Scroll

Meer leads genereren?

11 Effectieve lead magnets voorbeelden (inclusief stappenplan)

Soms is het voor bedrijven een hele opgave om meer leads te genereren. Je hebt tenslotte alles al aangepakt: je bent bezig geweest met het schrijven van content, verschillende webpagina’s zijn geoptimaliseerd en je bent aan het adverteren op Google en toch blijven je leads uit.

Oh ja en aan de bezoekers ligt het zeker niet. Want er komt genoeg verkeer binnen.

Waarom blijven de conversies dan toch achter?

Wat als wij jou vertellen dat 96% van de bezoekers nog aan het oriënteren is en nog niet klaar is om over te gaan tot aankoop. En als jij blijft schreeuwen om contact op te nemen of een aankoop te doen, verlaat het grootste gedeelte van je bezoekers zonder iets van zich te laten horen. Het is daarom belangrijk dat je deze bezoekers aanzet tot actie en omzet tot leads. Dat doe je door gebruik te maken van lead magnets.

In dit blogartikel leggen we uit wat een lead magnet is en geven we een aantal voorbeelden die je direct kunt toepassen.

Wat is een lead magnet?

Het woord lead magnet zegt het eigenlijk al. Het is een magneet om leads aan te trekken. Het biedt iets waardevols in ruil voor een actie, vaak het achterlaten van persoonlijke gegevens zoals een email adres. Iets waardevols kan een gratis product of dienst zijn, maar ook het delen van kennis of insights. Hoe waardevoller een lead magnet is voor de bezoeker, hoe meer informatie je kan vragen. Daarom is het belangrijk om je goed in te leven in jouw doelgroep en voor hen waardevolle lead magnets te creëren.

Er zijn veel verschillende soorten lead magnets. Dit is voor iedere branche anders. Wat geldt voor de organisatie van Piet, geldt misschien niet voor de organisatie van Henk.

Een goede lead magnet is uniek, onderscheidend en geeft antwoord op wat de bezoeker op de website zoekt. Wees dus creatief in het bepalen van jouw specifieke lead magnet.

Er zijn veel voorbeelden van lead magnets te vinden. Natuurlijk zijn sommige wel en sommige niet interessant voor jouw organisatie. En misschien creëer je zelf wel een compleet nieuwe variant. Ben je benieuwd naar onze lijst? Scroll dan direct door.

Wij hebben onze lijst lead magnets onderverdeeld op basis van complexiteit. Een minder complexe lead magnet is vaak makkelijker te creëren, echter krijg je er vaak minder informatie voor terug. Een meer complexe lead magnet kost meer energie om te creëren, maar levert dan ook meer waardevolle informatie op.

Waarom zou ik lead magnets gebruiken?

Stel je voor. Je hebt een website, landingspagina’s aangemaakt, content gecreëerd en ook nog eens geoptimaliseerd voor Google. Of je adverteert misschien zelfs ook op Google.

Je zou zeggen, perfect! De klanten stromen nu binnen.

Helaas is dat niet altijd het geval. Ik leg je uit waarom.

Allereerst wordt er een zoekopdracht gedaan, bijvoorbeeld:  ‘’Zonnepanelen huren zonder investering’’

Voorbeeld van een zoekopdracht en zoekresultaten in Google

Nu moet je de bezoeker zien te verleiden om jouw website te bezoeken. Een aantrekkelijke titel en beschrijving, oké gelukt!

De bezoeker komt op jouw website. Helemaal top! Nu komt het, 96% is nog niet bereid om een aankoop te doen. Zij zijn namelijk aan het oriënteren, informatie aan het inwinnen en verschillende partijen aan het vergelijken.

Het zou toch zonde zijn als die 96% jouw website direct weer verlaat. Direct of indirect kost dit geld. Je wil van deze bezoekers, leads maken. Dat is de reden waarom je gebruikt maakt van lead magnets. Je wil de bezoeker verleiden, door iets gratis weg te geven in ruil voor bijvoorbeeld een e-mailadres.

Er zijn veel verschillende soorten lead magnets. Elke organisatie kan er wel een verzinnen. Om je op weg te helpen, heb ik 11 lead magnets op een rijtje gezet.

Minder complexe lead magnets

Kortingscodes

Heb je een webshop of verkoop je een product of dienst? Dan ben je zeker wel bekend met deze lead magnet. Korting geven is waarschijnlijk de meest gebruikte manier om bezoekers direct tot aankoop over te laten gaan. Het werkt, dus dat is goed.

