Scroll

Meer online resultaat met een betrouwbare website

Betrouwbaarheid website verhogen, hoe doe je dat?

Het internet is een geweldige manier om met mensen over de hele wereld in contact te komen en alles te bestellen wat we maar willen, maar het heeft ook een aantal nadelen. Er is bijvoorbeeld geen garantie dat een website zijn beloften nakomt of aanbiedt wat hij zegt! Met de grootschalige oplichtpraktijken en het nepnieuws van vandaag zijn internet surfers wellicht wat sceptisch of behoeden. Vandaar dat het voor ondernemers uiterst belangrijk is om te allen tijde voldoende vertrouwen op de website uit te stralen. Maar, hoe doe je dat eigenlijk? Wij helpen je op weg met deze negen tips.

 

Kun je controleren of een website betrouwbaar is?

Het is nooit 100% te controleren of een website betrouwbaar is, maar er zijn een aantal zaken die je kunt checken om snel een inschatting te maken of een website betrouwbaar is. Een legitiem bedrijf heeft immers niks te verbergen. Websites met de volgende gegevens stralen zeker vertrouwen uit.

  • Contactgegevens (e-mailadres, telefoonnummer, NAP)
  • KVK- en BTW nummer
  • Algemene voorwaarden
  • Klantenservice pagina’s, zoals: bezorginformatie, betaling, retour & garantie
  • Over ons

Waarom de betrouwbaarheid van je website vergroten?

In de digitale wereld van vandaag is een sterke online aanwezigheid essentieel voor bedrijven van elke omvang. Een website is vaak het eerste contactpunt tussen een bedrijf en potentiële klanten, dus het is belangrijk dat de site betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is. Als een website vaak niet werkt of traag laadt, zullen gebruikers waarschijnlijk naar een andere site gaan. Ook als een site moeilijk te navigeren is of onnauwkeurige informatie verstrekt, zullen gebruikers snel het vertrouwen in het bedrijf verliezen. Door ervoor te zorgen dat een website betrouwbaar en up-to-date is, kunnen bedrijven een goede eerste indruk maken en vertrouwen opbouwen bij hun klanten. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer verkoop en succes op lange termijn.

Betrouwbaarheid website vergroten? Gebruik deze tips!

Het is op verscheidene manieren mogelijk om de betrouwbaarheid van een website te vergroten. Ben je een bedrijf gestart of wil je een nieuwe website laten bouwen? Dan zijn de eerste vijf tips zeker interessant om extra aandacht aan te besteden. Deze basisbeginselen zijn eigenlijk een must voor elke website op het internet.

Heb je een bestaande website en wil je een aantal quick-wins doorvoeren? Check dan zeker tips zes tot en met negen. Voor een webwinkel zijn dit musthaves die bijdragen aan online succes van een organisatie.

Kies een betrouwbare domeinnaam

De gekozen domeinnaam heeft invloed op de betrouwbaarheid van een website. Als je een domeinnaam kiest die moeilijk te onthouden, te lang of lastig te spellen is, zullen mensen moeite hebben om de website te vinden en onthouden. Voor de naamsbekendheid is dit niet fijn. En een website met een goede naamsbekendheid vergroot dan weer het vertrouwen van een organisatie.

Begin met een sterke basis

Een website is een krachtig instrument waarmee je een wereldwijd publiek kunt bereiken, maar alleen als hij gebouwd is op een betrouwbaar platform en veilig wordt gehost. Bedrijven maken wel eens de fout om te beknibbelen op hun website, om er vervolgens achter te komen dat hun site constant vastloopt of slecht te bereiken is. Dit frustreert niet alleen potentiële klanten, maar het schaadt de reputatie van een onderneming. Om deze problemen te voorkomen, is het verstandig om vanaf het begin te investeren in een betrouwbaar platform en veilige hosting. Dit zorgt voor een goed functionerende website waarbij bezoekers een positieve ervaring hebben vanaf het allereerste moment wanneer ze op een pagina landen. In de huidige concurrerende markt is een goed functionerende website een sterke basis voor online succes en verhoogt het de betrouwbaarheid.

