Geschreven door Daan Verber
Wat is Google Tag Manager en hoe stel ik het in?
Ontdek hoe Google Tag Manager je helpt met het eenvoudig beheren van tags en code snippets op je website.
Scroll
Adverteren op Google, wat is het, waarom is het belangrijk en wat kost het? In dit artikel geef ik antwoord op al je vragen over adverteren op Google.
In dit artikel over adverteren op Google komen de volgende vragen aan bod:
Adverteren op Google (en bij uitbreiding zoekmachine adverteren) is, zoals de naam al doet vermoeden, adverteren in zoekmachines zoals Google of Bing.
Via Google Ads (voorheen Google AdWords) en Microsoft Advertising (voorheen Bing Ads), kan je verschillende type advertenties vertonen aan mensen die een zoekopdracht doen. Zo ben je, tegen betaling, bovenaan de pagina zichtbaar wanneer mensen op zoek zijn naar een product/dienst zoals in onderstaand voorbeeld door de rode kaders weergegeven.
Kort gezegd: omdat de meerderheid van alle mensen hun zoektocht naar een product of dienst online doen in plaats van lokale winkels binnen te lopen. Mensen zoeken, vergelijken en kopen via Google of Bing. Het is een gemiste kans als je niet (bovenaan de pagina) zichtbaar bent in de zoekmachine wanneer mensen op zoek gaan naar de producten/diensten die jij verkoopt. Want wees er maar zeker van dat je concurrent wel advertenties vertoont en zo je potentiële klanten (en dus ook omzet) afsnoept.
Ten eerste kan je kiezen om te adverteren in de zoekmachines omdat je nog niet goed vindbaar bent in de organische resultaten. Ongeveer 75% van alle gebruikers klikt op één van de eerste vijf resultaten. Staat jouw website hier niet bij? Dan kan je alsnog verkeer naar de website (en dus omzet) genereren door te adverteren. Én zelfs als je voor een bepaald zoekwoord hoog scoort in de organische resultaten, is het aan te raden om ook een advertentie te laten zien, want je bent dan zichtbaar op twee verschillende plekken. Hierdoor zorg jij voor meer zichtbaarheid en laat je minder plek over voor de concurrentie.
Ten tweede krijg je (zo goed als) meteen de resultaten van je campagnes en advertenties te zien. Zo weet je zeer snel of een bepaalde inhoud of strategie al dan niet werkt en kan je datagedreven keuzes maken en aanpassingen doorvoeren. Hierdoor speel je altijd heel kort op de bal en voorkom je dat je een berg geld uitgeeft om er vervolgens achter te komen dat het niets opbrengt.
Ten derde kan je in Google Ads en Microsoft Advertising heel makkelijk advertenties, doelgroepen en andere instellingen testen. Waar je bij traditionele kanalen nooit twee verschillende advertenties tegelijkertijd in exact dezelfde doelgroep kan testen, kan dit bij zoekmachine advertenties wel. Koppel dit aan het snel inzicht hebben in de resultaten en je hebt een recept om steeds betere resultaten te behalen d.m.v. het steeds verder testen en optimaliseren van je campagnes. Zie het als een dieselwagen: in het begin moet de motor een tijdje warm draaien maar als die eenmaal op gang is, loopt het als een trein.
Ten vierde heb je de mogelijkheid om uitgebreide targeting toe te passen. Naast demografische en geografische factoren kan je specifieke woorden met een hoge koopintentie selecteren om op te adverteren. Hierdoor creëer je een zeer selecte (soms zelfs angstaanjagend specifieke) doelgroep. Dit in tegenstelling tot traditionele marketing zoals radio en televisie waar je weinig tot geen controle hebt over wie de advertentie hoort/te zien krijgt. Je mediabudget wordt dus veel efficiënter ingezet wanneer je adverteert op Google en/of Bing aangezien je ervoor kan kiezen om je advertenties enkel aan mensen te laten zien die duidelijk op zoek zijn naar het product/dienst die jij verkoopt.
