele gebruikers zijn iets geduldiger, 30% van de respondenten wacht 6 tot 10 seconden voordat zij een website wegklikken. Mobiele zoekers zijn dus toleranter als het om wachten gaat, dit komt omdat de meeste respondenten verwachten dat hun telefoon langzamere laadtijden heeft dan een laptop of desktop.

Uit een onderzoek uitgevoerd door Google en gepubliceerd in The New York Times (begin 2012), bleek ook al dat iedere seconde telt. Arvind Jain, een ingieur van Google, stelt:

“Subconsciously, you don’t like to wait. Every millisecond matters.”

Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat klanten een website minder vaak bezoeken als deze langzamer dan 250 miliseconde laadt ten opzichte van een directe concurrent.

Stap 3: Optimaliseer je website voor tablets & smartphones

Responsive webdesign Horizon Motor reizen

Het zoekverkeer via mobiele devices stijgt enorm en de verwachtingen zijn dat dit de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Volgens het CBS heeft de smartphone de laptop verdrongen als apparaat voor mobiel internet en blijkt dat 6 op de 10 internetters via mobiele apparaten online gaan. Het is dus van essentieel belang dat je website op alle devices optimaal toegankelijk is.

Responsive webdesign

Gebruikersgemak is de belangrijkste factor voor bouncepercentage op mobiele devices. In de meeste gevallen is de desktopversie van je website slecht leesbaar en navigeerbaar via een smartphone. Op mobiele apparaten moet men nog sneller vinden waarna ze op zoek zijn, gebruik op je ‘mobiele’ versie van je website dus uitsluitend functionele content. Responsive design leent zich hier uitermate goed voor, je kunt bepaalde content verbergen op kleinere schermen.

Stap 4: Zorg voor boeiende en concrete content

Als bezoekers op je website zijn gekomen zijn ze naar iets op zoek, probeer deze behoefte zo snel en concreet mogelijk te vervullen. Jaag ze niet weg met ellenlange en saaie teksten. Het is van belang bezoekers te overtuigen, wil je ze tot actie over laten gaan. Wat maakt jou beter dan de concurrentie? Wat voor oplossing heb je te bieden? Een handig model bij het schrijven van teksten is het AIDA model.

Toepassing van het AIDA model bij het schrijven van teksten

Trek de aandacht van de bezoeker door een pakkende titel en introductie (A – attention). Op deze manier spoor je de bezoeker aan de tekst op de pagina te lezen. Benoem vervolgens enkele voordelen van je product, dienst of organisatie om de bezoeker nog meer te boeien (I – interest). Als de aandacht en interesse gewekt is zorg er dan voor dat er een verlangen naar je product of dienst ontstaat bij de bezoeker (D – desire). Bijvoorbeeld door de combinatie van de voordelen van je organisatie en een geweldige actie of het geven van een bepaalde garantie (30 dagen uitproberen, niet goed geld terug, etc.). Tot slot geef je de bezoeker de kans om je dienst gemakkelijk af te nemen, het product te bestellen, een brochure te downloaden, etc. (A – action).

Een laatste tip: zorg er te allen tijde voor dat je titels, tussenkopjes en een alinea-indeling op de juiste wijze worden toegepast, zodat de tekst gemakkelijk scanbaar is.

Stap 5: Maak slim gebruik van de 404-pagina

De pagina die bezoekers te zien kijgen als ze een niet (meer) bestaande webpagina proberen te bezoeken is de 404-pagina. 404-pagina’s worden vrijwel altijd als negatief ervaren. Probeer op deze pagina dan ook een bepaalde mate van service te verlenen, waardoor je de bezoeker zo goed mogelijk probeert verder te helpen met waar hij of zij naar op zoek was. Implementeer bijvoorbeeld een zoekveld op deze pagina of vermeld populairste pagina’s van je website.

The Greenery 404 Pagina De 404-pagina van The Greenery heeft alle ingrediënten voor een succesvolle 404-pagina. Zij bieden haar bezoekers niet alleen optimale ondersteuning in het helpen vinden waar ze naar op zoek waren. Door de integratie van een zoekbalk, maar ook door (populaire) pagina’s op te nemen op deze pagina.

Stap 6: Voorkom ‘browser fouten’, test grondig!

Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari, zijn veel gebruikte browsers. De kans is groot dat een website zich in iedere browser(versie) anders gedraagt. Zorg er daarom voor dat je jouw website goed test op verschillende browsers, browserversies en apparaten. Een website die in Google Chrome perfect wordt geladen, kan zich in Internet Explorer heel anders gedragen. Een fout kan de bezoeker doen afhaken, waarna hij/zij naar de concurrent gaat, weer een gemiste kans. Bekijk in google Analytics of er in sommige browsers een hoger bouncepercentage voorkomt en controleer deze browsers vervolgens zorgvuldig. Zorg er sowieso voor dat in de meest gebruikte browsers/browserversies je website vlekkeloos werkt.

Stap 7: Maak op de juiste manier gebruik van interne links

Het opnemen van tekstlinks in je website zorgt voor navigatiegemak. Bij verkeerd gebruik ervan, kan het er echter ook voor zorgen dat de bezoeker in één klik weg is van je website. En als de pagina waarop je bezoeker wegklikt de instappagina was, zal het bouncepercentage stijgen. Zorg er te allen tijde voor dat links naar externe websites in een nieuw tabblad geopend worden.

En nu? Analyseren en bijsturen

Door de bovenstaande stappen goed toe te passen is de kans groot dat het bounchepercentage van je website zal verlagen. Analyseer de ontwikkelingen goed en houd de website statistieken grondig bij tijdens de verbetering van je website. Door bovenstaande stappen te implementeren en vervolgens de effecten ervan te testen, is het mogelijk om de vinger op de zere plek te leggen. Hulp nodig bij het verlagen van je bouncepercentage? Doe even een belletje, wij helpen je graag op weg.

Bronnen