Beveiligde verbinding (SSL certificaat)

Elke website die gevoelige informatie verwerkt, zoals creditcardnummers of persoonlijke informatie, moet betrouwbaar en veilig zijn. Een manier om ervoor te zorgen dat een website veilig is, is het gebruik van een SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Sockets Layer, en het is een protocol dat communicatie over het internet beveiligt. SSL-certificaten worden gebruikt om gegevens te versleutelen, zodat ze veilig kunnen worden verzonden tussen een webserver en een browser. Om doeltreffend te zijn, moeten SSL-certificaten zowel op de server als op de client worden geïnstalleerd. Veel webhosting providers bieden SSL-certificaten aan als een extra dienst. Bij het overwegen van een webhosting provider, zorg ervoor te vragen naar hun SSL-opties om de best mogelijke oplossing voor je website te vinden.

SSL certificaat voor een hogere betrouwbaarheid website

Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit

In de huidige tijd is de eerste indruk alles – vooral als het gaat om websites. In minder dan een seconde beslissen websitebezoekers of je website hun tijd waard is of niet. En een van de belangrijkste factoren in die beslissing is de kwaliteit van de afbeeldingen op de site. Afbeeldingen van lage kwaliteit kunnen je website onprofessioneel en onbetrouwbaar maken, waardoor bezoekers al wegklikken voordat ze de kans hebben om te zien wat je te bieden hebt.

Aan de andere kant kunnen afbeeldingen van hoge kwaliteit de website een air van raffinement en professionaliteit geven, waardoor je bezoekers aantrekt en vasthoudt. Daarnaast kunnen afbeeldingen ook helpen om belangrijke informatie snel en effectief over te brengen aan de bezoeker. Dus als je de betrouwbaarheid van een website wilt verhogen, zorg dan voor afbeeldingen van hoge kwaliteit.

Houd je website up-to-date

Een website is net als elk ander gereedschap – het moet regelmatig worden onderhouden om goed te functioneren. Een van de belangrijkste aspecten van website onderhoud is het up to date houden van de inhoud. Verouderde informatie ziet er niet alleen onprofessioneel uit, maar kan gebruikers in verwarring brengen en frustreren. Het lijkt dan net alsof de organisatie beperkt of niet actief is. Een voorbeeld hiervan zijn ‘recente’ nieuwsberichten van vijf jaar geleden. Om de betrouwbaarheid van een website te verhogen, is het aan te raden om verouderde content te updaten. Overigens kun je beter kiezen voor evergreen content wat geschikt is voor een langere periode.

Naast het verhogen van de betrouwbaarheid heeft het regelmatig updaten van de content ook een positief effect op je organische posities. Google heeft namelijk de neiging om sites met verouderde inhoud te bestraffen met een lagere positie in de ranking. Een geüpdate artikel kan weleens een flinke sprong maken in de zoekmachines.

Toon Social Proof

Wanneer je aan het surfen bent op het web en op zoek bent naar informatie, dan is het belangrijk dat je de bron kunt vertrouwen. Iedereen kan immers een website maken, ook mensen die kwaad in de zin hebben. Een manier om de betrouwbaarheid te vergroten is door Social Proof te tonen. Dit kan in de vorm van getuigenissen van klanten, recensies, vermeldingen in de media, of zelfs awards en certificeringen. Door te laten zien dat anderen positieve ervaringen hebben met je website, help je vertrouwen op te bouwen bij nieuwe bezoekers.

Webwinkels kunnen de betrouwbaarheid al aanzienlijk vergroten door een webshop keurmerk en reviews (Trustpilot, Webwinkelkeur, Kiyoh etc.) op prominente plekken weer te geven in de webshop. Bijvoorbeeld in het (top)menu of in een lijst met USPs op productdetailpagina.

Meer weten over Social Proof? In dit artikel geven we zes bewezen voorbeelden van Social Proof in de online wereld.

Testimonial voorbeeld klant van buro 3

Contactgegevens en KVK nummer

Een manier om vertrouwen op te bouwen is door contactgegevens prominent op de website weer te geven. Zo weten bezoekers dat er een echte persoon of organisatie achter de website zit en kunnen ze contact opnemen als ze vragen hebben. Een andere manier om vertrouwen op te bouwen is door het KVK-nummer te vermelden. Door het KVK nummer te vermelden, laat je bezoekers weten dat je een legitiem bedrijf bent dat zich aan de regels en voorschriften houdt.