Een paar praktische voorbeelden:
Als je echt wil kan je zelfs de laatste aankoop van een persoon in een advertentie zetten en vragen of ze er blij mee zijn. Of misschien wil je na 30 dagen een advertentie laten zien dat de batterijen in het product vervangen dienen te worden? Of misschien wil je wel extra producten die bij de aankoop horen in de kijker zetten? Het kan allemaal!
Genoeg redenen dus om advertenties te tonen op Google of Bing.
Advertenties zijn, jammer genoeg, niet gratis. Afhankelijk van de concurrentie in jouw markt, zullen de kosten hoger of lager zijn. Dit heeft te maken met de veiling waar adverteerders tegen elkaar opbieden om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen. Hoe meer mensen bieden, hoe duurder het wordt om bovenaan te staan.
Het is dus moeilijk om een exact bedrag te plakken op de kosten van adverteren op Google. Dit is volledig afhankelijk van je sector. Daarom is het belangrijk om een goed onderzoek te doen naar de concurrentie in je markt alvorens een mediabudget te bepalen.
Gelukkig hoef je geen tonnen aan mediabudget te hebben om met Google Ads aan de slag te gaan. Met een klein budget kan je al veel resultaat behalen door zeer specifiek te adverteren. In dit scenario moet je goed nadenken over de zoekwoorden met de hoogste koopintentie en enkel advertenties weergeven bij deze woorden om een zo hoog mogelijke Return On Advertising Spend (ROAS) te genereren en je budget zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Er wordt dus op de kwaliteit ingezet i.p.v. kwantiteit.
Een groot budget ter beschikking hebben, heeft echter een aantal voordelen. Zo is het mogelijk om vaker en bij meer zoekwoorden zichtbaar te zijn i.p.v. beperkt bij een kleine selectie. Ook kan je agressiever bieden in de veiling om zo je concurrenten uit de top 3 te kegelen. Dit helpt niet alleen bij het verhogen van het behaalde aantal doelen, maar ook bij het sneller verzamelen van data. Hoe meer data je kan verzamelen, hoe beter je onderbouwde beslissingen kan nemen.
Naast de rechtstreekse kosten zijn er ook overhead kosten verbonden aan zoekmachine adverteren. Als je zelf aan de slag gaat met Google Ads is deze kostenpost voornamelijk in de vorm van tijd. Alle tijd die jij namelijk besteedt aan het beheren van de advertenties of het bijspijkeren van je kennis, kan je niet besteden aan bijvoorbeeld orders verwerken. De oplossing hiervoor is Google Ads uitbesteden. Werk samen met ervaren specialisten die al het zware werk voor je doen en focus je volledig op je eigen taken. Dit levert je vaak onderaan de streep nog eens meer geld op ook!
Nota: Vanwege het veel grotere marktaandeel van Google, zoomen we hier enkel in op de mogelijkheden binnen Google Ads.
Binnen Google Ads zijn er verschillende mogelijkheden om te adverteren. Naast de standaard tekstuele advertenties die boven- en onderaan een pagina geplaatst worden, kan je ook adverteren op Google Shopping, Display adverteren en op YouTube adverteren. Ook heb je de mogelijkheid om een app te promoten.
Afhankelijk van je campagnedoel(en) kan je gebruik maken van één of meerdere van de beschikbare kanalen. Zo zijn tekstadvertenties en shopping advertenties het beste geschikt wanneer mensen zoeken naar specifieke producten/diensten. Je speelt dan namelijk in op een directe behoefte van een consument.
Is je doelstelling om meer bekendheid te genereren? Dan zijn display en/of video advertenties wellicht een betere optie. Met opvallende beelden grijp je de aandacht van mensen om je merk of product onder de aandacht te brengen.
Tekstuele advertenties (a.k.a. search ads) staan bovenaan en onderaan de pagina wanneer mensen een zoekopdracht doen. Het is, over het algemeen, het meest gebruikte advertentietype. Dit type advertentie is namelijk geschikt voor elk type product/dienst aangezien je de advertentie pas vertoont wanneer mensen een directe behoefte hebben en hierop inhaakt met een relevante boodschap. De advertenties nemen vaak veel plaats in beslag (zie onderstaand voorbeeld) en trekken de aandacht van mensen.
