Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje en we reageren zo snel mogelijk :) x

Scroll

Vergelijking 5-daagse werkweek met 4-daagse werkweek, na 2 maanden

4-daagse werkweek: 2 maanden gedaan, nog 7 te gaan! ๐Ÿš€

In april zijn we enthousiast begonnen aan onze 4-daagse werkweek. Hoewel de pilot pas 2 maanden loopt, zijn we benieuwd of ons team al verschillen opmerkt in vergelijking met de 5-daagse werkweek ๐Ÿ‘€. We deden deze eerste meting om je op de hoogte te brengen van onze avonturen en interessante resultaten tot nu toe. We hebben ons gericht op werkgeluk en werkdruk. Ga er dus goed voor zitten, want we hebben boeiende cijfers voor je! ๐Ÿ“ˆ

Waarvan is deze update het resultaat?

Deze update laat het resultaat zien tussen de 5 daagse werkweek en de 4 daagse werkweek. De gegevens zijn gebaseerd op de eerste twee maanden van de pilot (april – mei 2023).

Hoe meten jullie het werkgeluk?

Het werkgeluk wordt in ons geval gemeten door een aantal factoren: autonomie, plezier, zingeving, waardering, verbinding en vertrouwen. Aan het eind van dit blog is hier meer informatie over te vinden.

Hoe meten jullie de werkdruk?

De werkdruk wordt in ons geval gemeten door een paar factoren:

 1. Kwantitatieve werkdruk = de hoeveelheid van het werk
 2. Kwalitatieve werkdruk = de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden
 3. Objectieve werkdruk = werkdruk op basis van feiten en gegevens
 4. Subjectieve werkdruk = werkdruk op basis van onze eigen beleving, dit is per persoon anders

Waarom meten jullie deze factoren?

Binnen ons team evalueren we tijdens de pilot regelmatig het niveau van werkgeluk en werkdruk. Om dit te meten, gebruiken we een methode gebaseerd op bestaand onderzoek en relevante literatuur, waaronder dit interessante artikel over de โ€˜8 van werkgelukโ€™. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact op.

Van 5 naar 4-dagen: waar staan we na 2 maanden?

Werkdruk versus werkgeluk ๐ŸฅŠ

De extra ontspandag heeft ons werkgeluk een lekkere boost gegeven: van een 7,5 naar een sprankelende 8 op de geluksschaal. Onze werkdruk is zelfs met 5,1% afgenomen, waardoor we ons meer in balans voelen en ons stressniveau hebben kunnen verminderen. Onze voorwaarden voor een succesvolle 4-daagse werkweek, waaronder deep work en focus tijd, lijken op dit moment effectief te zijn. Een terugblik naar deze voorwaarden en bijbehorende actiepunten?

Van maandag tot donderdag: een energieke werkweek ๐Ÿ”‹

De 4-daagse werkweek heeft een positieve invloed op ons energieniveau gedurende de week. Aan het begin van de week ervaren we een stijging van 15,7%, wat zorgt voor een boost. Ondanks een dipje van 10% is aan het einde van de week, behouden we genoeg energie om ons beste werk te leveren. Over de hele dag voelen we ons energieker, waarbij ons energieniveau aan het einde van de dag vergelijkbaar is met dat van de 5-daagse werkweek. Sinds de invoering van de 4-daagse werkweek is ons energieniveau over het algemeen alleen maar gestegen. We zijn vol energie en de tijd vliegt voorbij! ๐Ÿ•’โšก

Betere teamprestaties met verhoogde waardering ๐Ÿค

Onze teamdynamiek is verbeterd, met een toename van het teamgevoel met 5,1% en een stijging van het onderlinge vertrouwen met 6,3%. We ervaren ook aanzienlijk meer waardering, zowel van klanten als van ons eigen team, met een verbazingwekkende stijging van 11,1%. Een heerlijk gevoel!

Werkplezier in de lift ๐Ÿš€

Ons werkplezier heeft een boost gekregen. We geven ons werkplezier als team nu gemiddeld een mooie 8,4. De betere balans tussen werk en privรฉ zorgt voor meer energie, meer plezier en een positieve invloed op ons mentale welzijn.

Groeikansen voor extra succes ๐ŸŒฑ

Na twee maanden zien we zeker nog ruimte voor groei. Tijdsdruk kan onze flexibiliteit beรฏnvloeden, maar we werken eraan om onze projecten beter op elkaar af te stemmen en onze werkweek verder te optimaliseren. Ondanks enkele verbetermogelijkheden, zijn er veel positieve aspecten. We werken gefocust en voltooien meer werk in minder tijd per week. Onze werkdagen voelen optimaal aan, omdat we ons volledig kunnen concentreren op het leveren van de beste resultaten voor onze klanten. Deze ononderbroken concentratie leidt tot een hogere productiviteit.

Vastbesloten op weg naar de toekomst ๐Ÿ’ช

We ervaren nu al positieve effecten, zoals meer energie, werkgeluk en een betere werk/privรฉ balans. We zijn vastbesloten om deze positieve veranderingen voort te zetten en zijn blij met de impact op ons werk, team en bedrijfscultuur. We blijven onze werkmethoden optimaliseren en zijn benieuwd naar de verdere resultaten van de pilot. We kijken uit naar een stralende toekomst en houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Uitleg van de begrippen in bovenstaand diagram

 • Flexibiliteit: Beoordeling van beschikbaarheid voor klanten en collega’s, en flexibiliteit voor adhoc werkzaamheden en verzoeken.
 • Autonomie: Mate van beslissingsbevoegdheid over de werkstijl en agenda, en het luisteren naar individuele input.
 • Energie: Beoordeling van energieniveau op verschillende momenten in de week en hoeveel energie uit het werk wordt gehaald.
 • Uitdaging/competentie: Beoordeling van de uitdaging en competentie in het werk.
 • Waardering: Beoordeling van erkenning en waardering van klanten en het team.
 • Plezier: Beoordeling van het plezier in het werk, de mate van lachen en de ruimte voor plezier en gezelligheid op de werkvloer.
 • Verbinding: Mate van verbondenheid met het team en de verbinding van het team met het bedrijf.
 • Vertrouwen: Mate van zelfexpressie en ruimte voor eerlijke meningen, en het gevoel van wederzijds vertrouwen met collega’s.

Meer weten over onze pilot?

Vraag het aan Peter!

Peter Leenen

Projectmanager & online marketeer