Terug naar blog

Door
Daan Verberne

11 Maart 2014

banner-smartphone-onderzoek

Steeds meer smartphones en tablets

Uit recentelijk onderzoek van het GFT blijkt dat voor het eerst meer dan de helft van de Nederlanders (53%) een tablet bezit (bron). Waar 5 jaar geleden de tablet nog niet meetelde, is het in een korte tijd een zeer populair apparaat gebleken. Ook het gebruik van smartphones is gestegen, voor het eerst zijn er meer smartphonegebruikers dan computer (desktop/laptop) gebruikers!

Uit eigen statistieken zien we tevens een duidelijke groei, bijna 1/3 van de bezoekers surft tegenwoordig met een tablet of smartphone. Waarbij de iPad (55% van tablet/smartphone bezoekers) en iPhone (15% van tablet/smartphone bezoekers) nog steeds in een duidelijke meerderheid zijn. 

Responsive webdesign

Allemaal heel interesant deze cijfers. En nu? Het is in ieder geval niet meer te negeren, er wordt wat afgesurft op de kleine apparaten en we horen het verzoek “het is belangrijk dat mijn nieuwe super gave website het goed doet op mijn iPhone” steeds vaker. We negeren deze groei dan ook allesbehalve, en passen responsive webdesign voortaan standaard toe op iedere website.

Maar wat is het nou?

Responsive webdesign is anno 2014 ongeveer de meest geroepen term in de webdesignwereld. Een nieuwe website, maar.. 'issie ook responsive?'. Het komt er eigenlijk op neer dat hoe, wanneer en waarop je de website ook bekijkt, deze er altijd tip-top uit ziet. Op de parkeerplaats met een draaiende motor even snel de contactgegevens opzoeken, een blog artikel op buro-3.nl lezen tewijl je in je hangmat ligt of een bestelling plaatsen terwijl je in de intercity naar Den Bosch zit, om maar wat te noemen. 

Tim Daalderop van Frankwatching stelt het als volgt:

RWD is een manier van ontwerpen waarbij geprobeerd wordt gebruikers van verschillende apparaten en schermformaten een zo optimaal mogelijke gebruikerservaring te bieden. Door de indeling – en de content – te ontwerpen aan de hand van de beschikbare ruimte, ontstaat een ervaring die beter past bij de manier waarop een website wordt bezocht.

Medium.com onderzocht een aantal voordelen van responsive webdesign.

  • Pagina's per bezoek stijgt met 23%
  • Tijd op de website (ondanks dat alles sneller en beter te vinden is) steeg met 7.5%
  • Bounce percentage daalde met 26%

Wij zijn dan ook blij dat we deze techniek al lange tijd in de vingers hebben zitten en dit voortaan op elke website toepassen!

responsive-design-voorbeeld

Daan Verberne
Webdeveloper & designer