Zoals je kan zien, nemen de tekstadvertenties in het voorbeeld ongeveer de helft van het eerste scherm in beslag. Wil je met een organisch (niet betaald) resultaat meteen zichtbaar zijn wanneer iemand in dit voorbeeld op ‘inbouw zwembad’ zoekt, zal je op positie 1,2 of 3 moeten ranken. Zoals eerder gezegd is dit altijd een werk van lange adem en is het niet altijd even makkelijk om de gevestigde waarden van hun posities te stoten.
De tekstadvertenties in bovenstaand voorbeeld hebben nog niet eens hun maximale grootte benut. Aan een advertentie kunnen namelijk nog extra’s zoals sitelinks, highlights, website informatie, telefoonnummer, adres, prijzen en promoties toegevoegd worden. Hierdoor nemen deze advertenties nog meer plaats in en worden de organische resultaten dus verder naar onder gedrukt.
In onderstaand voorbeeld van Bol.com wordt 1 beschrijving, een review-extensie en 2 sitelink extensies getoond.
In onderstaand voorbeeld van supersauna.nl worden 2 beschrijvingen, 4 sitelink extensies en de telefoonnummer getoond. Deze advertentie neemt bijna 2 keer zoveel ruimte in op je scherm als de advertentie van Bol.com.
Tussen de advertenties en de organische resultaten worden dan ook nog eens de lokale bedrijven weergegeven. In onderstaand voorbeeld van een lokale zoekopdracht (wat steeds vaker voorkomend zoekgedrag is) kan je zien hoe de organische resultaten zelfs helemaal van het scherm vallen door 1 grote advertentie, Google die zelf telefoonboeken promoot en de lokale resultaten in de vorm van de kaart. Reden genoeg om zelf met een advertentie bovenaan op de pagina te gaan staan zodat mensen je zeker bellen, niet?
Om nog maar te zwijgen van mobiele resultaten waar met dezelfde zoekopdracht pas op het 4e scherm organische resultaten worden getoond. Zeg nu zelf, zou jij zover scrollen als je dringend een loodgieter nodig hebt of zou je op één van de advertenties klikken en snel bellen voor een afspraak?
Shopping advertenties zijn bedoeld voor webshops. Met dit type advertentie kan je makkelijk jouw (volledige) productassortiment adverteren op Google. De advertenties worden boven of naast de tekstadvertenties weergegeven (zoals aangetoond in onderstaand voorbeeld) en maken het makkelijk voor mensen om meteen de verschillende varianten en bijhorende aanbieders en prijzen te vergelijken. De advertenties bestaan uit een productafbeelding, prijs, de verkoper en een extensie.
Om van dit type advertenties gebruik te kunnen maken heb je niet meer nodig dan een webshop waaruit een productfeed komt, een Google merchant account en een Google Ads account (logisch).
Het grote voordeel van Shopping advertenties is dat je per product de ROAS kan inzien. Je kan dus per product beslissen of het rendabel genoeg is om via een Shopping advertentie te promoten. Door te berekenen hoeveel je vaste en variabele kosten (zoals stockage, een winkelpand als je dat hebt, elektriciteit, hosting van je site, lonen, inkoop … ) bedragen en dat per product door te rekenen, kan je een minimaal nodige ROAS per product definiëren. Daarop gebaseerd optimaliseer je dan de shopping campagne om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Dit maakt Shopping een zeer interessant kanaal voor webshop eigenaren om mee te adverteren op Google.
Display Ads zijn de beeldadvertenties die je overal op het internet tegenkomt. In onderstaand voorbeeld zijn al 3 Display advertenties te zien op 1 pagina. Kort door de bocht zijn ze eigenlijk gewoon de digitale versie van advertenties in kranten, tijdschriften en reclameborden langs de weg. Ze zijn geschikt voor iedere organisatie en zijn voornamelijk sterk in het generen van merkbekendheid hoewel Google je graag anders doet geloven. Het Display netwerk (alle sites die advertenties vertonen op hun pagina’s en aangesloten zijn bij dat netwerk) is het grootste netwerk om beeldadvertenties aan je doelgroep te laten zien. Daarnaast kan je Display advertenties ook op YouTube laten zien. Naast het Display netwerk zijn er nog andere netwerken waar adverteerders banners kunnen vertonen. Deze netwerken hebben vaak een beperkt bereik maar zijn een interessante optie om in de gaten te houden.