Echter, is niet iedereen bereid om direct op dat moment een aankoop te doen. Deze mensen vergelijken alternatieven partijen én dan maken ze pas op een later tijdstip een beslissing.

Het zou zonde zijn als je deze bezoekers niet om kan zetten naar leads. Probeer dus altijd een e-mailadres te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door gratis verzending aan te bieden in ruil voor een e-mailadres. Deze bezoeker heeft misschien nog niet de intentie om iets te kopen, maar je hebt wel alvast een e-mailadres. Kassa!

Nieuwsbrief

Een nieuwsbrief is het perfecte middel om je doelgroep te voorzien van relevante informatie. Doordat je hen voorziet van blogposts, actuele updates en kortingen probeer je de doelgroep te binden aan jouw bedrijf. Hierdoor blijft jouw organisatie top of mind bij je doelgroep.

Deze lead magnet is eenvoudig te beheren en je bepaalt zelf de frequentie en inhoud van de nieuwsbrief.

(Web)winkel Sting maakt op een effectieve manier gebruik van een nieuwsbrief.

voorbeeld van een nieuwsbrief lead magnet op de website van the sting

Gratis giveaways

‘’Schrijf je in en win een bankstel’’. Super effectief natuurlijk. Wie wil er nou niet iets winnen? Zorg ervoor dat de giveaway gerelateerd is aan jouw aanbod, maar pas wel op! Het kan voorkomen dat dit niet jouw doelgroep is en dat resulteert dan weer in een grote e-maillijst met minder waardevolle leads.

Test het eens een keer uit, misschien werkt deze lead magnet perfect voor jouw bedrijf.

Blogpost als PDF

Jouw website staat vol met interessante content. Tientallen blogposts over diverse onderwerpen. Waarom gebruik je dit niet als een lead magnet? Je hebt de content toch al, easy peasy lemon squeezy!

Bijvoorbeeld: je hebt een landingspagina over het onderwerp SEO. Ook heb je hier een aantal relevante blogposts over geschreven. Je kunt deze blogposts bundelen in een PDF-bestand en omtoveren tot de perfecte lead magnet. Je voorziet de bezoeker nu van extra informatie en jij hebt een e-mail adres!

Een mooi voorbeeld van een blogpost als PDF staat hieronder weergegeven.

voorbeeld blogpost lead magnet als pdf

Checklists

Een checklist is een lijst die je stap voor stap nagaat. Als je deze zorgvuldig naloopt dan heb je een taak volledig en consistent uitgevoerd. Checklists helpen mensen direct op weg. Misschien heb je er zelf ook wel eens naar gezocht. In de online marketing wereld zijn er talloze checklists te vinden: een lijst met SEO tips om direct hoger te scoren in Google of bijvoorbeeld een checklist om direct te starten met adverteren op Google.

In meerdere branches kan dit een hele interessante lead magnet zijn. Weet je nou niet waar je het over moet hebben? Kijk eens naar al je blog artikelen. Misschien zit daar een perfect artikel tussen dat je goed kan omtoveren tot een checklist.

voorbeeld van een checklist lead magnet

Templates

Een template helpt de bezoeker op weg. Het is als het ware een startpunt. De gebruiker hoeft een template alleen maar te downloaden en vervolgens kan hij/zij het naar eigen wens invullen.

Heb je meerdere templates beschikbaar? Bundel ze samen zodat de lead magnet waardevoller wordt!

Wij hebben zelf ook een aantal templates ontworpen zodat we persona’s en customer journey van onze klanten gemakkelijk in kaart kunnen brengen.

voorbeeld template buro 3 lead magnet

Toolkit

Een van de laatste opties is de zogenaamde toolkit. Bundel verschillende lead magnets samen tot een complete toolkit: templates, checklists, cheat sheets, worksheets enz. Dit maakt het voor een bezoeker nog interessanter om haar gegevens achter te laten. Ze krijgen er namelijk ook meer voor terug.

voorbeeld van een toolkit lead magnet

 

Complexere lead magnets

Gratis proefversie

Zeer geschikt voor alle bedrijven die een SaaS (Software as a Service) leveren of app-ontwikkelaars. Je kunt gemakkelijk een gratis trial aanbieden voor bijvoorbeeld 30 dagen. Gratis klinkt altijd goed, dat vinden jouw bezoekers ook en daarom zijn zij bereid om meer informatie met je te delen. Daarnaast kan je hen ook direct overtuigen met jouw product. Twee vliegen in één klap!