Recensies op andere platformen

Wanneer je online informatie zoekt over een product of dienst, wat doe je dan? Als je zoals de meeste mensen bent, ga je waarschijnlijk naar een zoekmachine en typ je een paar trefwoorden in. Maar, wat gebeurt er daarna? De kans is groot dat je niet gewoon het eerste resultaat kiest dat verschijnt. In plaats daarvan blader je door een paar pagina’s met resultaten, op zoek naar recensies en beoordelingen van andere klanten. Wanneer je geen beoordelingen kunt vinden, ga je waarschijnlijk naar een andere site. In de huidige concurrerende markt, kunnen bedrijven het zich niet veroorloven om het belang van recensies van klanten over het hoofd te zien. Niet alleen helpen recensies om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij potentiële klanten, ze kunnen ook de ranking in zoekmachines (SEO) verbeteren. Met dat in gedachten, is het de moeite waard om de tijd te nemen om klanten aan te moedigen recensies achter te laten op andere platforms, zoals Google en Yelp.

Eigen afbeeldingen en foto’s van medewerkers

In een tijdperk waarin we voortdurend worden gebombardeerd met beelden, kan het moeilijk zijn om te weten wie of wat te geloven. Het internet staat vol met nepnieuws en gemanipuleerde foto’s, dus het is geen wonder dat we steeds sceptischer worden over de beelden die we zien. Als het op een website aankomt, wil je dat bezoekers vertrouwen hebben in wat ze zien. De betrouwbaarheid van je website verhoog je door eigen afbeeldingen en echte foto’s van medewerkers te gebruiken. Afbeeldingen van echte mensen op je site, laten zien dat er echte mensen achter het bedrijf zitten. Het geeft bezoekers ook een idee van hoe je werknemers zijn en wat ze kunnen verwachten als ze met hen communiceren.

Contactmogelijkheden en klantenservice

Eén manier om de betrouwbaarheid van je website te verhogen, is het bieden van verschillende contactmogelijkheden en/of een klantenservice. Door vragen en zorgen van klanten snel te beantwoorden, creëer je een gevoel van vertrouwen bij de bezoeker. Bovendien kan het eenvoudig maken om contact met het bedrijf op te nemen ook helpen om loyaliteit op te bouwen en herhaalaankopen aan te moedigen.

Bekende voorbeelden van contactmogelijkheden zijn:

  • telefoon
  • e-mail
  • live chat
  • WhatsApp
  • contactformulier

Bonus: betrouwbaarheid van een website checken door te Googelen

Voer een brand gerelateerde zoekopdracht in op Google en binnen no-time vind je informatie over het bedrijf. Door te Googelen zal je de officiële website van het bedrijf en de bedrijvenregisters naar voren komen die het bedrijf benoemen. Daarnaast is het mogelijk om bij een brandnaam gerelateerde zoekopdracht weergegeven te worden in de zijbalk van Google, ofwel de Knowledge Graph. In dit kader staat bedrijfsinformatie, contactgegevens, reviews, posts en afbeeldingen.

Via de tool Google Mijn Bedrijf is het mogelijk om een bedrijf aan te melden, verifiëren en voorzien van relevante informatie. Daarnaast kunnen mensen een bewerking voorstellen wanneer ze vermoeden dat de opgegeven informatie niet accuraat is. Zo blijft de content in de Knowledge Graph van een bedrijf actueel. Bedrijven die niet (meer) bestaan verdwijnen uiteindelijk.

Tevens helpt een Google Mijn Bedrijf vermelding ook bij de lokale vindbaarheid van een organisatie. Zo vang je twee vliegen in één klap; meer vertouwen bij potentiële klanten en een betere online vindbaarheid.

Inspelen op het juiste moment in de klantreis

Verkeer naar een website is één ding. Uiteindelijk draait het om het juiste verkeer naar de website, verkeer wat bijdraagt aan het online succes van een organisatie. Door de betrouwbaarheid van een website te vergroten, speel je in op de think-fase in de klantreis van een potentiële klant.

Een aspect wat we vanuit onze aanpak altijd in beschouwing nemen. Alle tricks vanuit de basisbeginselen implementeren wij tijdens de ontwikkeling van een website of webshop. Deze kennis en ervaring delen we graag met jou. Benieuwd of je website voldoende betrouwbaar is? Stuur een mailtje en we voeren, gratis en voor niets, een quickscan voor je uit.

Paul van Berkom

SEO & SEA specialist