De kracht van Display advertenties zit vooral in het grote netwerk van Google en de targeting die je in kan stellen voor je campagnes. Je kan zeer specifieke doelgroepen maken als je een beetje slim omgaat met de beschikbare demografische opties en voorgekauwde doelgroepen die Google aanbiedt. Combineer deze met een paar zelf opgestelde regels en zelfgekozen plaatsingen om binnen de kortste keren een goed lopende campagne te krijgen.
Het Display netwerk is, mede dankzij de grootte, ook zeer goed geschikt voor remarketing campagnes. Met algemene of gepersonaliseerde beelden trek je de aandacht van mensen die wel op je site zijn geweest maar geen aankoop hebben gedaan. Aangezien het aankoopproces vaak over meerdere dagen verspreid is, is remarketing belangrijk om je site in het achterhoofd van mogelijke klanten te houden. Op deze manier kan je mensen overhalen om alsnog over te gaan tot een aankoop op jouw site.
Videoadvertenties zijn advertenties in video formaat. Vandaar de naam natuurlijk. Deze vorm van adverteren is niets nieuws. Al sinds de jaren ‘40 worden videoadvertenties gebruikt om consumenten bekend te maken met merken/producten. Dit type advertenties wordt voornamelijk gebruikt om bekendheid te genereren bij je doelgroep of een latente behoefte aan te wakkeren.
Gelukkig zijn de mogelijkheden voor adverteren sindsdien veel uitgebreider geworden. Naast elke 5 minuten op televisie en in de bioscoop worden videoadvertenties ook volop online vertoond. Met wereldwijd meer dan 5 miljard bekeken video’s per dag, is YouTube het grootste kanaal om online video’s te promoten. Wanneer je op YouTube adverteert, kan de advertentie zowel voor, tijdens als na een YouTube video (ook wanneer ze embedded zijn) vertoond worden. Daarnaast kunnen ze ook op gewone webpagina’s zonder video’s geplaatst worden. In onderstaand screenshot kan je een voorbeeld zien van een advertentie die voor een YouTube video wordt afgespeeld.
Het grote aantal bekeken video’s is echter niet wat adverteren op YouTube interessant maakt. Dit komt door, je raad het al, de uitgebreide targeting mogelijkheden die Google aanbiedt. Naast demografische factoren kan je je bijvoorbeeld ook richten op onderwerpen van video’s of zoekwoorden die mensen hebben opgegeven. Ook kan je zelf YouTube kanalen en websites opgeven waar je je video wil laten zien. Op deze manier voorkom je dat je merk wordt weergegeven in de verkeerde context.
Met behulp van deze targeting mogelijkheden kan je een specifieke doelgroep formuleren waarvan je weet dat ze geïnteresseerd zijn in je product/dienst. Dit is ideaal om het aandeel nutteloze vertoningen (vertoningen aan mensen die absoluut geen interesse in/behoefte aan je product/dienst hebben) te beperken. Dit, gecombineerd met de relatief lage kosten, maakt YouTube adverteren een zeer interessante manier om bekendheid te genereren voor je merk of product/dienst.
Zo, nu weet je in een notendop wat zoekmachine adverteren is, waarom het belangrijk is en wat de verschillende mogelijkheden zijn.
Google Ads maakt het heel makkelijk om zonder voorkennis aan de slag te gaan. Binnen een paar minuten kan je je advertenties online vertonen. De kans is echter groot dat je niet de beste instellingen hanteert. Google heeft namelijk de neiging om opties voor te stellen die in hun voordeel zijn. Hierdoor geef je meer geld uit dan nodig is.
We zijn hier misschien een beetje partijdig in, maar, Google Ads uitbesteden is een goede manier om dit te voorkomen. Laat gecertificeerde specialisten met jarenlange ervaring touwtrekken met Google zodat jij je volledig kan focussen op ondernemen. Onze aanpak heeft zich al in de meest uiteenlopende sectoren bewezen dus waarom zou je het niet doen?
Of wil je zelf leren om effectief te adverteren op Google? Bekijk dan ook eens onze Google Ads cursus.