Scroll

#FitLife

Actief werken bij Buro 3

peter_web

Het nieuwe werken, zitten is het nieuwe roken, muisarmen, rugklachten… Allemaal termen en uitspraken die je op de werkvloer regelmatig hoort. Serieuze onderwerpen als je het mij vraagt, waar we onze eigen draai aan hebben gegeven.

Maar wat werkt en wat werkt niet? Dat een ergonomische werkhouding klachten voorkomt is bij iedereen wel bekend, maar ondanks een goede houding is te lang in dezelfde houding blijven zitten nog steeds slecht. Maar hoe krijg je je medewerkers in beweging, zowel letterlijk als figuurlijk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel, luisteren en vragen waar zij behoefte aan hebben. Hoe we dat doen en wat we doen om een zo goed mogelijke werkplek te creëren vertel ik je in dit blog. Om nog maar eens wat clichés uit de kast te trekken. Neem een kijkje achter de schermen, of nog beter: een kijkje in de keuken.

Clichéminee: Een fijne werkplek creëer je samen

Klopt als een (ideeën)bus. Maar dat is niet vanzelfsprekend. We zijn een bureau met een platte organisatiestructuur, waarin we niet van onze mensen verwachten dat als iemand roept: “Spring”, het antwoord is “hoe hoog?”. Nee alsjeblieft niet. Antwoorden die ik zou willen horen: “waarom?”, “voor wie?” of zelfs: “spring zelf”. Waarom ik dit aanhaal is om onze bedrijfscultuur te onderstrepen: iedereen wordt gehoord en kan zijn bijdrage leveren, op welk gebied dan ook.

Hiervoor gebruiken we allerlei (hulp)middelen, zoals de ideeënbus (letterlijk een brievenbus) en periodiek een werkoverleg. Tijdens het werkoverleg komen allerlei (interne) onderwerpen aan bod, wat gaat er goed of kan er beter in bijvoorbeeld het werkproces. Iedereen draagt 1 tot 3 gespreksonderwerpen aan die met het gehele team besproken worden. Zo ook kantoor en werkplek gerelateerde zaken.

Werkoverleg agendapunt: Fitte ‘kantoormeubelen’

Tijdens een recent werkoverleg werd aangegeven dat er nog een stap gezet kon worden in het creëren van een stimulerende werkomgeving. Naast de standaard zaken, die je verderop in dit artikel leest, kan er nog een stap gezet worden op beweeglijk gebied, dit om een grotere variatie in houdingen te stimuleren. Waarom is dit zo belangrijk? Met name om fitter de werkweek door te komen, om ‘blessures’ te voorkomen, maar ook omdat dit de creativiteit bevordert. Een idee wat door het gehele team gedragen werd. Zo gezegd zo gedaan; de daarop volgende weken is de ‘kantoorline-up’ uitgebreid met zitballen, een extra in hoogte verstelbaar (sta) bureau en een surfboard. Ja je leest het goed, surfing USA, goed voor je balans en je core enzo ;).

Fitte kantoormeubelen

Een goede ergonomische werkplek is vanzelfsprekend, maar afwisseling is belangrijker

Op ons kantoor heeft iedereen zijn eigen plekkie met een standaard setup: een groot scherm, (de meeste 2), een ergonomische muis en de allerbeste bureaustoel, volledig ingesteld op jouw lichaam. Daarnaast bieden we RSI software om bewust te worden van je houding, te stimuleren om af te wisselen en die ingrijpt bij (te) hoge intensiteit van je toetsenbord en muis. Om af te wisselen van (zit)houding kan er staand of al loungend op de chesterfield gewerkt worden terwijl het (kunst)gras je voeten kietelt. En sinds kort kan dit dus ook bouncend op de zitbal.

Mart Ergodinamisch Zitbal
Peter zittend werken op de bank

Naast zelfstandige afwisseling is het kantoor zo ingericht dat je per definitie een ander houding aanneemt bij besprekingen, overleg of samenwerken. Zo rolt er regelmatig een bal over de werkvloer als iets met een collega besproken moet worden en vergaderen we staand. Wat nog andere positieve bijwerkingen heeft: meetings zijn merkbaar korter en vruchtbaarder dan in ons vorige kantoor. Win, win, win dus.

Zijn we nu de Arnold Schwarzeneggers uit de jaren 70?

Arnold Schwarzeneggers

Nee doe niet zo mal, maar we werken wel in een sfeer waarin initiatieven breed worden gedragen en medewerkers elkaar wijzen op hun werkhouding. Dat alles in een werkomgeving waar aandacht aan is besteed: behangetje op de muur, planten in de ruimte, fietsje aan de wand, een grasmat, een tafelvoetbal en vooral fijne collega’s 😉

Vanzelfsprekend mag jij hier ook gebruik van maken als je bij ons op kantoor bent. Vraag daarom gerust om een surfboard bij je kopje koffie of om een zitbal bij onze volgende meeting!

Kantoor Buro 3 Fiets
Kantoor Buro 3 Schaduw