voorbeeld van een gratis proefversie

E-book

Oneindige mappen in de cloud boordevol content. Klinkt dit bekend? Misschien is het dan interessant om dit te delen. Niet alles natuurlijk, maar bijvoorbeeld over een specifiek onderwerp. Bundel dit logischerwijs en creëer een e-book. Tip: zorg ervoor dat de content aansluit op de zoekintentie van de bezoeker: dan haal je meest waardevolle leads binnen!

voorbeeld van een ebook

Case study

De inspanningen van jouw organisatie vertalen naar een succesverhaal van één van je klanten. Wie wil dat nou niet weten? Case studies helpen de potentiële klant overtuigen om voor jouw organisatie te kiezen. Dit kan een beslissende factor zijn.

Dat maakt deze lead magnet zo waardevol. Echter, is het ingewikkelder om een case study samen te stellen, aangezien dit in samenspraak gaat met de klant. Gelukkig willen jouw tevreden klanten je vaak best een handje helpen.

Gratis training

Ben je een expert in jouw vakgebied? Dan kun je bijvoorbeeld ook een beginnerstraining weggeven. Dit kan gemakkelijk digitaal of face-to-face.

Het voordeel van een digitale training is dat je het één keer opneemt en de leads die zich inschrijven kunnen het gemakkelijk ontvangen. Een prachtig voorbeeld van een lead magnet is die van Boloo. De oprichter heeft veel tijd besteed aan een complete training verdeeld over meerdere modules.

voorbeeld van een online training

Maak je al gebruik van een goede lead magnet?

Een goede lead magnet is uniek, onderscheidend en geeft antwoord op wat de bezoeker op de website zoekt.

Heeft jouw website nog geen lead magnet?

Heb je een lead magnet, maar krijg je te weinig conversies?

Dan wordt het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Hieronder lees je het stappenplan voor het maken van je eigen lead magnet.

Het stappenplan voor jouw eigen lead magnet

Stap 1: Breng de doelgroep in kaart

Wij zijn fan van het maken van persona’s en het in kaart brengen van de klantreis.

Als je niet weet wie je doelgroep is, hoe wil je ze dan aanspreken? Dus stap 1 is het in kaart brengen van je doelgroep.

Daarbij is het goed om na te denken over de ‘problemen’ die zij ondervinden, en hoe deze worden opgelost. Het allerbelangrijkst, hoe kan jouw organisatie daar bij helpen!

Stap 2: Ontwikkel de lead magnet

  1. Wat is precies de oplossing die jouw lead magneet biedt op het probleem van de bezoeker? Dit kan je gebruiken als trigger om de bezoeker tot actie over te laten gaan.
  2. Bepaal een titel die direct de aandacht trekt.
  3. Bepaal welke lead magnet het beste aansluit bij jouw organisatie.

Enkele tips voor het creëren van een effectieve lead magnet:

  • Een lead magnet moet aansluiten op jouw aanbod
  • Zorg ervoor dat een lead magnet waardevol is
  • Benadruk concreet dat jij de oplossing hebt
  • Hou het kort en krachtig
  • Zorg voor een strak design

Stap 3: Integreer de lead magnet op je landingspagina

Nu je uitgebreid hebt nagedacht over je lead magnet, is het van belang om deze daadwerkelijk te creëren, zodat deze weergegeven wordt op een specifieke (landings)pagina.

Heb je de website niet zelf in beheer? Neem dan contact op met je webdeveloper en bespreek samen het idee van jouw lead magnet. Hij kan deze voor je ontwikkelen en op de juiste plaats neerzetten, verwerken in een banner of ervoor zorgen dat ze middels een pop-up zichtbaar wordt.

Stap 4: Meten is weten

Je wil natuurlijk wel weten wat je aan het doen bent, stel daarom altijd verschillende doelen in via Google Analytics. Met deze doelen kun je bijvoorbeeld aanvragen, downloads en inschrijvingen meten.

Zorg ervoor dat je een specifieke bedankpagina of klik event aanmaakt, zodat je precies kan bijhouden hoe de leads zijn binnengekomen.

Je bent er nu helemaal klaar voor!

Start direct met het creëren van jouw unieke lead magnet. Maak je al gebruik van een lead magnet of wil je er graag één maken en heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op.